Men KrF advarer mot snik-innføring

UENIGE: KrF-leder Knut Arild Hareide kjøper ikke Venstre-leder Trine Skei Grandes skisse til søndagsåpne butikker. Foto:Trond Solberg,VG

Slik vil Venstre søndagsåpne Norge

Ifølge Venstres skisse kan flere kommuner med turisttrafikk få lov å åpne butikkene på søndager. Men KrF-leder Knut Arild Hareide frykter at det kan være snik-innføring av søndagen som full handledag.

  • Alf Bjarne Johnsen

Artikkelen er over fire år gammel

Mandag ettermiddag sier kulturminister Thorhild Widvey til NTB at Venstres justerte forslag til regler om søndagsåpent kan få flertall i Stortinget.

Etter det VG forstår, har Venstre-leder Trine Skei Grande nå lansert to konkrete forslag overfor Widvey og regjeringen:

Turist-begrepet

** Kommuner med turisttrafikk kan selv bestemme om butikkene kan søndagsåpne i hele eller deler av kommunen - ut fra visse kriterier. I dag avgjør fylkesmannen om kommunen er en turist-kommune eller ikke.

** Venstre åpner også for at det kan bli noen flere søndager under ordningen der butikkene nå kan åpne på søndager i desember - altså flere søndager en bare fire i adventstiden.

Venstre har justert sitt syn på søndagshandel etter massiv motstand mot full søndagsåpent i høringsrunden som kulturministeren gjennomførte før sommeren.

Møtt motstand

– Høringen har vært soleklar på tilbakemeldingene om at man ikke ønsker noen generell åpning. Det har heller ikke Venstre vært for. Men vi har også møtt motstand på å flytte mer makt til kommunene, sa Grande til Aftenposten mandag morgen.

Men Knut Arild Hareide, KrF-lederen som i forrige uke sa at han vil bruke all sin politiske kraft på å hindre søndagsåpent, sier mandag ettermiddag til VG at han fortsatt er ytterst skeptisk:

Snikinnføring

– Hvis dette er starten på en snikinnføring av søndagsåpent, så er ikke KrF med. Det er ikke vi som har bragt denne saken inn i valgkampen. Vi forsøkte å stoppe denne saken i Nydalen i 2013, men lyktes ikke, sier Hareide.

Han mener at Venstres forslag forsterker behovet for lokal kamp om søndagen, siden forslagene lar kommune bestemme.

– Så 52 søndager i advent kommer ikke på tale?

– Nei, og kampen fortsetter ute i kommunene, sier Hareide.

Et hav av muligheter

Kulturminister Thorhild Widvey er fast bestemt på å kjøre saken videre, slik hun sa i VG før helgen:

– Regjeringen har hatt to forslag på høring, og mellom disse forslagene er det et hav av muligheter. Vi vil nå gå i en positiv dialog med Venstre med tanke på å finne et flertall i Stortinget, sier Widvey til NTB mandag ettermiddag.

Les også

Mer om

  1. Kommunevalg 2015
  2. Politikk
  3. Venstre (V)
  4. Solberg-regjeringen

Flere artikler

  1. Storbyene sier nei til søndagsåpne butikker

  2. Høyre viker ikke en tomme om søndagsåpent

  3. LO mener regjeringen tvinger frem søndagsåpne barnehager

  4. Erna Solberg (H) tror nordmenn vil snu om søndagshandel - må bare bli vant til det først

  5. Frp kaller Venstre illojale om søndagsåpne butikker

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder