Etterlatt mor: – Min sønn ville ikke ha likt dette

Mistet broren: – Utøya er ikke Henriks grav

STOR FEIL: Cathrine Trønnes Lie (20) overlevde Utøya, men sørger fortsatt over tapet av lillesøster Elisabeth. Hun mener AUF overkjører de pårørende når de vil bygge det hun beskriver som et ferieparadis på Utøya. Foto:Kyrre Lien,VG

Overlevde Utøya: – Jeg trenger at Utøya skal stå som den står

Cathrine Trønnes Lie (20) mistet lillesøsteren og var selv nær døden. Hun frykter å havne i kjelleren igjen om utbyggingen av Utøya går slik som planlagt.

 • Camilla Tryggestad Visjø

Artikkelen er over fem år gammel

Det har vært mye bråk om AUFs utbyggingsplaner på Utøya, men de pårørende som forsøkte å stanse utbyggingen på Utøya vant ikke frem med klagen mot reguleringsplanen.

Da AUF la frem planene for «nye Utøya» ble det opprinnelig foreslått at kafébygget og pumpehuset skulle rives, og at nye og moderne bygg og anlegg skulle oppføres.

Tidligere i sommer besluttet AUF å la deler av kafébygget og pumpehuset nede ved vannet på nordsiden av øya bli stående.

Vil ikke ha fornøyelsespark

Cathrine Trønnes Lie (20) var på Utøya med lillesøster Elisabeth, som da var 16. Bare en av søstrene kom hjem igen til Halden. Cathrine ble skutt to ganger og var på sykehus i tre uker - med syv operasjoner på en uke.

Hun er både lei seg, sint og frustrert over at ikke utbyggingen av Utøya stanses.

«Utøya er et sted jeg kan reise til for å kjenne på den følelsen av å være der Elisabeth trakk sitt siste åndedrag. Hvor jeg kan slippe til følelsene som ikke kommer frem ellers. Sitte på en stol i storsalen, og bare slippe til alle følelser som vil komme, mens jeg tenker på de siste fine minnene vi hadde, de siste dagene vi var sammen.», skriver Lie i et innlegg, først publisert på Lies Facebook-side og i Halden Arbeiderblad.

Hun er ikke sikker på om hun kommer til å reise ut til å øya etter de har bygget AUF-landsbyen.

– Jeg mener de sletter et historisk minne for Norge. Det er så ufattelig trist. Øya er ikke bare AUF sin lenger, men har blitt en eiendel for de etterlatte også. Nå er jeg veldig redd for å havne i kjelleren igjen, sier Lie til VG.

– Ville bygge et Alcudia

Da de første tegningene kom, fikk hun inntrykk av at Utøya skulle bli en fornøyelsespark.

– Alt skulle rives og det skulle bygges en helt ny landsby. De har moderert seg en del, men det er på grunn av at vi som ønsker å frede Utøya har kjempet og kjempet. Hadde det ikke vært for oss, hadde de nok ikke bevart noenting.

Hun får støtte fra Per Sture Helland Pedersen, som mistet datteren Åsta Sofie Helland Dahl (16) på Utøya, og som er blant de mange pårørende bak klagen til Hole kommune.

I BRORENS ÅND: Mona Bakke mistet broren Henrik på Utøya, og mener tiden er inne for å starte utbyggingen av Utøya. Foto:Jan Petter Lynau,VG

– Jeg er fullstendig enig med henne og symbolikken hun bruker. I de første planene så det ut til at de ville bygge et Alcudia. Vi har tre hellige steder, og det er hjertene våre, kirkegården og der hun døde. Derfor vil vi ikke at stedet hun døde skal anvendes til sommerleir, sier Pedersen til VG.

Han mener AUF bør innse at politikken ikke er stedsavhengig.

– AUF driver et symbol på bortskjemthet. De tenker kun på seg selv, og sier de vil ha øya tilbake. Jeg forstår symbolikken, men de burde heller ta politikken tilbake. De har glemt hva solidaritet betyr. Vi etterlatte har ikke blitt behandlet på en god måte.

– I Henriks ånd at Utøya blir brukt

Mona Bakke mistet broren sin Henrik André Pedersen (27) på Utøya. Hun mener AUF må få lov til å bestemme hva som skal skje med øya.

– Jeg har forståelse for at utbygging kan være vondt for noen, men samtidig er det viktig å huske at flesteparten av oss ønsker at Utøya skal bli tatt i bruk. Vi har opplevd noe veldig vondt alle sammen, og det er selvfølgelig lov å være uenige.

Broren hennes var en av dem som ble drept i kafébygget. Hun forteller at hun har hatt en god og tett dialog med AUF hele veien.

– De er tydelig interessert i å høre mine synspunkter. Det setter jeg pris på.

Selv var hun på Utøya i mai i år for å minnes broren.

– Jeg kjente en ro og glede i meg. Henrik var på Utøya av en grunn: sitt sterke engasjement. Det var der han danset og lo for siste gang. Da er det litt i hans ånd at Utøya blir brukt til dette. Utøya er ikke Henriks grav – den har han et annet sted.

Vurderer å ikke la navn stå på minnesmerke

Rita Victoria Føreland mistet sønnen Thomas Margido Antonsen (16) på Utøya. 22. juli i år orket hun for første gang å reise ut til øya. Hun ønsket å se stedet hvor sønnen døde før AUF begynner å rive og bygge nytt.

– Jeg er sint og lei meg. Jeg vil ikke ha noe der ute, men AUF gjør akkurat som de vil og overkjører oss etterlatte. Om Utøya ikke kan fredes, så vil vi hvert fall ha mer tid, slik at blant annet også yngre søsken kan få tid til å bearbeide, sier Føreland til VG.

VIL HA MER TID: Rita Victoria Føreland mistet sønnen Thomas på Utøya. Hun har ikke klart å dra til øya tidligere, men i år dro hun for å se øya før AUF begynner rivingen og byggingen. Her er hun på gravlunden 21. juli. Foto:Stian Lysberg Solum,NTB scanpix

Føreland forteller at mange etterlatte vurderer å ikke la navnet på barna som mistet livet stå skrevet på minnelunden på Utøya.

– Selv har jeg tenkt på at navnet på min sønn ikke skal være der. Vi vil kunne minnes våre kjære i ro og fred. La kulehull være kulehull, og la våre fremtidige ugdommer få komme og se det slik det er.

Hun tror ikke flesteparten av ungdommene som mistet livet på Utøya ville ha likt at man skulle fortsette med leir og liv.

– Jeg kan ikke svare for sønnen min, for han er ikke her lenger, men han var utrolig rettskaffen og hatet urettferdiget. Jeg er nesten 100 prosent sikker på at han ikke ville ha likt dette.

Blir beskyldt for å tråkke på graven til de døde

Andrine Bakkene Espeland (16) var den siste som ble drept på Utøya. Moren hennes, Unni Espeland Marcussen mener det er viktig at også de etterlatte som ønsker utbygging av Utøya, bli hørt.

VONDT: Unni Espeland Marcussen mistet datteren Andrine (16) på Utøya. Hun mener Utøya bør leve, men blir ofte møtt med at hun ikke respekterer de som ikke ønsker dette. Foto:Jørgen Braastad,VG

– Jeg mener Utøya skal få leve igjen, fordi dette er stedet hvor min datter hadde det fantastisk flott og fikk være engasjert. Jeg føler at planene AUF har nå er verdige, og jeg har fått vært i dialog med dem.

Hun føler seg ofte tråkket på av folk som beskylder etterlatte som støtter utbygging av Utøya for å tråkke på graven til de døde.

– Det er vondt fordi vi er veldig mange som føler at det å bygge opp Utøya er en god måte å hedre dem som gikk bort. Jeg har prøvd gjennom sosiale medier å si noe om hva jeg tenker, men det har jeg blitt mer forsiktig med å gjøre, fordi jeg blir møtt med at jeg ikke respekterer andres tankegang, sier Marcussen.

Selv slet hun tidligere med å se for seg at Utøya skulle bygges opp.

– Jeg skjønner godt at folk synes det er tungt. Sorg er veldig individuelt, og det er viktig å få frem at jeg ikke har noe ønske om å gå ut mot Cathrine.

Eskil Pedersen: – Blir ikke på noen måte et badeland

AUF-leder Eskil Pedersen understreker at Utøya skal bli et sted for å hedre de man mistet, og der nye generasjoner ungdom kan lære om det som skjedde og om hvorfor demokratiet vårt er så viktig.

– Jeg kan forsikre om at Utøya ikke på noen måte blir et badeland. Vi jobber sammen med etterlatte, pårørende og overlevende for å skape et godt og verdig prosjekt.

Han mener man ikke kan ignorere det at et stort flertall ønsker utbygging av Utøya.

– Vi har stor forståelse for alle sine sterke følelser. En gruppe etterlatte ønsker å frede Utøya. Flertallet av etterlatte,overlevende og berørte mener den beste måten å hedre minnet av de vi mistet ikke er å la øya bli øde, men kombinere det å minnes med det å ta i bruk øya på nytt. De to hensynene kolliderer, men vi lytter oppmerksomt til alles ønsker, sier Pedersen til VG.

– Hva gjør dere for å ivareta de som føler seg tråkket på?

– Vår dør er alltid åpen for meninger og innspill, og vi lytter kontinuerlig til alle. Vi har lært underveis i prosessen, tatt oss bedre tid, nedskalert nye bygg og ikke minst valgt å ta vare på de fysiske sporene- de berørte delene av kafebygget og pumpehuset. Dette har vært viktig for mange etterlatte.

Les også

 1. Viljar Hanssen (20) var på Utøya for tre år siden: - Noen sår gror ikke

  Viljar Hanssen ble skutt fem ganger på Utøya. I dag delte han et bilde av skaden han må leve med resten av livet.
 2. Håpsgudstjeneste i Oslo domkirke: Gahr Støre: - Vi vil alltid være der og bære sorgen sammen med dere

  OSLO DOMKIRKE (VG) I sin tale sier Ap-leder Jonas Gahr Støre at alle åpnet dørene etter 22. juli.
 3. Programet for dagen: Norge minnes 22. juli-terroren

  Det er tre år siden terrorangrepet som rystet Norge intraff. Tirsdag markeres dette over hele landet.

Mer om

 1. 22. juli

Flere artikler

 1. 3 års markeringen: Vil se stedet sønnen ble drept på Utøya for første gang

 2. Kommunen stanser ikke Utøya-utbygging

 3. Slik blir nye Utøya

 4. Mor til yngste offer på Utøya: - Det var dager der jeg trodde at sorgen kom til å ta livet av meg

 5. Minnemarkering for 22. juli i Regjeringskvartalet: - Vi skal være medmennesker. Slik hedrer vi best de som er døde

 6. Nå er AUF-leiren tilbake på Utøya

Fra andre aviser

 1. Tørk fliret av terroristen

  Bergens Tidende
 2. Tørk fliret av terroristen

  Fædrelandsvennen
 3. Tilbake til Utøya

  Aftenposten
 4. Familien Stoltenberg ønsker minnegave til Utøya: – Det er i Thorvalds ånd

  Aftenposten
 5. AUF-leder Mani Hussaini: - Utøya er mye mer nå enn det var før 22. juli

  Aftenposten
 6. Bevar 22. juli-senteret | Nille Lauvås

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder