SKEPTISK TIL HÅNDSKRIFT: Hos disse barna ved St.Joseph's School i Storbritannia, kan omtrent 86 av barna mellom fem og syv år skrive på PC. Forsker Arne Trageton mener norske barn ikke kommer til å trenge å lære seg håndskrift i det hele tatt om ti år. Foto: Pa Photos

Forsker: Håndskrift skaper skoletapere

(VG Nett) Forsker og tidligere førsteamanuensis Arne Trageton mener ingen barn vil lære håndskrift om ti år.

 • Sigrid Helene Svendsen

Artikkelen er over åtte år gammel

Læreplanen i norsk for 1. og 2. klasse

- Hvorfor skulle de det? De blir flinkere til å lese og skrive av å bruke PC, så hvorfor skal de kaste bort tiden på å lære håndskrift, sier han til VG Nett.

Den pensjonerte forskeren reiser nå rundt og holder kurs i PC-bruk på skoler og i barnehager. Han har tidligere gjort forskning på området som viser at barn lærer seg å lese og skrive raskere og bedre dersom de bruker PC i stedet for lesebøker helt fra begynnelsen av.

LES OGSÅ: 300.000 nordmenn leser for dårlig

Trageton mener at flere barn sliter på skolen nettopp fordi de blir tvunget til å ta i bruk bøker i stedet for PC når de skal lære seg å lese.

- De starter med de vanskeligste; ABC-bok og håndskriving, sier han.

- Gutter ligger motorisk sett ett år etter jentene, og blir skoletapere allerede i førsteklasse på grunn av den kompliserte håndskrivingen. Vår undervisningsminister er bekymret for frafallet på videregående, men frafallet kommer allerede i førsteklasse fordi spesielt gutter blir skoletapere når de tvinges til å bruke et gammeldags skriveredskap som få voksne bruker lenger. Det hindrer dem i å utvikle seg selv, og er å systematisk bremse skriveutviklingen, sier han.

LES OGSÅ: Nina har brukt 50.000 - 60.000 på at sønnen skal lære å lese

- Men er det ikke lettere for barn å lære og lese dersom de også lærer seg å skrive bokstavene?

- Nei, dette har ingen ting med leseforståelse å gjøre. Gjennom tidene har skriveredskapene alltid forandret seg. Med Gutenberg sluttet en å lage håndskrevne bøker, håndskrevne aviser er umulig å få tak i bortsett fra på skolen. Til og med under krigen skrev en illegale aviser på skrivemaskin.

- Trenger ikke være dyrt

Han mener at det at barna lærer håndskrift på skolen er et utslag av en gammeldags skoletradisjon, og sier det ikke trenger være dyrt å innføre PC-er til alle.

- IKKE DYRT: Forsker Arne Trageton mener den norske skolen har låst seg i en gammel tradisjon, og at norske barn om ti år ikke kommer til å lære håndskrift på skolen, bare PC-bruk. Foto: Privat


- Datamaskiner med enkel tekstbehandling er brukbare enten de er tre, ti eller tyve år gamle. En del av dem er gratis - for skriving og lesing holder det å ha en datamskin med lese - og skriveprogram, og man trenger ikke internett, sier han.

HAR DU TIPS ELLER INNSPILL? KONTAKT VG NETTS JOURNALIST HER!

Tirsdag skrev Dagsavisen at forskning viser at barn lærer å lese bedre dersom de kan ta i bruk PC-en i stedet for leseboken. Trageton mener lesebøkene er nærmest ubrukelige.

- I noen ABC-bøker står det ord som «sol», «fe» og «hus» og barna skal lære å lydere. De som lager disse lesebøkene tror lyderingen er det viktigste, men det er ingen gode lesere som leser slik. Vi leser en og en setning om gangen, sammenhengende, vi sier ikke «mmmormor», «huuus» og lignende. Man begynner med å trene ungene til å lese langsomt, og sier at når de først har gjort det, skal de lese fortere og fortere. Det gjør det mye vanskeligere, sier han.

- Trenger ikke håndskrift

Derfor mener han det i utgangspunktet ikke er noe poeng å lære barn håndskrift.

- Om ti år vil disse 6-åringene bare skrive på PC til alle eksamener. I dag bruker jeg nesten aldri håndskrift, bare når jeg skal skrive under på noe. I dagens samfunn utenom skolen er det 90-95 prosent PC-skriving. I fremtiden trenger vi ikke håndskrift, sier han.

LES OGSÅ: Oslo-skolene satser på eliteelever

- Om ti år kommer de bare til å lære seg å skrive på PC.

Han har vært med på å utvikle en metode som går på at barna først skal lære å skrive, så skal de lære å lese. Til det bør de bruke PC, mener han.

Liten tro på lærebøker

Han også liten tro på bruk av lærebøker i fremtiden.

- Jeg tror ikke fysiske lærebøker har så mye for seg. Barna skriver seg til lesing på PC så de trenger rikt utvalg av lettleste bøker på ulike nivå, ikke samme ABC for alle. For et klassesett på for eksempel 24 ABC-er kan en kjøpe 100 lettleste bøker til samme pris.

- Følger ikke læreplanene

Han mener mange 1. og 2. -klassinger ikke får den dataundervisningen som læreplanen sier de skal ha.

- I læreplanen for norsk for første og andreklasse kommer det frem at ungene skal kunne skrive for hånd og på datamaskin. Men det store flertallet følger ikke dette, sier Trageton.

ER DU ENIG MED TRAGETON? DISKUTÉR I BUNNEN AV ARTIKKELEN!

Utdanningsdirektoratet sier de ikke har fått noen indikasjoner på at det stemmer.

- Men på generelt grunnlag kan vi si at vi forutsetter at skolene følger læreplanene, sier Kristine Strømmen, pressekontakt i Utdanningsdirektoratet, til VG Nett.

- Ville dere visst det dersom de ikke gjorde det?

- Det er heller ikke sikkert. Tilsynet med skolene er det fylkesmannen som utfører, og om man ikke følger læreplanen, er det et brudd på forskriften, sier hun.

Mer om

 1. Skole og utdanning

Flere artikler

 1. Vil stoppe øving på kartleggingsprøver

 2. Lekser på barneskolen skaper skoletapere

 3. Nina har brukt 50.000-60.000 på at sønnen skal lære å lese

 4. KRF frykter graverende holdninger i skolebyråkratiet: Hemmeligstemplet skole-vurdering: - Grunn til å bli mistenksom

 5. Flere skal få tidligere hjelp - færre vil behøve spesialundervisning

Fra andre aviser

 1. Nettbrettene utrydder håndskriften: – Det er produktplassering i høyeste grad

  Aftenposten
 2. Å skrive skal ikke bare være for gøy

  Fædrelandsvennen
 3. Kvifor går Norge motsett veg av Finland?

  Bergens Tidende
 4. Tastaturet tar knekken på skjønnskriften

  Aftenposten
 5. Grammatikk er ikke tran. Grammatikk er gøy!

  Aftenposten
 6. «Røykeloven var radikal, men en suksess. Nå trenger vi en radikal lov som beskytter barn mot sosiale medier»

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder