SKATTELETTE: Statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen på vei til budsjettforhandlinger. Sistnevnte mener det viktigste er å redusere skatte- og avgiftsnivå for dem med svak og middels økonomi. Foto:Vidar Ruud,NTB Scanpix

Frp-ere krever skattekutt for folk flest

Finansminister Siv Jensen og resten av Fremskrittspartiets statsråder får klar beskjed fra egne rekker: Skattelettelsene i statsbudsjettet må også komme vanlige folk til gode.

Artikkelen er over fem år gammel

– Det viktigste er å redusere skatte- og avgiftsnivået for dem med svak og middels økonomi. Flere vil jobbe mer når de får beholde mer av lønnen. Og mange med svak økonomi vil kunne klare seg med egen inntekt alene, sier Erlend Wiborg, komiténestleder i Stortingets arbeids- og sosialkomité til NTB.

Torsdag er siste dag av regjeringens budsjettkonferanse. Der skal finansminister Siv Jensen (Frp) ifølge VG ha foreslått for regjeringen å redusere skattesatsen på formue fra 1 til 0,7 prosent samt øke innslagspunktet fra 1 til 1,2 millioner kroner.

Skattegave

– Effekten er i korte trekk at litt færre i kategorien «minstepensjonist med boligverdier» må betale formuesskatt og at de rikeste får en real skattegave, skriver VG-kommentator Tom Staavi.

NRK opererte tidligere i uken med følgende oppstilling: Landets 2 prosent rikeste får 51 prosent av skattelettelsene, mens de 85 prosent minst formuende bare får 2 prosent av lettelsene. VGs beregninger gir enda større utslag: 59 prosent av de foreslåtte kuttene i formuesskatten går til Norges 1,3 prosent rikeste.

Regjeringen forsvarer seg med at kutt i formuesskatten vil virke vekstfremmende og bidra til økt konkurransekraft.

– Det er jeg enig i, men vi må ikke glemme folk flest. Derfor er det viktig at regjeringen gjør begge deler, sier Wiborg.

Får støtte

Mangeårig Frp-representant Jan Arild Ellingsen ser det på samme måte som Wiborg. Overfor VG slår han fast at hovedtyngden av skattelettelsene må gå til «vanlige folk».

– For meg er vanlige folk personer som har under 400.000 kroner i inntekt årlig, sa han.

Tidligere Austevoll-ordfører Helge André Njåstad, som nå leder Stortingets kommunal- og forvaltningskomité, er enig i at ordinære lønnsmottakere må tilgodeses med lavere skatter og avgifter.

– Men det er viktig for meg og folk flest at vi sørger for gode rammevilkår for lokale eiere av arbeidsplasser. Det er et gode for alle – ikke bare de rike, sier han.

NHO-støtte

Direktør for næringslivspolitikk i NHO, Petter Brubakk, mener det vil være en riktig prioritering av regjeringen å finansiere skattelettelser ved bruk av oljepenger.

– Handlingsregelen bygger på en forutsetning om at konkurransefremmende skatteletter er noe oljepengene kan brukes til, sier han til Klassekampen.

Han mener regjeringen bør gå lenger enn lekkasjene antyder og avskaffe hele formuesskatten i en sveip.

– Skal man ta av et plaster er det best å rive det av i en omgang, det gjelder også for formuesskatt, sier han.

Fremskrittspartiets Erlend Wiborg mener forhandlingene mellom de to regjeringspartiene vil avgjøre hvor mye av skattegevinsten som havner hos vanlige lønnsmottakere.

– Høyre har en annen prioritering enn oss når det kommer til dette, sier han.

Mer om

 1. Politikk
 2. Fremskrittspartiet (Frp)
 3. Solberg-regjeringen

Flere artikler

 1. Siste sjans for kutt i formuesskatten

 2. Så mye får du i skattelette

 3. Pluss content

  Skattefest for de aller rikeste

 4. SV-Lysbakken om Siv og Ernas skattekutt: – De rikes regjering

 5. Ap: Nå taper barnefamilier på Sivs budsjett

 6. SV-lederen: - De rike har fått 316.000 hver i skattekutt

Fra andre aviser

 1. Frp-ere krever skattekutt for folk flest

  Bergens Tidende
 2. Aftenposten mener: Regjeringen bør ikke få det som den vil

  Fædrelandsvennen
 3. Aftenposten mener: Regjeringen bør ikke få det som den vil

  Aftenposten
 4. Norges 50 rikeste får en milliard i skattelette

  Fædrelandsvennen
 5. Størst skattekutt for de rikeste

  Aftenposten
 6. Lekkasjer: Regjeringen øker oljepengebruken kraftig

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder