AKEVITTFAT: Tusenvis av akevittfat på Arcus eget bøkkerverksted bare venter på å bli fylt opp med produkter basert på norske poteter. Foto: Vidar Ruud NTB scanpix

Vil kutte i tilskudd til potetsprit: Akevittopprør mot regjeringen

Fremstående venner av norsk akevitt er alvorlig bekymret for landbruksministerens kutt i tilskuddet til produksjon av norsk potetsprit.

Publisert:

Mangeårig departementsråd i Landbruksdepartementet, Per Harald Grue, mener regjeringen og landbruksministeren må ha gjort en utilsiktet glipp da de kuttet det såkalte prisnedskrivingstilskuddet på norsk potetsprit med 18 millioner kroner.

Det statlige tilskuddet subsidierer mellomlegget i pris mellom poteter til vanlig matkonsum og poteter til industriproduksjon.

Les også: VG-test av 15 akevitter VG+

Grue, som kanskje er landets mest erfarne deltaker i de kompliserte jordbruksforhandlingene, er nå pensjonist. Han uttaler seg om saken som styreleder i Atlungstad Brenneri og nestleder i Norsk Kulturvernforbund.

TESTET AKEVITT: Tidligere departementsråd og nåværende styreleder i Atlungstad Brenneri, Per Harald Grue, avbildet under en akevitt-test i VG for en tid tilbake. Foto: Nils Bjåland VG

– Forslaget fra landbruksminister Dale og regjeringen er så drastisk at konsekvensen må bli at norsk potetspritproduksjon legges ned dersom ikke kuttet i tilskuddet avlyses, sier Grue til VG.

Leste du? Akevitt-gigant på børs

Bakgrunnen er at råstoffet til norsk akevitt er norske poteter som ikke kan brukes som matpoteter. I over 200 år har norsk akevittproduksjon vært basert på norske poteter.

– Det finnes ingen alternative bruksmåter til de 20.000 tonn med poteter som i dag går til sprit. Statens forslag i jordbruksforhandlingene vil derfor skape et avfalls- og miljøproblem, og en langt dårligere utnytting av den norske matpotetproduksjonen, advarer Grue, som tok initiativ til et leserinnlegg i avisen Nationen.

Han fikk raskt med seg både direktør Petter Haas Brubakk i NHO Mat og drikke og leder Jan-Egil Pedersen i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) i tillegg til Norske Akevitters venner.

Sjekk denne: Rekord-eksport av norsk akevitt

FORETREKKER KAFFE: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum på kafe med kaffekopp. Han vil gjeninnføre potetsprit-tilskuddet dersom ikke Jon Georg Dale gjør det. Foto: Terje Bringedal VG

Leder i Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum, kommer selv fra gård på Ilseng, noen lange potetkast fra Løten på Hedmarken. Han gir sin helhjertede støtte til Grue og de andre som kjemper for å beholde potetsprit-tilskuddet.

Vedum vil reversere

Vedum som selv var landbruksminister før regjeringen Solberg overtok, sier Senterpartiet vil reversere dette kuttet dersom de kommer i regjering etter valget:

– Akevitten er en del av norsk matkultur. Derfor vil vi reversere dette kuttet dersom vi kommer i regjering, sier Vedum til VG.

Men først skal det forhandles om en ny jordbruksavtale, og hverken landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) eller statens forhandlingsleder vil uttale seg om potetsprittilskuddet eller annet innhold før jordbruksforhandlingene er avsluttet, ifølge seniorrådgiver Ståle Norang i Landbruksdepartementet.

Leder Atle Minothi for de 7600 medlemmene i Norske Akevitters venner (NAV), mener regjeringens tilskuddskutt er vanvittig.

– Selve grunnlaget for norsk akevitt er jo den norske potetspriten. Fjerner man den, så fjerner man akevitten, sier Minothi.

MATMINISTER: Jon Georg Dale serves frokost av bondelagskokk Nils Henning Nesje og leder i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes foran Stortinget i forbindelse med stortingsmeldingen om jordbrukspolitikken. Foto: Cornelius Poppe NTB scanpix

Han minner om at akevitten for tiden er et av de ytterst få typene brennevin som har en salgsøkning på Vinmonopolet.

Både Minothi og Per Harald Grue finner det fullstendig uaktuelt å produsere norsk akevitt med importert sprit.

– Det er selvsagt teoretisk mulig å importere sprit fra andre land. Men norske poteter og norsk potetsprit utgjør jo selve særpreget på den norske akevitten, poengterer Grue.

Han håper og tror mat- og landbruksminister Dale vil snu.

– Kuttet i dette tilskuddet kan ikke bli stående. Her må Dale og statens forhandlere ta til fornuften, avslutter Grue.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder