Ekstremværet «Tor» herjer landet nå

Store strømbrudd * Fly og ferjer innstilt * Veier stengt * Ber folk være inne

Ekstremværet «Tor» traff Norge med voldsom kraft fredag ettermiddag. Flere steder holder vinden orkan styrke.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

«Tor» traff vestlandskysten rundt klokken 13.40 fredag ettermiddag. Det melder Meteorologisk institutt.

Ekstremværet Tor har forårsaket en rekke strømutfall i flere fylker. Nettselskapene melder fredag kveld i 18-tiden om at flere enn 10.000 husstander er uten strøm.

Hordaland og Sogn og Fjordane er så langt mest berørt av ekstremværet, men det er også meldt om feil i Buskerud og Møre og Romsdal, opplyser NVE i 18-tiden fredag.

– Strømmen går veldig av og på mange steder, man mister strømmen en stund og får den tilbake igjen, derfor går tallene på hvor mange som står uten strøm veldig opp og ned, sier kommunikasjonsdirektør i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), Kjetil Hillestad til VG.

Han forteller at de er forberedt på mange flere strømbrudd utover kvelden.

– Både vi og nettselskapene er i høy beredskap og følger situasjonen nøye utover kvelden. Nettselskapene har folk ute der de kan for å sørge for at folk får strømmen tilbake så fort som mulig, sier Hillestad til VG.

VÅTT: Morten Iversen og Anna Olsson fikk sjøsprøyten over seg på Fanahammeren i Bergen fredag kveld. Foto: HALLGEIR VÅGENES, VG Foto: ,

Telenor opplyser at strømmen har gått på noen basestasjoner på Vestlandet, som nå går på batterier.

– Det betyr rett og slett at vi nok må forvente mobilutfall hvis ikke strømmen kommer tilbake igjen. Men erfaringsmessig er gjerne strømmen tilbake før batteriene er brukt opp, sier pressevakt Roald Orheim i Telenor til VG.

DÅRLIG VÆR?: Send oss dine uværsbilder i vår protokoll her - eller bruk hashtag #vgstorm på Instagram eller Twitter hvis du vil at bildene dine skal publiseres på VG.

Trøbbel for vei, fly og ferjer

Alle fjelloverganger mellom øst og vest er fredag kveld stengt eller har kolonnekjøring. Flere bruer er også stengte. For spesifikke vegmeldinger kan du gå inn på Statens vegesen sine nettsider.

Fra Flesland blir det fredag ettermiddag meldt at 26 flyginger til og fra Bergen er innstilt. Likevel slipper Bergen noe billigere unna uværet enn man først fryktet, melder Bergens Tidende.

Flere andre flyplasser opplever også innstilte avganger. Blant annet Ålesund. Du kan sjekke din flyplass hos Avinor.

En rekke ferje- og hurtigbåtsamband i Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane er også innstilt. For nærmere informasjon kan man følge trafikkmeldingene til Fjord1, Norled og Skyss. Fjordline har innstilt flere avganger mellom Vestlandet og Danmark.

Jernbaneverket melder at togene langs Bergensbanen blir forsinket på grunn av at vinden legger snø i skinnegangen mellom hvert tog som går over fjellet.

På Sola utenfor Stavanger er helikoptertrafikken til Nordsjøen stoppet. Det samme er avganger fra Kristiansund, Flesland og Florø.

Orkan styrke

Uværet vil bevege seg nordover langs kysten til det treffer Nordland i natt. Vinden har nådd orkan styrke, 32,6 meter i sekundet (m/s) flere steder.

Den kraftigste middelvinden er så langt målt på Kråkenes i Sogn og Fjordane med 47,3 m/s, melder Meteorologisk institutt i 18-tiden. Instituttet melder for øvrig klokken 19 at «Tor» har slått ut begge radarene deres på nordvestlandet.

Kråkenes topper også statistikken på vindkast. De har på det kraftigste vært oppe i 54,5 m/s, ble det meldt noe tidligere på kvelden.

HER TREFFER TOR: Animasjonen viser varslet styrke i de kraftigste vindkastene når stormen «Tor» treffer kysten av Norge i ettermiddag. Værdata er hentet fra Meteorologisk institutt.

Et annet sted som har fått kjenne på været er Kvamsøy i Sande kommune. Der har de hatt opp mot 40 m/s, og det verste har ikke kommet enda.

Ordføreren i Sande kommune, Dag Vaagen, sier at de har satt opp reservemannskaper på Kvamsøya.

­– Øya har mistet strømment. De siste dagene har vi testet utstyr og gjort oss klare og vi vil være i beredskap i hele kveld, sier ordføreren som presiserer at de har vant til tøft vær, men at denne meldingen er litt ekstra truende.

I løpet av kvelden vil også ferjen bli innstilt. Vaagen forteller at de er klare for å iverksette kriseberedskap dersom det skulle bli nødvendig utover kvelden, men at de ikke er der enda.

Vara-ordfører i kommunen, Helge Støylen, bor selv på Kvamsøya. Han forteller at de er vant med denne typen vær.

– «Tor» er nå her han, det blåser mye, men det gjør det jo ofte her ute. Når vi bor her må vi nesten bare tåle det, sier Støylen.

Bakgrunn: Norge forbereder seg på ekstremværet «Tor»

Ekstremvarsel

Torsdag kveld sendte Meteorologisk Institutt ut et ekstremvarsel for totalt åtte fylker i forkant av uværet som kommer inn fra den sørlige delen av Norskehavet.

«Fra fredag ettermiddag er det ventet sørvest sterk storm på strekningen Hordaland-Trøndelag, med fare for orkan på store deler av strekningen og vindkast inn over land på 35-50 m/s», skrev de i en melding på sine hjemmesider.

Kraftige vindkast kan man også vente seg i Oppland og Hedmark nord for Mjøsa, samt i Buskerud.

Ifølge værmeldingen blir imidlertid fylkene Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal hardest rammet, der det blant annet er ventet en såkalt signifikant bølgehøyde ved kysten på 10-13 meter.

Det innebærer at den maksimale bølgehøyden kan bli over 22 meter høy, opplyser statsmeteorolog Mette Skjerdal.

– Det vil gjelde ytterst på kysten og ikke innover i fjordene, sier Skjerdal.

Selv om Østlandet trolig slipper unna det verste, er det ventet uvanlig sterke vindkast i Oslo-området på mellom 20 og 25 meter per sekund.

Kjør forsiktig: Glatte veier på Østlandet

SKADER: Et tak på Color Line stadion i Ålesund har løsnet på grann av sterk vind. Foto: Torstein Bøe , NTB scanpix

Best å holde seg innendørs

Flere metereologer kommer med råd til de i de berørte områdene om å holde seg innendørs av hensyn til egen sikkerhet.

– Folk bør være forsiktig med å gå utendørs. Selv om vinden tilsynelatende ikke virker skummel, kan det i neste øyeblikk komme et veldig kraftig kast som kan ta tak i løse gjenstander, sier Geir Ottar Fagerlid, vakthavende meteorolog hos Metrologisk institutt på Vestlandet, til VG.

Røde Kors har økt beredskapen i forbindelse med ekstremværet, og har 2.500 frivillige klare til innsats på kort varsel.

Også Direktoratet for nødkommunikasjon har økt beredskapen for overvåking av nødnettet, melder NTB.

Kommunikasjonssjef i Redningsselskapet, Frode Pedersen, forteller at de har satt nær sagt alt mannskap på høy beredskap i kveld. Han håper folk er flinke til å sikre båtene sine i havnene, og er klar på at de som er ute og gjør dette må være særdeles forsiktige.

– Folk må sørge for å ha på seg skikkelig tøy og redningsvest hvis de skal ut på en brygge, et vindkast kan lett slå deg ut på sjøen, sier Pedersen og presiserer at de som ikke må ut, bør holde seg trygt hjemme i egen stue.

Direktoratet for sikkerhet og beredskap (DSB) holdt koordineringsmøte med en rekke etater fredag kveld.

– Ingen av de vi har snakket med har heist noe stort bekymringsflagg utfra slik situasjonen er nå. Tilbakemeldingen er at selv om det blåser mye så virker det som at kommunene der ute er godt forberedt. De har lært fra tidligere stormer. Nå var dette selvfølgelig en storm som var godt varslet, sier Brekke til VG like etter klokken 19.30.

Les også: Seks råd i kulden

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder