FORFATTER: I morgen gir Vebjørn Selbekk ut boken «Fryktens Makt – Frihet eller taushet i terrorens tid» Foto: Jan Petter Lynau ,

Vebjørn Selbekk tar oppgjør med islamdebatten: Trykker Muhammed-tegningene på nytt

I sin nye bok angriper Vebjørn Selbekk islams stifter og
trykker igjen de omstridte karikaturene. Men han er ikke redd for reaksjoner fra muslimske miljøer.

Vi besøker Selbekk i lokalene til Dagen, avisa han er ansvarlig redaktør for, i Oslo sentrum. På døren inn fra gaten er det ingenting som antyder at de holder til her. Ingen navn. Ingen skilt.

– Av sikkerhetshensyn, forklarer Selbekk kort, og like selvfølgelig som andre snakker om hva de spiste til lunsj.

Denne uken er det ti år siden Vebjørn Selbekk publiserte karikatureneav profeten Muhammed. I like mange år har han tidvis levd med ekstraordinære sikkerhetstiltak. Han gjør ikke akkurat en ekstra innsats for at det skal ta slutt når han torsdag gir ut sin nye bok «Fryktens Makt – Frihet eller taushet i terrorens tid».

Her går han rett i strupen på Muhammed. Profeten som sørget for at han fikk minst 50 dødstrusler i 2006. På innsiden av boken har han også på nytt trykket avisoppslaget som skapte karikaturstriden i Norge den gangen.

Selbekk-kronikk: Islams voldspotensial

Rasende

For avisredaktøren er det å våge ta debatten om hvorfor et mindretall av muslimene dreper og lemlester i Koranens navn viktigere enn egen sikkerhet. For mange er for feige. For mange gir avkall på ytringsfriheten i frykt for represalier fra ekstreme islamister, mener han.

– Det er 10 år siden jeg publiserte de tegningene. Da karikaturstriden roet seg trodde vi kanskje at nå var det over, men det er det ikke. Dette er fortsatt brennhett. Jeg gir ut boken nøyaktig et år etter det ekstreme angrepet mot satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris. Et tidsskille i pressehistorien i Europa. De drepte der ble martyrer for ytringsfriheten.

– Er det verdt det for deg å gå så kritisk til verks mot profeten Muhammed og Koranen, som du gjør i den nye boken din, når du har levd med dødstrusler i ti år?

– Det er akkurat det at vi skal behøve å stille oss disse spørsmålene som gjør meg så rasende. Vi skal tåle å få kjeft, men ikke å bli møtt med trusler og vold, svarer Selbekk.

ANGREP: 7. januar 2015 gikk terrorister til angrep på redaksjonslokalet til det franske satiremagasinet Charlie Hebdo. 12 personer ble drept. Nøyaktig et år etter gir Vebjørn Selbekk ut sin siste bok. Foto: Jordi Mir , Afp

Hærfører

I boken skriver Vebjørn Selbekk at han mener debatten om islam i Norge bare skraper overflaten:

«Fordi det viktigste punktet – religionsstifteren selv, hans liv, holdninger, verdier, krigføring, kvinnesyn og samfunnssyn – alt dette glimrer med sitt fravær i debatten. Profeten Muhammed er Tabu.».

Les også: Tildelt Fritt Ords honnørpris

Han etterlyser at akademia, journalister og forfattere studerer hans liv på samme måte som han mener man kritisk har studert kristendommen.

– Problemet er at vi ikke snakker om de reelle grunnene til at de problemene som finnes i randsonen av religionen. Det er skadelig for debatten om islam. Først når vi søker forklaringer i profetens liv kan vi forstå volden og terroren. Men mange våger ikke det fordi man har sett hvilket raseri det kan utløse når man kritiserer profeten og hans livsførsel. Det er fryktens makt, utdyper han til VG, og henviser samtidig til bokens tittel.

Les mer om Muhammed-tegningene

I den diskuterer Selbekk selv enkelte av de sidene med Muhammed han finner problematiske. Som at han giftet seg med en 9 år gammel jente når han selv var over 50, eller som at han halshugget 800 jøder.

– Voldsidealer finnes i alle religioner. Også min egen, kristendommen. Likevel er islam i en særstilling, fordi religionsstifteren - det beste mennesket som har levd - selv var en hærfører. Et lite mindretall muslimer henter inspirasjon direkte fra profetens egen livsførsel og måte å føre krig på til å utføre terrorhandlinger, sier Selbekk, som mener islam gjennom trusler fra ekstremister har skaffet seg en spesialstatus i den internasjonale politiske diskursen:

Det meste er lov å diskutere, bare ikke islam.

Ikke redd

BOK: «Fryktens Makt – Frihet eller taushet i terrorens tid» er navnet på Vebjørn Selbekks nye bok. Foto: ,

Nå er det nettopp det Selbekk selv gjør i boken. I tillegg har han altså dristet seg til å trykke de omstridte karikaturene på nytt. Han er likevel ikke redd for eventuelle reaksjoner.

– Det toget har gått for meg. Jeg har levd med dette i ti år nå. Jeg har gått gjennom alt før. I dag er jeg sterkere enn jeg var i 2006. Engasjementet mitt er også sterkt. Dette er så viktig, og jeg ønsker ikke å bli skremt til taushet. Vi får ta det som måtte komme, sier han.

De ti siste årene har også påvirket Vebjørn Selbekks syn på ytringsfriheten. Truslene han fikk i 2006 har gjort ham enda mer prinsipiell i dette spørsmålet.

– Ja, man lærer en ting eller to av slike opplevelser.

Derfor var han glad da den norske islamisten Ubaydullah Hussain ble frikjent i retten for å ha hyllet terrorangrep på Facebook.

– Det må være vide rammer for ytringer flertallet misliker. Grensen går ved oppfordring til vold, mener Selbekk.

Ikke optimist

Gleden over den dommen til tross, Vebjørn Selbekk er ikke optimist på ytringsfrihetens vegne for fremtiden. Særlig ikke den delen som handler om et kritisk blikk på islam.

– Jeg tror vi står foran veldig vanskelige tider. Det har allerede gått fra vondt til verre. I 2006 så jeg ikke for meg at vi skulle oppleve all terroren og trusselen om terror. Utviklingen med ekstrem islamisme har vært negativ, mener Selbekk.

Høstens angrep mot Paris gjorde ham ikke mer lys til sinns.

– De angrepene viser at det ikke bare er tegninger som provoserer, men også at folk går ut og koser seg på en fredag. Det er en forkvaklet tolkning av religionen. Jeg ser ikke noen positiv løsning på kort sikt.

Han tro islam kommer til å få økt innflytelse i Europa i fremtiden. Stadig flere muslimer flykter fra sine hjemland.

– Vi har bare sett begynnelsen. Derfor er det utrolig viktig at vi sier klart og tydelig fra om at vi ikke vil endre våre verdier. De som får beskyttelse her må tilpasse seg oss.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder