VED ÅSTEDET: President François Hollande (i midten bak) blir beskyttet av bodyguards da han ankom området nær Bataclan konserthall. Foto: Miguel Medina , AFP

Kommandørkaptein: Øker sannsynligheten for bakkekrig

VIL VURDERER TILTAK: Utenriksminister Børge Brende sier han nå sammen med sine allierte vurdere hvordan man skal trappe opp kampen mot ISIL.

Brende ønsker å trappe opp kampen mot IS.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

President François Hollande varsler hevn etter terrorangrepene i Paris. Norske eksperter mener dette er reaksjonen IS ønsker.

– Frankrike vil være nådeløse mot barbarene fra Den islamske staten. Frankrike vil slå tilbake med alle midler hvor som helst i verden – både innenfor og utenfor Frankrikes grenser, sa Hollande i går.

Utenriksminister Børge Brende (H) varsler nå at Norge vil være med når verdenssamfunnet nå trapper opp kampen mot IS etter terroren i Paris.

– Det er ingen tvil om at dette er en påminnelse om hva den ekstremistiske terrororganisasjonen ISIL står for. Det er grusom terror, og alle de som står for demokrati, folkestyre og menneskerettigheter må nå trappe ytterligere opp kampen mot ISIL, sier Brende.

Se VG-spesial: Terrorangrepene i Paris minutt for minutt

Flere alternativer

Han sier at Norge i likhet med sine allierte vil bruke de nærmeste dagene til å vurdere hvilke virkemidler som skal brukes i kampen, og ramser opp flere mulig måter:

– Kampen mot fremmedkrigere, å stoppe finansieringen av ISIL, stoppe deres omsetning av olje, det er kampen mot ideologien de står for og deres måte å bruke sosiale medier på. Så er det helt klart militære elementer i dette, Norge er allerede en del av å forsterke den irakiske hæren i deres kamp mot ISIL, sier Brende til VG.

Les også: Han drev dødskafeen i 34 år: – Det er et mareritt

Oslo 20151114. Utenriksminister Børge Brende (H) og den franske ambassadøren Jean-Marc Rives utenfor den franske ambassaden, etter terrorangrepet i Paris fredag kveld. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: Vidar Ruud , NTB scanpix

Kommandørkaptein Per Christian Gundersen ved Forsvarets Høgskole mener sannsynligheten for bakkekrig mot IS har økt etter terrorangrepet.

– Besluttsomheten for å bekjempe ISIL vil bare øke med etter angrepet i Paris. Tidligere har man vært tydelig på fransk side at man ikke vil ikke engasjere seg med bakkestyrker. Man kan ikke se bort ifra at man vil revurdere dette nå, sier Gundersen.

Han utelukker ikke at terrorangrepet fredag kveld kan ha en sammenheng med at Frankrike tidligere i høst startet å bombe mål også på syrisk territorium. Sist søndag bombet franske fly IS-kontrollerte oljeinstallasjoner øst i landet.

Terrorforsker Tore Bjørgo, som er tilknyttet NUPI, forventer også en militær respons. Han ser ikke bort fra at nettopp det kan være et av målene for IS.

Få siste nytt: Følg utviklingen i Paris her

Radikalisering

– Det er ikke usannsynlig at det IS forsøker å oppnå med denne terroren er å lokke vestlige land til å engasjere seg på bakken militært, og så bli sittende fast der. Det kan føre til radikalisering på hjemmebane, hvor muslimske minoritetsungdommer føler at deres land går til angrep på muslimer, sier Bjørgo.

Gundersen deler denne oppfatningen.

– For det første ønsker man å vise at man kan ramme vesten. I tillegg er det et tydelig propagandanarrativ i disse fortellingene, hvor sunnimuslimer plasseres i en offerrolle. På denne måten ønsker man både å rekruttere flere sunnimuslimer til kampen, og samtidig ta igjen fordi ISIL ikke har mulighet til å møte de vestlige luftangrepene i den ISIL-kontrollerte områdene i Syria og Irak, sier kommandørkapteinen.

Han tror ikke det nødvendigvis ligger en entydig strategi bak dette spesifikke terrorangrepet i Paris, eller at aksjonen er beordret av den strategiske IS-ledelsen direkte.

DRAMATISK REDNING: Franske brannmannskaper tar seg av skadede like ved Bataclan konserthall etter angrepet fredag. Foto: Christian Hartmann , Reuters

Klare føringer

– Den utpekte kalifen Baghdadi og hans strategiske ledelse gir klare føringer til alle sunnimuslimer om å støtte opp om den shariabaserte staten, enten i Syria, Irak eller hvor de måtte befinne seg. Alle som ikke støtter ISIL er per definisjon vantro, og dermed fiender. Han trenger ikke å gjøre så mye mer.

– Bruken av sosiale medier er svært utbredt og ISIL tydelige budskap av visjon er lett tilgjengelig og distribuert globalt. Dette kan godt være helt autonome mindre islamistiske grupperinger som på egen hånd finner ut hvordan de ønsker å angripe og straffe de landene som er motstandere i denne kampen, sier Gundersen.

– Hvordan kan en eventuell militær opptrapping mot IS fra vestens side påvirke forholdet til Russland?

– Mange har spekulert om hvorvidt flystyrten på Sinai-halvøyen vil intensivere Russlands kamp mot ISIL. Det Putin primært har gjort så langt, er egentlig å støtte Assads kamp mot opprørsgrupper som har utfordret regimets kjerneområder. 80 prosent av russernes bombeangrep så langt har vært rette mot andre grupper enn ISIL.

– Russerne har en tydelig strategi der de støtter Assad, og det tror jeg de vil fortsette med, sier Per Christian Gundersen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder