BOTKRAV: Fiskeriminister Per Sandberg blir utfordret å øke bøtene for oppdrettsselskap som trenerer nedslakting av laks med for mye lus. Foto: Roger Neumann , VG

Krav om at fiskeriministeren svarer Stortinget: SV ber Sandberg gi gigabøter for lusefart

SV ber fiskeriminister Per Sandberg (Frp) øke bøtene kraftig for trenering av avlusing av oppdrettslaks. De vil også hindre fiskebyråkrater i å eie oppdrettsselskaper.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Jeg tror vi er ganske naive i Norge. Fiskeriminister Per Sandberg må våkne: For å hindre tvil eller mistanker om at fiskeridirektøren handler ut fra egne interesser må regelverket være klart og tydelig: Du kan ikke ha eierinteresser når du styrer direktoratet, sier SVs fiskeripolitiske talskvinne, Siv Elin Hansen.

VG skrev søndag om boken «Under overflaten», som fiskerijournalist Kjersti Sandvik har gitt ut. Hun skriver at et selskap hvor fiskeridirektør Liv Holmefjord har eierinteresser, Bolaks, har tjent millioner på å trenere slakting av lusebefengt oppdrettslaks.

– Hvor mange har eierinteresser?

Hansen har sendt spørsmål til fiskeriministeren hvor hun ber ham redegjøre for hvor mange i Fiskeridirektoratet som har eierinteresser i fiskenæringen:

«Hvor mange ansatte i departementet, og underliggende enheter, har eierinteresser innenfor de ansvarsområdene som ligger under departementet, i hvilke selskaper har de eierinteresser, hvor store er disse og vil statsråden sikre at tilsvarende regelverk som for Oljedirektoratet innføres for enheter under fiskeriministerens ansvarsområde?»

– Dessverre ikke enkeltstående tilfelle

I boken skriver Sandvik at bøtene ved treg nedslakting av laks fordi de har for mye lus, er så lave at oppdrettsselskapene tjener på treg avlusing, selv om de får bot.

FISKEFLOKE: SVs stortingsrepresentant Siv Elin Hansen krever å få vite hvor mange fiskebyråkrater som har eierinteresser innen fiskeri. Foto: Tone Foss Aspevoll , SV

Det bekreftet langt på vei direktør Elisabeth Wilmann i avdeling fisk og sjømat i Mattilsynet overfor VG søndag.

– Dette er dessverre ikke et enkeltstående tilfelle. Vi opplever tidvis at utslakting utsettes fordi store verdier står på spill, og dagsmulktene vi kan gi i dag er rett og slett for lave sammenlignet med hva de kan tjene på å la fisken stå, sa Wilmann til VG.

SVs talskvinne sier det er totalt uholdbart og krever at Sandberg tar initiativ for å stanse denne praksisen.

Les: Luselaks kan havne på ditt matbord

– Må svi

– Skal tvangsmulkt ha ønsket effekt må de være såpass voksne at det svir mer å betale dem enn det oppdretterne tjener hvis de ikke følger pålegg fra tilsynet. Regjeringen må sørge for at nivået er så høyt at regelbrudd svir, sier Hansen og legger til:

– Oppdrettsnæringen er svært viktig for at folk skal ha arbeid å gå til, og for at næringslivet vårt skal gå godt. Da må myndighetene sørge for at miljøkravene følges. Hvis ikke risikerer vi at næringen graver sin egen grav.

Daglig leder Bjørg Mette Holmefjord Antonsen i Bolaks, som er fiskeridirektør Liv Holmefjords kusine, avviste overfor VG søndag at de hadde økonomiske motiver da de, ifølge boken, fikk en verdiøkningen på 21 millioner kroner, som følge av påstått trenering.

Les også: Slår laksealarm

Avviser anklagene

– Mitt ansvar er å drive bedriften, og det forsøker jeg å gjøre på ansvarlig vis. Vi gjør vårt beste for å ivareta både dyrevelferd, hensynet til matproduksjon og at vi selvfølgelig skal følge regelverket. Alt dette har vi gjort også i den saken som nevnes i boken, og jeg synes det er trist at forfatteren velger å fremstille dette ved å insinuere at vi har trenert saken for egen vinning, sa hun.

Fiskeridirektøren viste til at departementet kjente til hennes eierinteresser da hun fikk jobben.

– SV satt i regjering..

Fiskeriminister Sandberg ønsker ikke å gi noe utfyllende svar, utover at Siv Elin Hansen skal få den redegjørelsen hun ber om.

Men han gir et aldri så lite stikk:

– Jeg minner samtidig om at SV selv satt i regjering da Liv Holmefjord ble utnevnt til fiskeridirektør i juni 2008.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder