ØNSKER UTBYGGING: Forbrukerrådet etterlyser konkrete datoer for når jernbanen skal være ferdig utbygget. Her NSB sitt nye togsett med betegnelsen Flirt. Foto: Espen Braata/VG

ØNSKER UTBYGGING: Forbrukerrådet etterlyser konkrete datoer for når jernbanen skal være ferdig utbygget. Her NSB sitt nye togsett med betegnelsen Flirt. Foto: Espen Braata/VG

Vil ha ny «OL-frist» for å få fart på jernbanen

OL 1994 ga jernbanemyndighetene en ufravikelig utbyggingsfrist, og resultatene var strålende. Forbrukerrådet mener det trengs nye konkrete datoer for å få fart på utbyggingen.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Fagdirektør for samferdsel Anne Haabeth Rygg i Forbrukerrådet påpeker at de fleste politikerne er enige om å satse på togutbygging, men at planleggingen tar urimelig lang tid, skriver Dagsavisen.

- Vi trenger ikke mer planlegging eller flere utredninger. Nå må byggingen starte, sier hun.

Les også: Slik er NSBs nye regiontog

Rygg mener forbrukerne de siste årene ikke har fått bedringen i tilbud og de miljøvennlige reisealternativene de har krav på. Hun sier det ikke hjelper med vedtak om bedringer så lenge prosjektene ikke kommer i gang.

Fagdirektøren, som selv tidligere jobbet i NSB, viser til bølgedalen jernbanen var nede i da Lillehammer på slutten av 1980-tallet ble tildelt OL. Men med kniven på strupen ble det gjennomført en utbygging som ga punktlighet på 95-100 prosent og minimalt med tekniske problemer under vinterlekene.

Les også: Togbrems på 57 togstrekninger

SVs landsmøte har vedtatt at de i neste transportplan vil ha tydelige tidsfrister for dobbeltspor mellom de største byene. Senterpartiet vil også ha dobbeltspor og vil styrke togtilbudet for pendlere.

- Nå er det på tide at Aps landsstyredelegater kommer med et like klart signal til regjeringen under landsmøtet i helgen, sier Rygg til Dagsavisen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder