«ULOVLIG NORSK»: Maria Amelie (25) er papirløs asylsøker og har bodd i Norge i åtte år. Foto: STIAN EISENTRÄGER

«ULOVLIG NORSK»: Maria Amelie (25) er papirløs asylsøker og har bodd i Norge i åtte år. Foto: STIAN EISENTRÄGER

Dette er historien om Maria Amelie

(VG Nett) Her er historien til den profilerte forfatteren som sto frem som ulovlig flyktning.

Lars Akerhaug
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Forfatteren Maria Amelie (25) ble pågrepet av politiet onsdag kveld denne uken etter at hun fikk avslag på sin søknad om å få asyl-saken sin vurdert på nytt. Hun ble kjent etter at hun sto frem med en bok om sitt liv som ulovlig innvandrer i Norge.

Marias kjæreste: - Hun ble arrestert som en farlig kriminell

Foreldrene til Maria Amelie tok henne med seg da de flyktet fra Russland til Finland i 2000, og videre til Norge i 2002.

Årsakene til flukten fra Kaukasus vil ikke Maria Amelie snakke om, bortsett at hun har fortalt at familien var forfulgt og truet, og at de fryktet for sine liv. Hun har hevdet at det ble kastet en bombe inn i huset deres.

Hvorfor gir ikke Maria Amelie noe svar på.

Les også: Fikk avslag på ny asylsøknad onsdag

Ulovlig i åtte år

OPPSIKTSVEKKENDE: Gjennom åtte år har Maria Amelie levd et bemerkelsesverdig dobbeltliv. Nylig sto hun fram i sin egen bok «Ulovlig norsk». Foto: FAKSIMILE: PAX FORLAG

I over åtte år har 25-åringen levd uten lovlig opphold i Norge. Likevel snakker hun norsk og lever på flere måter et vanlig liv. Men som tusenvis av andre papirløse asylsøkere har hun verken rett til opphold, å ta seg arbeid eller å ha en fastlege.

I 2004 fikk hun og familien endelig avslag på asylsøknaden. Myndighetene trodde ikke på deres historie, og mente det var best de ble sendt tilbake til Russland.

Les også: Flere demonstrasjoner for Amelie onsdag

Fullført skole

Tross dette har hun likevel greid å fullføre norsk skole, og tatt både bachelor- og mastergrad uten verken personnummer, bankkort eller andre identifikasjonspapirer.

I høst kom 25-åringen ut med boken «Ulovlig norsk», der hun forteller en åpenhjertig og dramatisk historie om sitt liv som papirløs flyktning uten lovlig opphold i Norge.

Advokaten fikk kontakt med Amelie: - Hun er i sjokk

Ny søknad

I september sendte Maria Amelie inn en ny søknad til Utlendingsnemnda (UNE). Der ber hun om at saken hennes, som tidligere er blitt behandlet som en del av morens sak, må behandles selvstendig av utlendingsmyndighetene.

Hun har også bedt om at utsendingsvedtaket fra 2004 ikke iverksettes. Til nå har hun levd i konstant frykt for at politiet skal finne henne og sende henne tilbake til Russland med tvang. Onsdag denne uken fant de henne i Lillehammer.

Utlendingsnemnda avviste saken hennes fordi nemnda mente hun ikke trengte beskyttelse i Norge. Nemnda slo også fast at det ikke var grunnlag for å gi Amelie opphold på humanitært grunnlag, ettersom hun har oppholdt seg ulovlig i landet i en årrekke.

«Årets Nordmann»

I desember ble hun kåret til «Årets Nordmann» av ukemagasinet Ny Tid, men har bodd uten lovlig opphold i Norge.

- Med sitt forbilledlige mot har hun på eksemplarisk vis stått fram og tatt opp kampen for våre felles globale verdier. Slik har hun utvidet definisjonen av hva det vil si å være en god nordmann av i dag, skrev Ny Tids jury, som torsdag tildeler Maria Amelie prisen «Årets Nordmann 2010».

Årets Nordmann-prisen ble innstiftet etter at Språkrådet i 2006 skrev at kun «etniske nordmenn» kunne bli regnet som nordmenn. Utmerkelsen går årlig til en enkeltperson som siste år har kjempet for globale verdier og som har utvidet definisjonen av hva det vil si å være en god nordmann.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder