STORE FORSINKELSER: Gardermoen er for andre gang på to uker rammet av tekniske problemer, dermed blir det store forsinkelser i flytrafikken til og fra OSL lørdag. FOTO: ESPEN BRAATA

Store forsinkelser i flytrafikken i Øst-Norge

Tekniske problemer for andre gang på to uker

(VG Nett) Radarproblemer fører til store forsinkelser i flytrafikken i store deler av Øst-Norge.

  • Monica Bring Estensen
  • Sindre Murtnes
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Det bekrefter Jo Kobro, informasjonssjef ved Oslo Lufthavn Gardermoen.

- Vi har radarforstyrrelser, både i Røyken og ved kontrolltårnet på Oslo Lufthavn. Dette fører til større forsinkelser, sier Kobro til VG Nett lørdag formiddag.

Ifølge Avinor er også Torp og Rygge rammet av radarproblemene.

Klokken 12.50 har imidlertid situasjonen bedret seg. Feilen er lokalisert i radaren på Haukåsen i Østmarka, opplyser Kobro.
Haukåsen radar er den ene av to radarer som dekker Østlandsområdet.

- Haukås-radaren er tatt ut av spill, så nå har vi tatt i bruk Gardermoen-radaren. Dermed har vi nå bedre kapasitet enn tidligere i dag, sier Kobro.

Teknikere jobber for øyeblikket på spreng med å rette opp feilen i radaren på Haukås slik at flytrafikken kan gå som normalt.

Ved 14-tiden lørdag var det likevel ikke noen endringer i flytrafikken.

- Situasjonen er i grunnen det samme. Det er fortsatt problemer med radaren. Det ser ikke ut til at det er noen virkninger på Torp og Rygge siden det er såpass små flyplasser, men ellers er det meste rundt en time forsinket, sier Ove Narvesen, kommunikasjonsdirektør i Avinor.

Er du rammet av forsinkelsene i flytrafikken?Ta kontakt med VG Netts journalister her.

Møt opp til normal tid

Opptil 3000 SAS-passasjerer er berørt av forsinkelsene. Likevel oppfordrer Knut Morten Johansen, informasjonssjef i SAS Norge, passasjerene til å møte opp til normal tid.

- Feilen rammer jo flyselskapene litt, men våre forsinkelser nå er i hovedsak rundt en time. Vi har en maskin til Frankfurt som er forsinket med tre timer, det er det verste, sier Knut Morten Johansen, informasjonssjef i SAS Norge til VG Nett.

- Det skjer fra tid til annen. Selvsagt er det svært kjedelig, men vi er helt sikre på at Avinor gjør deres beste for å begrense problemet.

Norwegians flyvninger har vært opptil en time forsinket lørdag.

- Men nå har vi fått melding fra Avinor om at radaren er på bena igjen, så flytrafikken vil snart gå som normalt, sier presseansvarlig i Norwegian, Åsa Larsson.

Store forsinkelser

- Det er problemer med en radar som står ved Haukåsen, og den har stor betydning for trafikken inn og ut fra Gardermoen. Trafikken er regulert, og det er færre fly som slippes inn enn normalt. Det gir flere forsinkelser, både på Torp, Rygge og Gardermoen, sa kommunikasjonsdirektør i Avinor, Ove Narvesen, til VG Nett i tolv-tiden lørdag.

Han forteller at forsinkelsene gjelder både innflygning og avgang fra Gardemoen, men det er usikkert hvor store forsinkelsene vil bli.

- Det er ikke mulig å si nøyaktig, passasjerene er nødt til å holde seg orienterte på Avinors nettsider. Oppfordringen er å møte normalt, sier han.

Det er usikkert hvor mange passasjerer som blir rammet av forsinkelsene.

- Lørdag formiddag er trafikken mindre enn i topperiodene, derfor er det vanskelig å si hvor mange som rammes i dag, sier Kobro.

Andre gang på to uker

Mandag forrige uke førte radiosammenbrudd førte til full flystans på Røyken og Gardemoen.

- For en drøy uke siden var det problemer med radioen som forårsaket store forsinkelser. Hvorfor skjer disse feilene?

- Det tør ikke jeg si noe om. Det vil bli undersøkt nærmere, sier Narvesen.

- Kan passasjerene forvente noen kompensasjon hvis forsinkelsene blir store?

- Det må passasjerene i så fall ta det opp med flyselskapet, og så er det noe som heter Flyklagenemnda, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder