IRRITERT: Hans Olav Syversen (KrF) var i spørretimen svært kritisk til at statsminister Erna Solberg (H) ikke informerte partnerne i ulveforliket om klimaministerens omdiskuterte vedtak.

IRRITERT: Hans Olav Syversen (KrF) var i spørretimen svært kritisk til at statsminister Erna Solberg (H) ikke informerte partnerne i ulveforliket om klimaministerens omdiskuterte vedtak. Foto: Terje Bendiksby NTB scanpix

Erna fikk ulvetyn i Stortinget

Statsminister Erna Solberg (H) fikk i dag kritikk i Stortinget for ikke å ha informert partnerne i ulveforliket om kuttet i lisensjakten. – Det er ikke konfliktdempende for å si det mildt, sa Hans Olav Syversen (KrF).

Silje S. Skiphamn
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– Det er veldig spesielt at de fire partiene som står bak forliket ikke hører et knyst fra regjeringen fra forliket blir inngått til vedtaket fattes. Det er en saksbehandling som ikke er konfliktdempende for å si det mildt, sa Syversen i Stortingets spørretime i dag.

Statsminister Erna Solberg (H) fikk mange spørsmål om den betente ulvesaken. Hun svarte det samme uansett hvilket parti som spurte: Regjeringen jobber med å finne en løsning som både er i tråd med loven og internasjonale forpliktelser, og som oppfyller ulveforliket på Stortinget.

Høyre, Frp, Ap og KrF inngikk ulveforliket i vår, og overraskelsen var stor blant stortingsrepresentanter fra alle fire partier da klimaminister Vidar Helgesen (H) rett før jul satte en stopper for lisensjakt på 47 ulv. Han sa ja til å felle 15 ulv, noe som er 32 færre enn roviltnemndene hadde vedtatt.

Ulveopprør i Høyre: Gir seg ikke før 32 ulv kan skytes

– Regjeringen har malt seg inn i et hjørne

– Regjeringen har malt seg inn i et hjørne. Det er krevende å komme seg ut av det hjørnet man selv har malt seg inn i, fastslo Hans Olav Syversen i spørretimen.

– Vi vet alle at ulveforliket er ganske finstemt. Det er velkjent at partier både ville gå kortere og lengre enn forliket representerer. Problemet med vedtaket som er fattet er at det rokker betydelig ved balansen i dette forliket.

KrF politikeren spurte statsministeren hvordan regjeringen vil sørge for at balansen i ulveforliket opprettholdes.

Erna Solberg: Vanskelig å gjennomføre ulveforliket

To veier ut av uføret

– Utfordringen med vedtaket er at det er basert på en fortolkning av det rommet vi har innenfor lovverket og Bern-konvensjonen. Det betyr at det er en utfordring mellom Stortingets bestandsmål, lovverkets utforming og tolkningen som ligger i norsk lov, svarte Erna Solberg.

Statsministeren pekte på to veier ut av ulveuføret. Den ene er å dokumentere skadepotensialet bedre, mens den andre er å se på hvordan man kan få loven og fortolkningen av Bern-konvensjonen til å henge bedre sammen med ulveforliket på Stortinget.

Regjeringen: Starter radiomerking av potensiell skade-ulv

– Så kan vi godt diskutere spørsmålet om hvor mye bedre man kunne vært informert. Noe av dette har det vært svart på i spørsmål fra Stortinget, sa Solberg.

Video: Slik kjenner du igjen ulvespor

– Burde informert før vedtaket

Etter spørretimen var Syversen bare sånn måtelig fornøyd med svarene fra statsminister Erna Solberg.

– I det øyeblikk man skjønner at det som er Stortingets vedtak vanskelig lar seg oppfylle med den tolkningen regjeringen legger til grunn, det jo påfallende at man bare to dager før julaften skriver under et vedtak, sier han til VG.

Les også: Kastet Helgesen til ulvene

– Hva burde regjeringen gjort?

– De burde på et langt tidligere tidspunkt forstått hvilket vepsebol dette ville bli. Så burde de informert dem som sto bak forliket og fått noen ord med på veien før de fattet vedtaket. Det er vel ikke for mye forlangt.

– Er dette dårlig politisk håndverk av regjeringen?

– Nå vil jeg ikke karakterisere regjeringen, men at man i ettertid ser at her kunne man opptrådt på en mer konfliktdempende måte, tror jeg alle synes ligger i dagen, fastslår Hans Olav Syversen.

Trodde statsministeren skulle snu

Heller ikke Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum lot seg imponere over statsministerens ulvesvar i spørretimen.

– Jeg blir litt trist, jeg. Nå hadde det kommet en del signaler gjennom helga som gjorde at noen trodde statsministeren skulle snu. Men det hun egentlig sier er at regjeringen skal kjøre det løpet Helgesen har lagt opp til, sier han til VG.

IKKE OPTIMIST: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum tror ikke statsministeren kommer til å sørge for at det blir noe ulvejakt i år. Foto: Frode Hansen VG

Vedum mener klimaministeren burde kommet til Stortinget med en gang han så at det ville bli umulig å gjennomføre ulveforliket.

– Isteden bruker man maktens måte, og det skaper bare enda mer sinne blant folk, fastslår Sp-lederen.

– Er det bare viljen til å oppfylle ulveforliket det står på da?

– Ja, jeg mener jo det. Og kanskje evnen også. Helgesen og Høyre har hele tiden ønsket seg mer ulv. Og hvis de var i tvil så tidlig, hvorfor satte de ikke bare i gang et arbeid med en gang?

Les også: Flere møtte ulv i nabolaget i Rælingen

Vedum mener at Helgesen aktivt har brukt embetsverket mot å gjennomføre Stortingets vilje. Han er ikke optimistisk med tanke på utfallet:

– Sånn statsministeren svarer nå, tror jeg ikke det blir mye jakt i vinter. Løsningen er at de dyrene må tas ut. Vi trenger ikke mer forskning. Det er ingen andre dyr i Norge som er så mye forsket på som ulven, fastslår Trygve Slagsvold Vedum.

Starter merkingen på fredag

Ifølge direktør i Statens naturoppsyn (SNO), Pål Prestrud, er planen å starte sporingen av ulvene i morgen og selve radiomerkingen på fredag.

– Nå er det dårlig vær, men vi satser på å komme i gang så fort været blir stabilt. Det er meldt en del snø, og da blir det lettere å følge sporene, sier han til VG.

Unike opptak: Sultne ulver kommer jagende

Oppdraget fra Klima- og miljødepartementet er todelt. Miljødirektoratet skal for det første skaffe mer kunnskap om hvor sky dyrene i Slettås- og Osdalsflokkene er. I tillegg skal man finne ut om ungdyrene som snart forlater flokkene, utgjør økt skadepotensial når de begynner å vandre.

– Det har vært observasjoner av at ulvene går nær folk, særlig Slettås-flokken. Derfor skal vi se om de er i ferd med å miste skyheten, sier Prestrud.

– Om noen måneder begynner ungdyrene å forlate flokken og vandre ut av revirene. Det er ikke beitedyr der de er nå, men vi må se om de utgjør skadepotensial når de begynner å vandre.

Helgesen: Helikoptre skal ikke lande hos skeptiske grunneiere

Selv om det haster for regjeringen å få en oppdatert faglig vurdering av ulvenes atferdsmønster på bordet, kommer det ifølge Prestrud til å ta litt tid før nye data foreligger.

– Det kommer an på hvor fort vi får merket dyrene, men forvaltningen må jo ha et visst tilfang av data før konklusjoner kan dras. Kunnskap om skyhet kan vi få utover vinteren og våren, mens data om utvandring av ungdyr nok må vente til utpå sommeren og høsten, sier Prestrud.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder