MISFORNØYD: Knut Arild Hareide og resten av Krf er misfornøyde med regjeringens forslag til bistandskutt. Det er en av flokene som nå truer hele budsjettforhandlingene på Stortinget. Foto: Fredrik Varfjell , NTB Scanpix

Fortsatt budsjettfloke for Erna - blir ikke enige med Krf og Venstre

Hareide: Eneste jubelen her er for Start-kampen

Ny frist til mandag klokken 12

Fristen for å bli enige om statsbudsjettet kom - og gikk. Lørdag ettermiddag melder KrF om Venstre om fremdrift.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Jeg føler vi har litt progresjon, sa partiets finanspolitiske talsmann Hans Olav Syversen på vei inn til møtet med de andre stortingspolitikerne lørdag ettermiddag.

Etter møtet med partifellene sa Syversen at han har håp og tro på at de kommer et steg videre lørdag.

– Vi ser lysere på det og jobber ufortrødent videre for å få en løsning, sier Syversen til VG klokken 16.30.

– Vil dere komme i mål i helgen?

– Vi skal gjøre det vi kan.

Ny frist

Han understreker imidlertid at det er mye arbeid som gjenstår. På gruppemøtet fikk Syversen mandat til å fortsette forhandlingene med Venstre og regjeringspartiene Høyre og Frp.

Les også: Raseri i KrF etter nytt bistandskutt

Trolig blir det først nye møter mellom partiene søndag. Lørdag kveld ble det satt ny frist til klokken 12 mandag, forteller Syversen til VG.

– Vi jobber hver for oss i kveld. Mandag klokken 12 er en frist som gjør at vi rekker videre frister i Stortinget, sier Syversen.

Lørdag kveld møtte han Venstres finanspolitisk talsmann Terje Breivik, som også ser lysere på forhandlingene.

– Det ligger an til at vi kommer til en løsning innen rimelig tid, men om det blir om ett eller to døgn, er vanskelig å si. Det blir nok ingen løsning i kveld, sier Breivik til VG.

Heller ikke partileder Knut Arild Hareide (KrF) tror på noen løsning lørdag.

– Nei, det tror jeg ikke. Dette er et stort arbeid, og det er mange ting som gjenstår. Men jeg opplever at det nå går mer i riktig retning etter mange dager i feil retning, sier Hareide til NTB.

Vil trolig fortsette til mandag

Ifølge NTB kommer finanspolitikerne i de ulike partiene trolig til å fortsette forhandlingene fram til mandag. Søndag treffes partiene til nye møter.

Høyres finanspolitiske talsperson, Svein Flåtten sier til VG lørdag ettermiddag at de vil fortsette med forhandlingene utover kvelden.

– Vi fortsetter med stadig møtevirksomhet, men vil ikke gå i detaljer om hva vi gjør nå. Vi er i innspurten og har gode samtaler, men dette er tøffe forhandlinger, sier Flåtten.

Egentlig skulle Høyre og Fremskrittspartiet ha blitt enige med samarbeidspartiene Venstre og Kristelig folkeparti innen lørdag klokken 12.

Men som VG skrev i går, snakker kilder i partiene om muligheten for at forhandlingene mellom samarbeidspartiene kan bryte helt sammen.

OPTIMISTISK: Hans Olav Syversen (KrF) har håp og tro på at de kommer videre i budsjettforhandlingene lørdag. Foto: Fredrik Varfjell , NTB scanpix

** I KrF er det stor bekymring over at regjeringen ikke er villig til å fylle opp bistandsbudsjettet igjen, etter at Solberg og Jensen foreslo å bruke milliard-summer fra bistandsbudsjettet for å betale for flyktningkrisen.

** Venstre klager over at statsbudsjettet har en altfor dårlig klimaprofil til at de kan stille seg bak det, og at de ikke har fått gjennomslag for grønne skatteøkninger.

– Det er en krevende situasjon nå. Den eneste jubelen jeg har hørt fra gruppemøtet var da Start scoret 1-0 mot Jerv, sier Hareide på vei ut av møtet.

GJØR SOM KRFs FORHANDLERE: Følg Jerv - Start direkte på VG Live

Forhandlingene om neste års statsbudsjett er kraftig på overtid, og situasjonen er uoversiktlig, sier Hareide.

Overtid av overtid

– Vi er på overtid av overtida. Landet trenger et budsjett, og vi bidrar konstruktivt for å få det til, men nå er situasjonen så uoversiktlig at det er stor uenighet også i KrF, sier Hareide til NTB.

Det er imidlertid ingen i partiet som har tatt til orde for at partiet skal trekke seg fra forhandlingene, ifølge Krf-lederen.

– Jeg har fått tydelige innspill på at vi skal være konstruktive videre, men selvfølgelig går det en grense for oss, sier Hareide.

Tidligere i uken ble det klart at finansdebatten må utsettes for andre år på rad.

Venstre-leder Trine Skei Grande sa fredag at forhandlingene er de mest krevende hun har opplevd i denne regjeringsperioden.

Optimismen lyste heller ikke av Kristelig Folkepartis leder Knut Arild Hareide da det fredag ble kjent at regjeringen kutter 1.1 milliarder kroner i årets bistandsbudsjett for å håndtere økte utgifter til håndtering av flyktningstrømmen.

– Forsterker utfordringene

– Det har ikke noe med forhandlingene å gjøre, men det tegner et bilde som forsterker utfordringene. Det satte litt fyr på gruppemøtet, sa KrF-lederen etter at partiets stortingsrepresentanter var samlet fredag ettermiddag.

Les mer: Slik vil regjeringen betale for flyktningene

Etter to og en halv timers forhandlinger på Statsministerens kontor fredag kveld, sa Hareide at det har vært framgang.

– Men vi ser heller ikke en ende. Vi har lagt fram en konstruktiv skisse for å komme til en løsning, men fortsatt er det et stykke igjen, sa KrF-lederen.

– Vi holder på. Jeg vet ingen ting om hvordan dette går nå. Hadde jeg visst det hadde vi ikke sittet her inne, sa en ordknapp Venstre-leder før hun satte seg i en ventende drosje.

Siste frist

Budsjettforhandlingene ble innledet 3. november og er mange dager på overtid.

Dersom partilederne ikke skulle komme til enighet, kan partiene komme til å legge inn egne merknader i finansinnstillingen og heller forsøke å skrive seg samme underveis i komitébehandlingene.

Regjeringspartiene vil da vil kunne oppleve at samarbeidspartiene søker sammen med opposisjonen om deler av budsjettet. Da står flere av Høyres og Frps hjertesaker i fare.

En annen mulighet er ifølge Aftenposten at regjeringspartiene legger inn sitt siste tilbud i innstillingen, og at statsministeren truer med å gå av om forslaget ikke får flertall.

Da kan sentrumspartiene velge å stemme subsidiært på regjeringspartienes siste tilbud, slik at det blir vedtatt, og regjeringen kan bli sittende.

Kilde: VG/NTB

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder