ORDKRIG: Sandberg kritiserer Hareide for å stigmatisere ham som en person som ikke har nærhet til det multikulturelle samfunnet han kritiserer.
ORDKRIG: Sandberg kritiserer Hareide for å stigmatisere ham som en person som ikke har nærhet til det multikulturelle samfunnet han kritiserer. Foto:Skjermdump NRK,

KrF-Hareide hudflettet Per Sandberg på direktesendt radio

INNENRIKS

Nå er det nok. Nå må du roe deg ned, Per Sandberg. Slik avsluttet KrF-leder Knut Arild Hareide det som var ment å skulle være en forsonende prat med Frp-nestlederen.

Publisert: Oppdatert: 19.02.15 19:26

Hareide brøt tvert av Sandberg, som hadde fått det siste ordet i debatten i NRK-programmet Dagsnytt 18 torsdag. Sandberg beskyldte nemlig Hareide for å stigmatisere ham som en person som ikke har nærhet til det multikulturelle samfunnet han kritiserer.

– Min tålmodighet med deg, Per Sandberg, etter å ha hørt deg her, er nå svært liten. Nå er det nok. Du må roe deg ned og delta i debatten uten å komme med den type uttalelser. At du ikke engang klarer å komme med en klar og tydelig beklagelse, skuffer meg dypt, sa Hareide i en type utbrudd som er svært sjelden kost fra ham.

Da hadde Sandberg tidligere i innslaget beklaget at deler av hans tirade mot Kristelig Folkeparti torsdag morgen «kunne tolkes dit hen» at han mente KrF bidro til «å rekruttere og nærmest direkte ha ansvar for IS' bestialske handlinger i Irak og Syria». Resten av kritikken for det han mener er KrFs del av ansvaret for det multikulturelle samfunnets angivelige fallitt sto han ved.

Bakgrunnen for ordene var at KrF-nestleder Dagrun Eriksen i et annet intervju torsdag morgen mente det var ufint av Sandberg å «trekke innvandringskortet» i et større oppslag i Klassekampen torsdag.

BAKGRUNN:Sandberg hardt ut mot innvandringspolitikken

Gikk varmt

Beklagelsen han kom med etter uttalelsene på Nyhetsmorgen:

– Jeg har full forståelse for at KrF reagerer på uttalelsene mine på NRKs Nyhetsmorgen, sier Frp-nestleder Per Sandberg etter at han anklaget KrF for å ha ansvar for at norske fremmedkrigere drar utenlands og deltar i massedrap.

Per Sandberg sier at årsaken til at han gikk så hardt ut var at han ble overivrig.

– Bakgrunnen for at det gikk litt varmt, var at når retorikken til Frp får ansvaret mener jeg mange snur ryggen til utfordringene vi står overfor. Innvandrings- og integreringsdebatten er altfor viktig til at vi kan la den handle om ord og begreper.

– Riktig å beklage

Uttalelsene fikk KrF og Venstre til å rase og både Knut Arild Hareide og Trine Skei Grande forlangte at Frp ryddet opp.

– Jeg mener det var riktig av Per Sandberg å beklage sine uttalelser overfor KrF. Det mener jeg var en klok beslutning, uttalelsene i dag tidlig gikk for langt, sier Solberg.

Siv Jensen er enig i at Sandberg gikk for langt.

– Per Sandberg har nå beklaget sine uttalelser ovenfor KrF. Det mener jeg var en klok beslutning. Uttalelsene i dag tidlig gikk for langt.

Får kjeft fra alle kanter

De oppsiktsvekkende uttalelsene har slått ned som en bombe i det politiske Norge, og Sandberg får så ørene flagrer fra sentrale skikkelser overalt i den borgerlige samarbeidsleiren.

– Frps nestleder kan vel ikke synke lavere nå, tordner KrFs parlamentariske nestleder Hans Olav Syversen på Twitter.

– Hårreisende, Per, utenfor all politisk anstendighet, skriver Høyres stortingsrepresentant Frank Jenssen i en melding som er retvitret av Høyres stortingstopp Linda Helleland, samt Høyres kommunikasjons- og pressesjefer.

Her kan du lese mer om