SONDERINGER: Påtroppende statsminister Erna Solberg (H) ankommer Radisson Blu i Nydalen for å ta fatt på den fjerde dagen med regjeringsforhandlinger mellom Høyre, Frp, Venstre og KrF. Foto: NTB SCANPIX

Solberg sier budsjettinnsyn ville vært veldig lurt

Kommende statsminister Erna Solberg (H) mener det ville vært veldig lurt om avtroppende finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) hadde gitt sondørene innsyn i det kommende statsbudsjettet.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL


Da Høyres nestleder Jan Tore Sanner ba Johnsen om informasjon fra statsbudsjettet som et hjelpende bidrag til regjeringssamtalene i Nydalen, svarte Finansdepartementet med et offentlig brev til alle partier, skriver Dagens Næringsliv.

I samråd med Statsministerens kontor avviste Johnsen forespørselen med henvisning til at informasjon om statsbudsjettet normalt ikke blir gjort kjent før finansministeren legger det fram.

Ikke uvanlig

Påtroppende statsminister Erna Solberg mener det ville vært en stor fordel dersom hun hadde fått lov til å kikke Johnsen i kortene:

- Jeg synes det ville vært veldig lurt om vi hadde fått informasjon om hvordan den økonomiske situasjonen er. Det er ikke uvanlig at man, i overgang mellom to regjeringer, også får oppdatert informasjon til forhandlingene om saker som ikke er helt avklart ennå, sa Solberg på vei inn til sonderingene torsdag morgen.

Mens kilder i Høyre beskriver avslaget som «smålig» overfor DN, avviser Solberg at hun ble skuffet over å få Johnsens kalde skulder.

- Vi regnet kanskje ikke med at vi fikk så mye mer enn det som var åpne kilder. Men det er greit å kvittere ut det og, sier hun til NTB.

Handlingsrom

Sanner sier til DN at han ønsket å få et best mulig og realistisk bilde av hvor mye penger en borgerlig regjering har å rutte med, det såkalte handlingsrommet.

- En ny regjering får kun noen få uker på å endre 2014-budsjettet. Det ville selvsagt ha lettet arbeidet for en ny regjering å få mer innsyn i handlingsrommet i budsjettet. Jeg tar til etterretning at vi kun får makroøkonomiske betraktninger som vi allerede er kjent med, skriver Sanner i en SMS til avisen.

Torsdag morgen, på vei inn til nye sonderinger med Frp, KrF og Venstre, avviste Sanner å kommentere saken ytterligere.

- Men her er en stor bunke papirer som skal bli til mye fin politikk, sa han og viste fram en tykk dokumentmappe.

Lekkasjer

Frps nestleder Ketil Solvik-Olsen mener det var smålig av Sigbjørn Johnsen å avslå anmodningen fra Høyre.

- Vi ba ikke om svar på politikken i budsjettet, men overordnede tall. Jeg mener det er smålig av Sigbjørn Johnsen å holde noe tilbake på makrotall, handlingsrom, inntekter og utgifter. Jens Stoltenberg har sprunget rundt med lekkasjer, men han vil altså ikke dele noe, under gitte forutsetninger, med dem som overtar regjeringsmakten, sier Solvik-Olsen.

Han legger til at dette ikke påvirker de politiske diskusjonene som de borgerlige partiene fører.

- Det sier bare noe om de rødgrønnes holdning, sier han.

Oljefondet vokser

I brevet som Sigbjørn Johnsen offentliggjorde onsdag, går det fram at Norges pengebinge, oljefondet, vokser raskere enn tidligere anslått. Verdien av fondet vil ved årsskiftet være 4.730 milliarder kroner - 220 milliarder mer enn tidligere beregnet.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank First Securities tviler på om brevet var til særlig hjelp for de borgerlige partiene i samtalene som etter planen skal lede til et regjeringsgrunnlag.

Han mener det heller ikke gir noen argumenter for økt oljepengebruk.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder