AKTIVITETSGARANTI: Arbeidsminister Anniken Hauglie lover å gi et aktivitetstilbud til unge ledige innen åtte uker. Men hun stiller klare krav til at folk må jobbe aktivt for å komme seg i jobb. FOTO: ERLEND DAAE

Gir unge ledige aktivitetsgaranti: Her er arbeidsministerens ti råd til ledige

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) sier alle ledige under 30 år skal få et jobbrelatert tilbud etter åtte uker. Her gir hun ti råd til ledige.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) sier alle ledige under 30 år skal få et jobbrelatert tilbud etter åtte uker. Her gir hun ti råd til ledige.

– Jeg kan bekrefte at vi innfører en egen satsing på ungdom i forbindelse med statsbudsjettet for neste år, hvor alle ledige under 30 år som melder seg til NAV, skal få tilbud om jobb, aktivitet eller utdanning innen åtte uker, sier Hauglie.

Hun offentliggjorde denne uken at de også innfører en aktivitetsplikt for alle under 30 år som mottar sosialhjelp.

– Må møte opp

– Kommunene og KS har vært opptatt av at aktivitetsplikt er noe som i stor grad blir deres ansvar. Vi har gjennom en lang og god dialog funnet løsninger som gjør at vi tror ordningen vil fungere på en god måte.

– Hva betyr aktivitetsplikt i hverdagen for den enkelte?

– For å få stønad, må de ledige møte opp til aktivitet som kommunen din tilbyr.

– Du er arbeidsminister i en regjering hvor ledigheten er høyeste på 20 år og har nådd fem prosent. Hva gjør dere for å få ned ledigheten?

– Regjeringens fremste oppgave er å legge til rette for at flere kommer i jobb. Vi gjør det med tiltakspakker for å hjelpe ledige i områder som er mest rammet. Vi lanserer både kortsiktige og langsiktige tiltak, blant annet i form av tiltaksplasser, lærlingplasser, satsing på vei og bane og utdanning og forskning.

– Hva kommer i statsbudsjettet?: Øker dere nivået, sammenlignet med det som er gitt i 2016; i statsbudsjettet og revidert budsjett?

– Både statsministeren og finansministeren har sagt at å få flere i jobb er jobb nummer en. Det vil statsbudsjettet gjenspeile.

– Denne kraftige veksten i ledigheten SSB-meldte om onsdag kom etter at regjeringen gjorde ferdig statsbudsjettet: De sluttførte statsbudsjettet da det så ut som om ledighetskrisen hadde gitt seg.

Les: Dette bør du vite om ledigheten

– Betyr det at dere i statsbudsjettet ikke har tatt høyde for at ledigheten vokser videre?

– Budsjettet er ikke laget med utgangspunkt i lysglimtene vi ser i horisonten: Det gjenspeiler tvert imot at vi fortsatt har en stor jobb i gjøre, spesielt for å skape flere arbeidsplasser i privat sektor.

JOBB NUMMER EN: Arbeidsminister Anniken Hauglie fastslår kampen mot ledigheten er jobb nummer en for regjeringen. FOTO: ERLEND DAAE

– Ap-leder Jonas Gahr Støre sier 2/3 av jobbveksten under Solberg-regjeringen har kommet i offentlig sektor og at det kan se ut som om over 20 milliarder i skattelette ikke har gitt stor jobbskaping?

Les: Bruker mindre enn forrige regjering

– Fem prosent for høyt

– Han sammenligner det de gjorde over åtte år med det vi har gjort i tre år. Og hva de fikk til da de loset landet gjennom finanskrisen mot det vi har fått til under oljenedturen:

– Da må jeg si at det er forskjell på åtte og tre år og ikke minst en finanskrise, hvor problemet var kortsiktig mangel på penger – og oljenedturen, som dreier seg om at den uten sammenligning viktigste bransjen velferdssamfunnet vårt er bygd på, bygges ned.

– Hva er din vurdering av situasjonen nå?

– AKU-ledighetstallene som kom onsdag er for høye. Samtidig ser vi at antall registrerte ledige går ned. Uansett er fem prosent altfor høyt. Vi ser også andrelysglimt som kan tyde på at ledigheten snur på slutten av dette året eller i 2017: varslede permitteringer går ned og bedriftene er mer optimistiske.

– Du må stå på selv

Veldig aktuelt: Ingen renteøkning

Her er arbeidsministerens ti råd

1. Bli synlig

– Registrer CV-en din på nav.no og i andre databaser. Da blir du tilgjengelig for søk fra arbeidsgivere som bruker nav.no, og profilen matches mot ledige stillinger i NAVs stillingsbase.

2. Egeninnsats

– Vær aktiv. For å komme tilbake i jobb må du vise stor egeninnsats. NAV kan veilede og bistå, men det er din egen motivasjon og innsats som er avgjørende. Kom tidlig i gang og lever gjerne CV og søknad personlig til mulige arbeidsgivere.

3. Mobilitet

– Vær villig til å ta arbeid i hele Norge. Det behøver ikke alltid innebære at du må flytte, kanskje kan du pendle, eller kanskje du kan utnytte mulighetene som finnes med kommunikasjon via internett eller fjernarbeidsplass? For tiden er det gode jobbmuligheter i mange fylker, for eksempel i trøndelagsfylkene, i Buskerud og Vestfold.

4. Nye bransjer

– Tenk bredere når du søker jobb – ikke bare geografisk, men se muligheter innenfor flere bransjer, i både privat og offentlig sektor. Å tenke mer utradisjonelt er et godt stikkord.

5. Hull i CV-en

– Har du hull i CV-en eller behov for tilrettelegging? NAV kan, sammen med deg, vurdere flere tiltak og virkemidler. Dette kan være alt fra jobbmesser til arbeidstrening og lønns- og inkluderingstilskudd, slik at det skal bli lettere for arbeidsgiverne å ta sjansen på deg.

6. NAV Jobblyst

– Sjekk ut NAV Jobblyst på internett: jobblyst.no. Det er en arbeidslivsblogg i regi av NAV. Siden inneholder innlegg om alt fra jobbsøkertips, til råd til deg som sliter med sosial angst eller har andre utfordringer. NAV Jobblyst er også på Facebook.

7. Jobbsøkertips

– Hvis du trenger tips til hvordan lage en god CV og jobbsøknad, finner du alt av informasjon om det og mye annet på NAVs nettsider. Sjekk ut denne siden.

8. Bruk nettverket ditt

– Fortell venner og kjente at du søker jobb. Skriv på Facebook og andre sosiale medier at du er på jobbjakt og be venner dele innlegget ditt. Flere av ungdommene jeg møtte på "jobbturneen" min i sommer fikk jobb gjennom å bruke nettverket sitt.

9. Grip mulighetene

– Ikke vær kresen. Det er bedre med en jobb enn ingen jobb. Og det er lettere å komme seg videre når man har en jobb. Kunnskap er én ting, kompetanse er noe annet. Kompetanse får du gjennom alle jobber og verv du tar på deg.

10. Bli din egen sjef

– Skap din egen arbeidsplass. Går du med en drøm om å starte en bedrift, kan tiden være inne nå. Vi har gitt 400 millioner kroner til ulike gründertiltak. Kontakt Innovasjon Norge og Forskningsrådet for å sjekke om du kan få økonomisk eller andre former for støtte.

Nyttige nettsteder: Innovasjon Norge og Forskningsrådet

Les også

 1. Robert Eriksson måtte svare Erna om forholdet til rådgiveren

  Statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen (Frp) konfronterte Robert Eriksson (42) med mistanken om at…
 2. Hauglie fikk råd fra ungdom som har kommet seg ut av NAV-køen

  I kampen mot ungdomsledigheten har arbeidsministeren fått råd av ungdommer som har klart å komme seg ut av ledighet og…
 3. Huitfeldt ut mot Hauglies innstramming

  Regjeringens forslag til innstramming i arbeidsavklaringpenger fra NAV viser manglende…
 4. NAV-Hauglie mener arbeidsavklaringsordningen blir brukt for mye: Regjeringen vil stramme inn på støtteordning for syke

  Det skal bli vanskeligere å få arbeidsavklaringspenger og lettere å komme seg ut av ordningen.
 5. Arbeidsministeren: – Det er for tidlig å friskmelde arbeidsmarkedet

  Ferske tall fra NAV viser 700 færre arbeidsledige i juni, men arbeidsminister Anniken Hauglie (H) understreker at man…
 6. Begge har mistet jobben: - Kom ikke til oss og si at vi må flytte

  Samboerne Ann Kari Horni (44) og Marcus Olsen (44) er begge blitt arbeidsledige i år.
 7. Full ledighets-krig mellom Ap og regjeringen

  TRANBY (VG) Er ledigheten historisk høy? Er det krise? – Ja, insisterer Jonas Gahr Støre (Ap). – Nei!
 8. Denne bedriften mangler 50 ingeniører og fagarbeidere: Nord-Norge mangler arbeidskraft: - Fløtt hit!

  TROMSØ(VG) Mens ledighetskrisen herjer på Sørvestlandet, sliter flere bedrifter i Nord-Norge med å rekruttere folk.
 9. Arbeidsministeren refser partene i flygerkonflikten

  Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) anklager Norsk…

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder