Erik ble app-millionær: – Det ble litt sløsing

For fem år siden var han 20 år og tjente 10.000 kroner dagen på en iPhone-lommelykt. Nå forteller den daværende Rema-ansatte hvordan han svidde av millionbeløp på gaver til venner, reiser og forbruk i årene som fulgte.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

I dag jobber Erik Storli (25) som konsulent i eget firma. Han har kjøpt seg leilighet og bil, og mener han hadde godt av at app-eventyret dabbet av.

– Jeg fikk det sparket jeg trengte. På et tidspunkt ble jeg rett og slett lat.

– Jeg tjente en årslønn på tre uker. Det var helt surrealistisk.

Ga til venner

Erik Storli (25) sitter i leiligheten i Bodø og tenker tilbake på sommeren 2010. Han var 20 år gammel og jobbet kveldsvakter på Rema 1000. Så fikk han en lysende idé.

Han hadde lest at lommelykt-apper til iPhone gjorde det bra i USA og begynte å programmere sin egen variant på nattetid. Han kalte appen for iLlumination og lanserte en reklamefinansiert versjon i App Store.

I starten tjente lommelykten bare småpenger. Vendepunktet kom da Apple plasserte iLlumination på en liste over anbefalte apper. Over natten skjøt inntektene i taket.

– Det er jo som å vinne i lotto, sier Storli.

– Men de som vinner i Norsk Tipping er kanskje litt heldigere, for de blir jo tilbudt veiledning.

Les også: Satser på gründerdrømmen i Silicon Valley (krever innlogging)

Plutselig tjente han 10.000 kroner om dagen. Erik Storli var i starten av 20-årene og pengene satt løst. Han spanderte mye på sine nærmeste.

– Jeg ville dele litt av pengene med dem som har vært rundt meg hele livet.

ANGRER IKKE: Erik Storli spanderte mye på venner og familie tidlig i 20-årene. – I ettertid ser jeg at jeg har brukt pengene på de rette menneskene. Det er mennesker jeg omgås fremdeles. Foto:Adrian F. Steinbakk,VG

Svidde av mye

Storli synes det er vanskelig å beregne hvor mye han brukt på forbruk, reiser og gaver, men anslår mellom én og halvannen million kroner. Han sier pengebruken var desidert høyest i toppårene 2011 og 2012.

– Går jeg i nettbanken for å sjekke utgiftene mine i 2011, tror jeg systemet ville krasje, ler han.

I en periode var en av dagens største bekymringer å velge hvilket utested han skulle kjøpe frokost fra.

– Jeg skal ikke legge skjul på at jeg ikke har gjort de lureste investeringene. Jeg har jo brukt penger og kjøpt meg mye klær og sånt. Men jeg har jo også gjort investeringer innenfor forretning, og kjøpt meg leilighet og bil. Så jeg har prøvd å være litt halvfornuftig også.

Ble overflødig

Og kjøpefesten kunne ikke vare evig. I 2013 lanserte Apple et nytt operativsystem for iPhone. Der var en egen lommelykt innebygd.

Eksterne lommelykt-apper ble overflødige for de fleste, selv om Eriks app har morse- og blinkemodus. Inntektene stupte.

Les også:Tallene som kan knuse app-drømmen

Ifølge Storli selv, har han tjent mellom seks og syv millioner kroner på appen. Til tross for høyt forbruk, sier han kontoen aldri har gått tom.

– Jeg var jo veldig ung, og ville nok ha brukt pengene litt annerledes i dag. Det ble litt sløsing, men jeg angrer ikke på noe som helst.

Fortsatt tjener Storli rundt 10 000 kroner i måneden på lommelykten, men nå er det konsulentvirksomhet for lokale bedrifter som gir hovedinntekten.

25-åringen mener at han hadde godt av at app-inntektene avtok.

– Jeg fikk det sparket jeg trengte. På ett tidspunkt ble jeg rett og slett lat. Da Apple fikk innebygd lommelykt, fant jeg nye veier for å tjene til livets opphold.

Likevel kan han fortsatt nyte effektene av å ha skutt gullfuglen i appenes barndom. Utenfor sin egen leilighet i Bodø står Teslaen parkert. Nå jakter han nye app-suksesser.

– Om jeg aldri ville gjort noe nytt igjen, har jeg fremdeles en utrolig kul erfaring å se tilbake på.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder