SEIGPINING: En av de vanligste måten å drepe brunsneglen er å helle salt over den. Ekspertene advarer mot å bruke denne metoden i krigen mot brunsneglen. Foto: Jon Eeg NTB scanpix

Slik bør du absolutt ikke drepe brunsneglen

Klipping, koking, salting. Vi skyr ingen midler i kampen mot den slimete brunsneglen. Men hvordan vet vi at sneglen ikke føler smerte?

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Har du snegle-tips? Send til snegle@vg.no!

Se for deg følgende scenario: Du er finner en svær, slimete brunsnegle på de splitter nye blomstene dine i hagen. Det går kaldt nedover ryggen på deg; du vet at finnes det én snegle, kommer det flere. I blindt raseri finner du fram saltposen, og pøser over skadedyret mens den skrumper inn så det freser. Sneglen er vekk, og du er fornøyd.

Men har du nettopp opptrådt ordentlig uetisk?

Ifølge den verdensberømte moralfilosofen Peter Singer, som særlig er kjent for sine synspunkter om dyre- og bioetikk, bør vi ta forholdsregler før vi tyr til saltet:

– Jeg vet ikke nok om snegler, men hvis man er i tvil er det grunn nok til å drepe dem på en så human måte som mulig, bare i tilfelle de kan føle smerte, skriver han i en e-post til VG.

Er du Norges fremste sneglejeger? Bli med i VGs sneglekonkurranse – vinn premier.

Singer får støtte fra Dagbladet-debattant og dyrevenn, Aksel Braanen Sterri.

– Vi mennesker er veldig sadistiske når vi tar knekken på snegler. Vi får en ekstra glede ved å se dem tørke inn, men vi vet jo ikke om de føler smerte. Der har vi dummet oss ut før, da vi trodde dyr ikke kunne føle smerte. Nå vet vi jo at det absolutt ikke er sant.

SE VIDEO: Her spiser VG-reporteren brunsnegl

– Unngå lidelser

Men har snegler følelser?

MORALFILOSOF: Peter Singer mener vi bør unngå å utsette brunsneglen for lidelser i tilfelle den kan føle smerte. Foto:

Erling Fløistad er kommunikasjonsrådgiver ved Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO), og vet mer enn de fleste om snegler. Men om brunsneglen føler smerte, er han ikke sikker på.

– Det er umulig å være sikker på om sneglen føler smerte eller ikke. Smerte er en følelse som er veldig vanskelig å måle. Sneglen har et veldig enkelt nervesystem, og har ikke en utviklet hjerne, sier Fløistad.

Likevel mener Fløistad at vi bør velge de mest humane metodene når vi tar livet av den. NIBIO anbefaler å klippe brunsneglen i to, putte den i kokende vann eller legge den i fryseren.

–Vi fraråder folk fra å bruke salt eller salmiakk. Salt trekker vannet ut av sneglen. Hvis den kan føle smerte, er det dette som vil gjøre vondt. Man skal alltid unngå å utsette dyr for unødvendige lidelser hvis det er mulig, sier forskeren.

«Kannibal-metoden»: Slik blir du kvitt mordersneglene

– Potensielt dyreplageri

VIL DREPE BRUNSNEGLEN: Naturvernforbundets Arnodd Håpnes vil fjerne fremmedarten fra norsk natur, men mener vi må gjøre det på en så human – rask – måte som mulig. Foto: Naturvernforbundet

Naturvernforbundet og Dyrebeskyttelsen Norge er ikke i tvil: Salting er helt uakseptabelt når man skal ta livet av snegler.

– Å strø salt over snegler er seigpining av dyr. Snegler er virvelløse og har ikke så utviklede sanseorgan som andre dyr. Men de har nervesystem, tentakler og følehorn, og vi kan regne med at de har en form for smertefølelse, sier fagleder Arnodd Håpnes.

SE VIDEO: VG serverer brunsnegler på sølvat – til stor begeistring

Dyrebeskyttelsen Norge går enda lenger:

– Vi vet altfor lite om hva sneglen føler. Potensielt er det dyreplageri å drepe den. Dyrebeskyttelsen anbefaler å forebygge, lage barrièrer og skjulesteder slik at hagen blir et så lite attraktivt sted for brunsneglen som mulig, sier Birgitte Fineid, som er veterinærfaglig rådgiver i Dyrebeskyttelsen Norge.

– Klipp den i to

Fineid forteller at Dyrebeskyttelsen sverger til føre var-prinsippet: Så lenge vi ikke kan si sikkert at sneglen ikke føler smerte, bør vi anta at den gjør det.

– Å ta livet av brunsneglen burde være siste utvei, sier Fineid.

Les også: Vil redusere brunsneglebestanden med lukt av gammel fyll

Men her møter hun motstand fra Naturvernforbundet. Håpnes understreker at Naturvernforbundet oppfordrer alle til å gå til krig mot brunsneglen.

– Brunsneglen er farlig for norsk natur, og du må drepe den. Klipp den i to, det er den mest effektive og minst smertefulle metoden, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder