AVSLAG: Dette brevet fikk Tove Nordhagen fra NRK etter at hun hadde klaget på at hennes døde mor fortsatt måtte betale lisensavgift. Foto: Privat

Krevde NRK-lisens fra døde Eli (61)

Datteren: - De skal ha pengene uansett om man er levende eller død

(VG Nett) Tove Nordhagens (48) mor ble avkrevd NRK-lisens i et halvt år etter hun døde. Klagen til lisensavdelingen ble avvist.

  • Sissel Kruse Larsen
  • Dyveke Nilssen
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

VG Nett har snakket med flere som gjennom en årrekke har forsøkt å klage på NRKs lisensavgift uten å nå fram.

I mars for åtte år siden ble Tove Nordhagens 61 år gamle mor, Eli Jorunn Nordhagen, tragisk rammet av slag. Fra hun ble syk 10. mars tok det bare 10 dager til hun døde på rehabiliteringshjemmet hun bodde på.

Les også: NRK krevde lisens for utbrente TV-er

I den tunge tiden etter dødsfallet måtte Nordhagen ordne opp i mye. En av tingene hun gjorde var å sende et brev til NRKs lisensavdeling, for å søke om å få tilbake morens avgift. Hun mente at det ikke skulle være nødvendig å betale den, ettersom moren ble alvorlig syk så kort tid inn i terminen, som den gang gikk fra 1. mars til 31. august.

- Vi søkte om å få slippe å betale regningen for en TV som ikke lenger ville bli brukt. Min mor var jo død. Vi sendte med dødsattesten i et brev for å bevise hva som var saken, forteller Nordhagen til VG Nett.

Har du opplevd noe lignende? Har du tips? Ta kontakt med VG Netts journalister her!

Måtte betale

Men noe tilbakebetaling var det den gang ikke snakk om. 22. april, en måned etter at klagen var mottatt, kom avslaget til familien fra Elverum.

«Ifølge forskrifter om fjernsynsmottakere, må kringkastingsavgift betales for hele terminen selv om mottakeren bare blir brukt deler av denne», sto det i brevet.

- Vi fikk ikke noe gjennomslag på klagen. Vi fikk nei, sånn var det bare, forteller Nordhaugen.

Hva mener du? Delta i diskusjonen nederst i artikkelen!

Nytt krav

Som plaster på såret ble det lovet at den avdøde 61-åringen skulle strykes fra registeret, slik at det ikke skulle komme flere regninger.

Men september kom, og et halvt år etter at moren døde, kom det et nytt krav om nye lisenspenger.

Det som Nordhagen i utgangspunktet hadde opplevd som svært belastende, ble igjen gjenstand for irritasjon og vonde følelser.

- Dette er staten, og jeg synes det er ganske arrogant og lite forståelsesfullt. Pengene skulle de ha, uansett om man er levende eller død, sier Nordhagen.

Adresseendring: Kirkegården

Hun betalte aldri regningen, men sendte den tilbake med adresseendring: Kirkegården i Elverum. Den kom ikke tilbake.

- Du blir så irritert og provosert over byråkratiet, de viser ingen forståelse, sier Nordhagen.

Nevøen hennes tok kontakt med Forbrukerrådet etter episoden for å høre hva de kunne gjøre med forskuddsavgiften som de mener var urimelig.

Ifølge 48-åringen var det lite hjelp å få også der, og svaret var at det ikke var noe poeng å klage.

Hun sier til VG Nett at hun aldri ble opplyst om klageadgangen til Medietilsynet.

Ettersom det er åtte år siden hendelsen fant sted, er ikke noe av korrespondansen med Forbrukerrådet tatt vare på, men Nordhagen husker det krystallklart. Den manglende forståelsen fra NRKs lisenskontor er fortsatt noe som plager henne.

- Den har jeg ikke glemt, den sitter der, sier hun.

Refunderer ikke

Freddy Lysfjord, avdelingsleder for NRK Lisensavdeling, sier i en epost til VG Nett at avslaget Nordhagens familie mottok er helt riktig og fortsatt er gjeldende praksis.

Les også: NRK: - Ingen formildende omstendigheter

- I de tilfeller en kringkastingsavgift er betalt for en ny termin, og den som har betalt faller fra inn i den nye terminen, refunderes ikke innbetalt kringkastingsavgift, sier Lysfjord, og viser til Forskrifter om fjernsynsmottakere §2.

Den sier at avgiftsplikt inntrer fra og med måneden etter at mottakeren ble anskaffet/tatt i bruk.

«Det må betales avgift selv om mottakeren brukes lite. Dette gjelder også om mottakeren har vært i ustand eller ute av drift pga. strømmangel, dårlige mottakingsforhold og lignende, eller om den bare brukes en enkelt gang,» sier den.

NRK opplyser at dersom en person dør før ny termin begynner, er vedkommende ikke lenger avgiftspliktig for den nye terminen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder