GRENSEOMRÅDENE: En tyrkisk militærjeep ved den syriske grensen nær Kilis. Det var her 23-åringen ble pågrepet av tyrkisk politi og senere sendt til Norge. Bildet er tatt i juli i år. Foto: Murad Sezer , Reuters

PST: IS-siktet norsk-eritreer (23) løslates

For fire uker siden ble en 23-åring fra Eritrea med varig opphold i Norge pågrepet på Gardermoen av Politiets sikkerhetstjeneste (PST) – nå er han løslatt.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

23-åringen hadde blitt pågrepet av tyrkisk politi og sendt med fly til Norge. Etter landing på Gardermoen ble han pågrepet og fremstilt for varetektsfengsling.

Han siktet for forsøk på å slutte seg til terrororganisasjonen Islamsk Stat (1S) etter straffeloven § 147 d, den såkalte terrorparagrafen.

Varetektsperioden på fire uker løp ut torsdag og PST har besluttet å løslate 23-åringen, som har nektet straffskyld.

– Han løslates, sier Erik Dammen Stoltz, 23-åringens forsvarer, til VG.

– Det er med bakgrunn i bevissituasjonen at vi har besluttet å løslate ham, sier Martin Bernsen, seniorrådgiver i PST.

Les også: Aisha (24) fra Bærum sprer IS-propaganda på Facebook

Pågrepet i Tyrkia

Dammen Stoltz utdyper:

– For meg fremstår det som at bevisene ikke anses som tilstrekkelige for å begrunne at det er skjellig grunn til mistanke.

Eritreeren har vært en av ni personer PST har siktet og varetektsfengslet for terror siden vinteren 2014 og fremveksten av det selverklærte kalifatet til Islamsk stat (IS) i Syria og Irak.

Ifølge fengslingskjennelsen fra 15. oktober ble 23-åringen pågrepet i Kilis, som ligger ved den syriske grensen.

FORSVARER: Erik Dammen Stoltz representerer 23-åringen som nå løslates av PST. Foto: Håkon Mosvold Larsen , NTB scanpix

Kom til Norge i 2010

I avhør hadde han forklart at han dro til området på tips fra en kelner mens han var på ferie i Tyrkia. Han erkjente å ha blitt kontaktet av opprørere mot den syriske presidenten Assad, som ønsket å få ha om over grensen.

Videre vektla PST, samt retten, at han ikke hadde benyttet returbilletten sin tilbake til Norge 10. oktober. Videre det var funnet koblinger til en person som skal ha hatt tilknytning til terrorgruppen Islamsk stat (IS).

Ifølge Dammen Stolz har etterforskningen til PST avklart deler av dette til fordel for 23-åringen, slik at bevissituasjonen er svekket.

Eritreeren kom til Norge i 2010 uten pass eller reisedokumenter og fortalte norske utlendingsmyndigheter at han hadde flyktet fra regimet i sitt hjemland. Han fikk permanent opphold.

23-åringen bosatte seg i Lillesand, men har ikke familie i Norge.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder