BRYTER STILLHETEN: Nancy Herz (tv) og Sofia Srour er samfunnsdebattanter kjent for å snakke om vanskelige temaer som ofte er tabubelagt blant minoritetskvinner. Foto: Hallgeir Vågenes VG

Tre kvinner om «jomfrusjekk»: – En del kvinner blir truet med det

– Ei jente ble fortalt at hun måtte sjekke seg, fordi det er skam å ikke blø på bryllupsnatten, forteller Sofia Srour (22).

Hun, venninnen Nancy Herz (20) og sosionom Amina Bitar (32) kjenner alle flere kvinner som har blitt utsatt for en jomfrusjekk i Norge.

– Jeg har snakket med flere jenter som har opplevd dette. Grunnen til at de ikke snakker for seg selv, er at dette er sårbart og vanskelig, sier Herz.

Hun er samfunnsdebattant og skriver om sosial kontroll og æreskultur i muslimske miljøer sammen med venninnen Sofia Srour. De kaller seg «skamløse minoritetsjenter».

Bakgrunn: Mener det foregår jomfrutesting i helsevesenet

– Et eksempel på seksuell kontroll

Ingen av dem ble overrasket da debatten om en såkalte «jomfrusjekk» blusset opp i medier. Det var skribent i NRK Ytring Isra Zariat som satt tematikken på agendaen med kronikken «Rystende jomfrusjekk».

– Dette er et eksempel på seksuell kontroll, hvor man bruker kvinnekroppen mot henne selv. Jeg er ikke selv oppvokst med noe lignende, men kjenner jenter som lever med det daglig, sier Srour, og fortsetter:

– Jeg kjenner en jente som ble fortalt at hun må ta en jomfrusjekk. Hun ble fortalt at det er viktig at hun blør på bryllupsnatten, fordi det er en skam om hun ikke gjør det.

Srour og Herz forteller at det ikke er nytt at denne typen undersøkelser finner sted. Kvinner i disse miljøene har vært kjent med denne sjekken i mange år.

Klara Klok-lege: – Får ukentlig spørsmål om jomfrutesting

VANSKELIG: Nancy Herz (tv) og Sofia Srour forteller VG at grunnen til at vi ikke har hørt noe fra kvinnene som selv har opplevd en jomfrusjekk i denne debatten, er fordi temaet er skamfult og tabubelagt å snakke om. Foto: Hallgeir Vågenes VG

– Ikke et nytt fenomen

Amina Bitar (32) er enig. Hun er sosionom og har jobbet tett på minoritetskvinner og ungdom som miljøarbeider i Arendal kommune.

UTBREDT: Amina Bitar (32) kjenner flere som har vært gjennom en jomfrusjekk. Foto: Privat

– Jeg tror ikke dette er noe nytt fenomen – tvert imot. Vi har kommet langt i myndiggjøringen av minoritetskvinner de siste årene, og mange kvinner har stått frem i media og profilert kvinners rettigheter. Derfor tror jeg det er færre tilfeller av slike jomfrusjekker nå enn for ti år siden.

Har du tips i denne saken? Kontakt VGs journalist her!

Bitar forteller om to kvinner hun kjenner som har fått utført en jomfrusjekk i Norge. Den ene hendelsen fant sted for fem år siden, den andre i fjor.

– I de to norske tilfellene jeg kjenner til så har jentene blitt beskyldt for å ha hatt kjærester og foreldrene har vært bekymret for familiens omdømme, sier Bitar.

– Slike undersøkelser blir utført i Norge, i utlandet og en del kvinner blir truet med det. Truslene er nok mer utbredt enn selve undersøkelsen.

Helsepolitiker om jomfrutesting: – Helt uholdbar praksis!

– Lurer på hvilke tanker legen har gjort seg

Alle de tre kvinnene forteller at det er viktig å se dette med jomfrusjekk i sammenheng med kulturen jentene vokser opp i. Mange lever under så streng sosial kontroll at deres grenser for hva som er normalt er annerledes enn for andre jenter på samme alder, forteller Bitar.

Hun legger til at i mange familier har foreldrene så god kontroll på barna sine at de lett kan overtale dem til å utføre en jomfrusjekk, for eksempel når de er i utlandet på ferie.

– Men jeg ble overrasket da jeg hørte om jenter som har fått testen utført her. Jeg lurer på hvilke tanker legen har gjort seg. Disse kvinnene var i tenårene, så det kan ikke ha vært noe tvil om hvorfor foreldrene ønsket dem sjekket.

– Disse jentene opplever dette som nok et overgrep i en rekke av nedverdigende hendelser. Det som skremmer meg er at leger i Norge bygger opp under disse jentenes følelser av rettsløshet.

WHO: Én av tre kvinner utsatt for vold hjemme

Etterlyser kompetanse i helsevesenet

Nancy Herz ber politikerne komme på banen for å avdekke i hvor stor grad slike tester finner sted.

– Jeg tror det har sjokkert mange at dette skjer i Norge. Uansett om det er tre eller 300 tilfeller, så finner det sted i en av verdens mest likestilte land, sier hun.

Sofia etterlyser med kompetanse i helsevesenet. Det gjør også Anja Bredal, forsker ved Velferdsforskningsinstituttet NOVA på HIOA.

«Disse kvinnene trenger kultursensitiv rådgivning og støtte som er mangelvare i dagens Norge. Vi vet at helsesøstre er i villrede om hvordan de skal møte disse jentene», skriver hun i en kronikk på VG.

Bredal påpeker hvordan blant annet Sverige og Danmark er langt fremme når det gjelder å møte disse jentene med kulturell kompetanse i helsevesenet.

– Vi trenger et helsevesen som har kompetanse nok til å håndtere disse sakene. Den kulturelle kompetansen mangler i dag. Jentene føler at de ikke blir forstått, på grunn av store kulturelle forskjeller, avslutter Sofia Srour.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder