Slakter Nobel-komiteens nye leder

Kaci Kullmann Five til VG: Ikke lest boken

BLÅSER UT: Gjennom flere år har Geir Lundestad (til venstre) stått side ved side med Kaci Kullmann Five, Thorbjørn Jagland og resten av medlemmene i Nobelkomiteen. Nå får de gjennomgå i Nobel-pensjonistens nye bok. Her signerer OPCW-leder Ahmet Uzumcu gjesteboken før fredsprisutdelingen i 2012. Foto: HEIKO JUNGE/Scanpix Foto: Heiko Junge , NTB scanpix

Lundestad om Nobel-boken: En ærlig beskrivelse av alle jeg omtaler

I dag lanseres Geir Lundestads bok om sine 25 år i
Nobelkomiteen. Med en bredside mot komiteens nye leder.

 • Rune Thomas Ege
 • Alf Bjarne Johnsen

Artikkelen er over fem år gammel

«Fredens sekretær – 25 år med Nobelprisen» er navnet Lundestad har gitt beretningen om sine år som direktør på Det norske Nobelinstituttet og sekretær for Nobelkomiteen.

Her letter Lundestad på sløret om hva som har skjedd i kulissene til fredsprisen gjennom snart tre tiår – spekket med detaljer om konflikter, storpolitisk spill og saftige personkarakteristikker.

– Jeg skal jo lansere bok torsdag, så jeg vil egentlig ikke si noe som helst før pressekonferansen, sier Geir Lundestad til VG.

– Men jeg har prøvd å gi en ærlig beskrivelse av alle jeg omtaler. Det står jeg for. Så får jeg se hva slags mottakelse det får.

En av de som får gjennomgå, er Kaci Kullmann Five.

Som leder av Nobelkomiteen skal hun de neste årene lede arbeidet med å dele ut verdens mest prestisjefylte pris.

«En av dem som hadde samarbeidet med Kaci i politikken, sa at hun manglet den viljen eller endog den hensynsløsheten som av og til kreves for å seire. Det kunne være noe i det. I 2015 var hun likevel rede til å overta som komiteens leder», skriver Lundestad.

– Liker ikke strid

I boken beskriver Nobel-veteranen riktignok Kaci Kullmann Five som «det mest samvittighetsfulle medlemmet av Nobelkomiteen i løpet av mine 25 år», godt likt og enkel å samarbeide med.

Men han legger lite imellom han beskriver sin egen opplevelse av hennes innsats som medlem av Nobelkomiteen:

«Kaci førte likevel ikke an i prisarbeidet. Hennes favorittkandidater fikk sjelden Nobels fredspris. Hun likte ikke strid, og det kunne utnyttes av dem som hadde et mer direkte gemytt enn henne», skriver Lundestad.

Five: Ikke lest boken

FÅR GJENNOMGÅ: Nobelkomite-leder Kaci Kullmann Five. Foto: Terje Bringedal , VG

Kaci Kullmann Five sier til VG at hun ikke har fått lest boken – og ikke vil kommentere hverken karakteristikkene om henne selv eller komiteens arbeid, som Lundestad beskriver fredspris for fredspris.

– Den Norske Nobelkomite er underlagt full taushetsplikt om diskusjonen i komiteen og om navn på kandidater. Den taushetsplikten vil jeg respektere, sier hun til VG.

I boken kritiserer også Lundestad måten partipolitikk påvirker sammensetningen og arbeidet til Nobelkomiteen. Han mener også at tidligere stats- og utenriksministre – deriblant Thorbjørn Jagland – ikke burde bli ledere av komiteen.

– Komiteens sammensetning avgjøres av Stortinget og jeg har ingen kommentarer til Stortingets valg. Hvem som får Fredsprisen avgjøres av de fem komitemedlemmene. Utover dette har jeg ingen kommentarer til dagens medieoppslag, sier Kaci Kullman Five til VG.

Fyrer løs mot Jagland

FÅR GJENNOMGÅ: Tidligere Nobelkomite-leder Thorbjørn Jagland. Foto: Terje Bringedal , VG

Også Nobelkomiteens tidligere leder, Thorbjørn Jagland, får gjennomgå i boken.

«Vi har alle våre sterke og svake sider. Det gjelder i aller høyeste grad Thorbjørn Jagland», skriver Lundestad, som blant annet beskriver Jagland som «distré», «lite opptatt av å lære av andre», og at han har «overraskende brister i kunnskap».

Han er også klar på at det i etterpåklokskapens lys var feil å velge den tidligere statsministeren som leder for Nobelkomiteen.

Se Jaglands svar på Lundestad-kritikken i videoen under!

«Jaglands teft for hva som passet seg, var usikker», skriver Lundestad, før han tar for seg Jaglands humor etter at han skal ha krydret en tale med forsøk på vitser.

«De fleste var ganske dårlige; ingen av hadde noe med prisvinneren å gjøre. Folk lo, men det var mye av samvittighet. Det var mange slike eksempler», skriver Lundestad.

PS! En av de få sidene ved Jaglands lederskap Lundestad ikke kritiserer, er hans høyst omdiskuterte engelskkunnskaper. «I internasjonalt perspektiv klarte han seg stort sett godt. Nordmenn taler et høyst forståelig engelsk», slår Lundestad fast.

Les også

 1. Støre skal ha advart mot å gi
  kinesisk dissident fredspris

  To ganger skal nåværende Ap-leder Jonas Gahr Støre ha forsøkt å påvirke Nobelkomiteen til ikke å gi Nobels fredspris til…
 2. Tidligere Nobel-direktør på foredrag i USA: Lundestad om Jagland: - Han tror han er litt mer berømt

  Geir Lundestad sier Torbjørn Jagland ikke er enig i hans karakteristikk av nobelkomiteén; "fem ukjente nordmenn".
 3. Lundestad: Feil å gi Fredsprisen til Obama

  Den tidligere Nobel-direktøren Geir Lundestad har kommet til at det var feil å velge Thorbjørn Jagland til Nobelkomiteen.

Mer om

 1. Nobels Fredspris

Flere artikler

 1. Nobelkomiteen: Lundestad har brutt taushetsløftet

 2. Lundestad må forlate kontoret

 3. Lundestad: Feil å gi Fredsprisen til Obama

 4. Lundestad: De må tåle å bli åpenhjertig vurdert

 5. Jagland slår tilbake mot Lundestad

Fra andre aviser

 1. - Lundestad bryter tausheten om komiteens vurderinger

  Aftenposten
 2. Jagland om Lundestad-påstander: Løgn, ufin, injurierende og sjokkerende

  Aftenposten
 3. Lundestad kastes ut av kontoret på Nobelinstituttet

  Aftenposten
 4. Nobelhistoriker: Tror komitéen ser mer hen til Nobels testamentet etter all debatten

  Aftenposten
 5. Lundestad med karakterdrap på Jagland

  Aftenposten
 6. - Hennes engelsk var mangelfull

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no