– MISTET JOBBEN: Syriske Shady Majed (30) forteller at han mistet jobben i Dubai. Nå drømmer han om et liv i Norge med kone og to barn. Foto: Øyvind Nordahl Næss , VG

Bare fire av de 75 som kom til Storskog mandag var syrere

Politiet: Asylsøkere skjuler gyldig oppholdstillatelse i Russland

KIRKENES (VG) Shady Majed (30) var eneste syrer i Fjellhallen i Kirkenes tirsdag ettermiddag. De andre asylsøkerne kommer fra Afghanistan, Egypt, Pakistan, India, Libanon og Irak. Selv har han bodd de 10 siste årene i Dubai.

  • Thor Harald Henriksen
  • Eirik Linaker Berglund
  • Øyvind Nordahl Næss
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

VG møter syreren mens han tar en røykepause utenfor Fjellhallen, idrettshallen som i halvannen måned har fungert som transittmottak for et stadig økende antall migranter over Storskog.

I september var flertallet syrere. I forrige uke var majoriteten afghanere. Regjeringen ønsker nå en lovendring som gjør det mulig å snu flyktninger på grensen og sende dem tilbake til Russland.

Ifølge Politiets Utlendingsenhet var bare fire av de 75 asylsøkerne som ankom Storskog mandag syriske statsborgere. Rundt halvparten kom fra Afghanistan. En betydelig andel kom fra Irak.

Selv opplyser Majed at han har bodd og jobbet i Dubai siden 2005. Sist gang han besøkte hjemlandet og -byen Homs var i 2009. Han forteller at kona og de to barna ble igjen i Dubai. Nå drømmer han om et liv i Norge med familien, inntil han en gang kan returnere til et fredelig Syria.

– Jeg levde et godt og stabilt liv, helt til jeg mistet jobben som selger. Uten jobb i Dubai mister du muligheten til å sikre barnas framtid. Uten inntekt er det ingen som tar vare på deg, sier Majed til VG.

Ifølge politiet i Øst-Finnmark kom det totalt 90 asylsøkere over Storskog tirsdag.

– Et eventyr

Syreren forteller at han fikk høre om ruten via Storskog gjennom en lenke på Facebook. Deretter begynte han å google mer informasjon om «Den arktiske ruten», som utenlandske medier kaller den.

TURISTVISUM: Shady Majed (30) forteller at han utga seg for å være vinterturist overfor russiske myndigheter. Foto: Øyvind Nordahl Næss , VG

– For meg er det også et eventyr, jeg må innrømme det. Jeg ville prøve om dette var mulig. Men jeg våget ikke å ta med meg familien, jeg vurderte det som for risikabelt, forteller 30-åringen.

Les også: Sorterer asylsøknader på gulvet og bruker pissoar som arbeidsbord

Majed opplyser at han utga seg for å være turist da han ankom flyplassen i Murmansk.

– Jeg har mitt pass og fikk utstedt et russisk turistvisum. Jeg booket til og med et hotellrom for å gjøre historien troverdig. Da jeg kom til Murmansk måtte jeg gjennom et tre timer langt avhør. De spurte om hva jeg ville gjøre der, og jeg fortalte at jeg ville oppleve kulden. Jeg turte ikke å fortelle at målet var Norge.

– Etterpå fikk jeg høre at alle andre oppga at de skulle til Norge. Det var ikke et problem for de russiske myndighetene. De er mer opptatt av om man er turist eller ikke, forteller 30-åringen.

FRA LIBANON: De tre kameratene Diab (26, th), Alaa (23) og Ali (24) forteller at de reiste fra Libanon via Russland til Storskog. – Som palestinere har vi ingen rettigheter i Libanon, sier Diab (26). Foto: Øyvind Nordahl Næss , VG

Ønsker utdannelse i Norge

Deretter bar det mandag med bil – og sykkel – til Storskog sammen med 74 andre asylsøkere.

– Jeg reiste alene i taxi, og ble overrasket da jeg oppdaget at det ikke var flere syrere her. Jeg er den eneste syreren her på mottaket i dag, sier 30-åringen.

Les også: Syrere irritert over andre flyktninger

Mens vi snakker med Majed, kommer det flere asylsøkere til. Tre unge menn forteller at de er palestinere fra Libanon. Andre oppgir at de kommer fra Afghanistan, Egypt, Irak, India og Pakistan.

Flere er nysgjerrige på om det er mulig å få utdannelse som asylsøker. En ønsker å vite hvordan man kan leve et godt og verdig liv i Norge.

Noen av dem snakker russisk bedre enn engelsk. En palestiner oppgir at han bodde i Moskva i to år før han kom til Norge.

Politiet: Skjuler dokumenter

Politiet i Øst-Finnmark opplyser at enkelte asylsøkere med gyldig opphold i Russland prøver å skjule dette når de ankommer Storskog.

– Vi har opplevd at flere har kommet fra Russland med oppholdstillatelse der, men har forsøkt å skjule det i passet sitt eller forsøkt å unndra dokumenter fra kontroll. Det har vært eksempler på syrere som har kommet over grensen selv om de har innvilget asyl i Russland. I tillegg har det kommet menn fra land i Afrika og Asia med studentvisum til Russland, forteller politimester Ellen Katrine Hætta i Østfinnmark politidistrikt.

Politimesteren forteller at enkelte ikke søker asyl umiddelbart, men kommer fordi de har hørt at grensen er åpen og at de kan flytte til Norge og bo her.

– Når de blir fortalt at de må ha Schengen-visum eller ha oppholdstillatelse for å komme inn til landet, og at de i mangel av slik tillatelse vil bli bortvist, er det ofte slik at de velger å søke asyl, sier Hætta til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder