FESTER GREPET: Hadde det vært stortingsvalg i morgen ville trolig Erna Solberg blitt statsminister og Siv Jensen finansminister. Foto: VG

Høyre og Frp har flertall sammen

Høyre og Frp fester grepet om velgerne. Hadde det vært stortingsvalg i morgen ville trolig Erna Solberg blitt statsminister og Siv Jensen finansminister.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Arbeiderpartiet faller 4,1 prosentpoeng til 27,3 prosent. Det er 8,1 prosent lavere enn ved stortingsvalget i fjor høst.

VG Nett-leser:«Nå er det bare en naturlig ny statsminister. Siv Jensen fra Fremskrittspartiet.»Diskutér saken her!

Fremskrittspartiet er nest størst med en oppslutning på 25,1 prosent, fram 2,8. Det viser en fersk meningsmåling som Opinion har utført for Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Over sperregrensen

Målingen gir Frp og Høyre til sammen 85 mandater på Stortinget, og det er akkurat nok til flertall i nasjonalforsamlingen. De rødgrønne regjeringspartiene får bare 68 mandater, 18 færre enn ved stortingsvalget.

Les også:Ny toppmåling for Erna

SV får 6,6 prosent, tilbake 0,3, mens Senterpartiet har støtte fra 5,6 av de spurte, fram 0,6.

Høyre får 24,3 prosent, tilbake 0,1, mens både Kristelig Folkeparti og Venstre er så vidt over sperregrensen med henholdsvis 4,5 og 5 prosent, fram 0,6 og 0,8. Rødt får en oppslutning på 1,2 prosent, tilbake 0,2.

Les også:Høyre fortsatt større enn Frp, ifølge måling

Valgforsker Bernt Aardal tror den varslede innstrammingen i neste års statsbudsjett kan ha skapt usikkerhet som har sendt tidligere Ap-velgere opp på gjerdet.

- INTERESSANT: Valgforskeren har merket seg at Fremskrittspartiet og Høyre nå har flertall i antall mandater. Foto: VG

Tre jevnstore partier

- Mange har nok fått inntrykk av at de er slutt på gode tider, sier Bernt Aardal og viser til at 13 prosent av dem som stemte Ap i fjor høst nå er usikre på hva de skal stemme. Ap har nå en lojalitet på bare 68 prosent av velgerne fra 2009-valget, mens Høyre har 89 prosent lojalitet.

Les også:Studentene svikter Arbeiderpartiet

Valgforskeren har merket seg at Fremskrittspartiet og Høyre nå har flertall i antall mandater.

- Det er interessant at vi nå har tre nesten jevnstore partier, sier Aardal.

Les også:Arne Hjeltnes inn i Høyre-ledelsen

- Jeg har ingen enkeltforklaring

Ap-nestleder Helga Pedersen minner om at meningsmålinger har en tendens til å gå opp og ned.

- Jeg har ingen enkeltforklaring på hvorfor det nå går ned for Ap. Men den siste tiden har det vært mye fokus på innstramming i økonomien og mulige kutt i neste års statsbudsjett. Det er ikke akkurat noe som får velgernes hjerter til å banke, sier Pedersen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder