Gikk med uniform og bar på sekker med stein

Breivik utilpass under opplesning om barndommen

Moren: «Nå gir jeg opp. Han gjør så mye rart»

OSLO TINGHUS (VG Nett) Moren til Anders Behring Breivik ble overbevist om at Breivik var blitt gal mot slutten av tiden han bodde hjemme på gutterommet på Skøyen.

 • Tim Peters
 • Marianne Vikås
 • Eva-Therese Loo Grøttum
 • Eric B. Utheim
 • Morten S. Hopperstad

Artikkelen er over syv år gammel

Selv så terroristen svært ukomfortabel ut da hans barndom og ungdomstid ble gjennomgått i retten.

Sittende på sin faste plass ved siden av sine forsvarerne vekslet Breivik mellom å ha blikket plantet i bordplaten i lange perioder, og å se opp mot Synne Sørheim og Torgeir Husby.

De to rettspsykiaterne har byttet på å lese fra delen av den rettspsykiatriske erklæringen som omhandler Breivis barne- og ungdomsår, og morens egne beskrivelser av Breiviks oppførsel da han flyttet inn på gutterommet i Hoffsveien i 2006.

VG DIREKTE: Følg rettssaken direkte og still spørsmål her

- Forandret seg

- Han var en normal gutt, men fra 2006 forandret han seg, og aller mest forandret han seg i 2010. Han sa etter hvert at jeg var «småmarxist» og «feminist». Og han sa at jeg var for Arbeiderpartiet. Men jeg har stemt Fremskrittspartiet, jeg, med drahjelp fra ham, har moren fortalt.

GUTTEROMMET: I 2006 flyttet Breivik inn igjen til sin mor på Skøyen. Der bodde han frem til april i fjor. Foto:

Hun reagerte også på at Breivik utviklet en redsel for smitte.

- Fra 2010 ble han helt rar. Han sa at jeg ikke måtte nyse, og ville ikke komme inn i stua til meg. Han ble streng, sær og kunne klage på maten.

Breivik ble stadig mer fokusert på politikk i denne perioden, moren mente han oppførte seg stadig merkeligere. Han hadde med seg sekker med stein hjem, og begynte å kjøpe våpen.

En dag kom han ut av gutterommet i en rød uniformsjakke med masse emblemer.

«Nå gir jeg opp. Han gjør så mye rart», tenkte moren.

- Fra vinteren og våren 2010 gikk det alt for langt. Han stod og la ut om all politikken. Jeg tenkte at det var bare tull og galskap, og at dette måtte ta slutt. Han var helt hinsides, og trodde på alt tullet han sa, har moren fortalt.

LES OGSÅ: Slik har Breiviks liv utviklet seg

Bekymret for skjevutvikling

Sørheim og Husby har også lagt frem for retten at flere offentlige instanser hadde bekymring for en skjevutvikling hos Breivik da han bare var fire år gammel, og at hans forhold til moren ble sett på som uheldig.

Dette skjedde etter at moren selv tok kontakt med lokalt sosialkontor i 1981. Hun ville søke om omplasseringshjem fordi hun fant Breivik krevende og hadde problemer med å ta seg av ham. Han var i et slikt weekendhjem en stund.

Faren prøvde da å få foreldreretten på grunn av at han ville ha gutten bort fra moren, men nådde ikke fram. Saken endte til slutt i forlik om at sønnen skulle fortsette å bo hos moren.

FIRE ÅR: Anders Behring Breivik som liten gutt. Foto: Privat

Familien hadde behandlingskontakt hos Statens senter for barne- og ungdomspsykiatri (SSBU) tidlig på 80-tallet. Til tross for at barnehagen Breivik gikk i sa at guttens utvikling var god, leverte senteret en bekymringsmelding om at det uttrykkes bekymring for en ny situasjon, og omsorgssituasjon for Anders er «sviktende».

Barnevernet gikk derfor inn i saken, men fant intet å bemerke i forhold mellom barnet Breivik og moren. 25. juni 1984 ble saken henlagt fra deres side.

Det ble åpnet en helt ny sak i perioden 1994-1995, mens han var tenåring.

Dette skjedde etter at Breivik ble tatt på toget med en stor menge spraybokser på vei hjem fra Danmark. Breivik var på dette tidspunktet med i et taggermiljø i Oslo.

Barnevernet konkluderte imidlertid med at dette var en for liten hendelse til å gå videre med saken, etter at tenåringen Breivik selv hadde sagt at han hadde brutt med miljøet.

Ville lukke dørene

Rettsdagen i dag startet ved at Breiviks mor via sin advokat ba om lukkede dører, og at pressen ikke skulle få referere fra denne delen av gjennomgangen av Breiviks psyke.

De nådde ikke fram.

Breivik har selv gjentatte ganger sagt at han hadde en god barndom, og forstår ikke fokuset på hans barne- og ungdomsår. Heller ikke andre i hans nære familie er enig i beskrivelsen fra barnevernet, som ble lest opp i dag.

Mer om

 1. Terrorangrepet 22. juli - Rettssaken

Flere artikler

 1. Husby: - 100 prosent sikker på at han ikke har prøvd å imponere oss

 2. Husby og Sørheim: - Breivik er potent og farlig

 3. Derfor stanset Breiviks mor barnevernsopplysninger

 4. Lippestad angriper vrangforestillings-mantraet

 5. Halvsøsteren: - Det var som om han falt i et sort hull

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder