HISTORISKEBILDER Lysekil, Sverige 19900408. Brann om bord i passasjerferjen "Scandinavian Star" i Skagerrak mellom Oslo og Fredrikshavn. 159 mennesker omkom i brannen. Skipet i brann ved kaia i Lysekil. Foto: Tor Arne Dalsnes / SCANPIX Foto: ,

Politiet om nytt Scandinavian Star utspill: Tilfører ikke saken noe nytt

Den tidligere sjefen for den danske
søfartsstyrelsen gikk nylig ut med sine mistanker om hvem som står bak mordbrannen på Scandinavian Star for 26 år siden.  Politiet mener det «ikke tilfører saken noe nytt.»

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

«Det har vært ulike synspunkter om denne mistanken fra ulike hold helt fra 1990 og fram til i dag. Det at Eriksen har sitt syn på dette og velger å publisere dette offentlig, tilfører sånn sett ikke saken noe nytt», går frem i en pressemelding fra Oslo Politidistrikt.

Tidligere sjef for danske Søfartstyrelsens opklaringsenhed, Knud Skaareberg Eriksen, hevder han ga norsk politi fire navn på mulige gjerningsmenn bak Scandinavian Star-brannen. Det skriver den danske avisen Information onsdag.

– Men de (det norske politiet) gadd ikke engang å skrive dem ned, sier Knud Skaareberg Eriksen til avisen.

Se stor VG-spesial med filmer, grafikk og analyser: Mysteriet Scandiavian Star

«Dersom Eriksen mener å kunne navngi det som etter hans oppfatning er mulige gjerningspersoner, ser vi på det som naturlig at han kommer til politiet med dette», skriver politiet i pressemeldingen.

Det norske politiets mistanke ble rettet mot en dansk lastebilsjåfør, som tidligere var dømt for brannstiftelse og som omkom under brannen. Saken mot han ble så tidlig som i 1991 henlagt.

«Dette betyr at det ikke ble avklart hvem som var ansvarlig for brannen. Dette står fremdeles åpent. Sett med dagens øyne anno 2016, foreligger det ikke bevismessig grunnlag for å utpeke en gjerningsmann i denne saken», sier politiet i pressemeldingen.

Oslo Politidistrikt sa tirsdag at de vil be om forklaring fra den tidligere danske sjøfartsinspektøren Flemming Thue Jensen. Han sa søndag at han vet hvem som står bak brannen som drepte 159 personer ved inngangen til påsken i 1990.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder