Mener skatteøkning er uaktuelt

PÅ BESØK I ROGALAND: Erna Solberg var onsdag til stede på Hydro Karmøy i forbindelse med at Hydro skal bygge et fullskala pilotanlegg for energi- og klimaeffektiv auminiumsproduksjon. Rogaland, med en ledighet på minst 4,9 prosent, er fylket som er rammet hardest av de økonomiske nedgangstidene. Foto: Jan Kåre Ness , NTB scanpix

Slik vil de snu ledigheten

Løsningen er ikke bare å pøse på med penger, sier statsminister Erna Solberg om ledighetskrisen.

 • Axel Støren Wedén
 • Karoline Flåm

Artikkelen er over fire år gammel

Hun minner om at ledigheten ikke er noe som kommer til å løse seg på kort
sikt:

– Norge skal gjennom en omstilling, men den har blitt mer krevende på grunn av det store fallet i oljeprisen. Å ta utgangspunkt i at dette bare er en kortsiktig ledighetsøkning og at løsningen bare er å pøse på med penger, er feil. Vi står overfor en omstilling i norsk økonomi og vi vil skape arbeidsplasser i privat sektor som kan betale for velferden, sier Solberg til VG.

Rådene har vært mange til Solberg og regjeringen for å få bukt med en arbeidsledighet som av flere er anslått til å bli den høyeste i Norge i etterkrigstiden.

Vil satse på gründere

Men Solberg vil ikke snakke om Norges 127.000 arbeidsledige (ifølge SSB-tall), uten også å nevne de langsiktige utfordringene norsk økonomi står overfor.

– Veldig mange av de tiltakene som er viktige i dag, må også være viktige i fremtiden, sier Solberg.

Ledigheten: Thomas (38) tilbyr seg å jobbe gratis

Solberg peker på parolene kunnskap, forskning, innovasjon, infrastruktur og skattelettelser.

Dette skal gjøre det mer lønnsomt å investere i norske arbeidsplasser.

– Men hva kan dere gjøre akkurat nå?

– Vi har en tiltakspakke rettet mot de områdene som er hardest rammet av fallet i oljeprisen: det er flere tiltaksplasser, vi gjør det enklere å studere samtidig som man mottar dagpenger og vi utvider også adgangen til å motta dagpenger under etablering av egen bedrift. Å legge til rette for gründerskap er en nøkkel i de rammede områdene på Vestlandet, sier Solberg.

Les også: Slik blir nordmenns økonomi i tiden fremover

Tør ikke spå

Men statsministeren tør ikke spå om de kortsiktige tiltakene vil gi utslag på hvor mange nordmenn som går uten jobb.

– Tiltakene bidrar til å skape flere jobber, men den totale ledigheten avhenger av mange faktorer. Vi trodde da vi la frem budsjettene i høst, at bunnpunktet skulle bli nådd nå i vår, før det gradvis skulle bli bedre. Så kom utfordringene med kinesisk økonomi, og effektene det har på resten av den globale økonomi. En så liten og åpen økonomi som Norges, vil alltid være mest avhengig av hva som skjer ellers i verden, sier hun.

Få med deg: Støre og Solberg krangler om ledigheten

Flere økonomer mener at regjeringen har undervurdert veksten i arbeidsledigheten, og ber nå Solberg & co om å åpne pengesekken og bruke mer penger til å stimulere norsk økonomi.

– Jeg registrerer at mange nå mener vi bør bruke mer penger, men det var det veldig få som mente da vi la frem budsjettet i høst. De som mente vi brukte for lite penger ble veldig taleføre utover høsten, og det viser at det var riktig å bruke så mye penger i en sånn situasjon. Så er det alltid sånn at økte investeringer alltid er noe vi kommer til å ta med i vurderingene inn mot budsjettet, sier Solberg.

Skatteøkning uaktuelt

Investor Jens Ulltveit-Moe er blant de som sier bortfall av oljeinntekter vil tvinge frem skatteøkninger i Norge, for å holde inntektsnivået til staten oppe.

Statsministeren avkrefter nå at skatteøkninger vil bli et alternativ.

Visste du? Derfor er det mannefall i arbeidslivet

– En skatteøkning vil jo da trekke inn penger fra folk, det vil bli mindre penger i omløp, og det vil bety at andre jobber forsvinner, sier Solberg.

– Så en skatteøkning for folk flest vil ikke bli aktuelt?

– Nei, skatteøkning stimulerer ikke sysselsetting, det bidrar til mindre sysselsetting. De som har forslag om milliarder av skatteøkning i budsjettene sine, vil ha det som effekt at folk vil ha mindre å rutte med, sier hun.

– Ikke en ledighetskrise nasjonalt

Rundt 13.000 flere ble arbeidsledige fra desember til januar, ifølge NAV. Hvis man følger den samme statistikken går nå 3,4 prosent (93.000) av Norges arbeidsstyrke uten jobb .

SSBs ledighetstall, som Jonas Gahr Støre og Ap legger til grunn, er på 4,6 prosent (127.000). Det er i så fall flere ledige i Norge enn i Tyskland.

Statsminister Erna Solberg vil likevel ikke betegne at Norge befinner seg i en krise.

– Det er en krise for menneskene og delene av landet som er hardest rammet av ledigheten, men det er viktig å huske på at sysselsettingen andre steder i Norge har holdt seg stabil i 2015. Jeg tror vi må passe betegnelsene våre, rett og slett, sier hun.

Kommentar: Utsikter svarte som olje

Støre mener regjeringen ikke gjør nok for å bekjempe ledigheten. Overfor VG skisserer han her sin kriseplan - tiltakene han ville ha satt i verk, dersom Støre satt ved roret.

Støres plan består i all hovedsak av fire hovedgrep - og innebærer mer bruk av penger for å holde hjulene i gang i norsk økonomi:

** Aller først: Få i gang aktivetet på vest- og sørlandet, der krisen nå er verst. Støre nevner her kollektivtrafikk, utbygging av infrastruktur, vedlikehold av bygg, nye ferger med nullutslipp langs kysten, samt plugging av oljebrønner (tetting av gamle og forlatte oljebrønner, for å unngå lekkasjer).

** På lengre sikt: Gi støtte til bedrifter som vil ta i bruk ny teknologi - da særlig innen miljøteknologi i norsk industri, fornybare ressurser og maritim industri. Her tar Støre til orde for at staten kan stille opp i et spleiselag med bedriftene.

** Endre permitteringsreglene: Det bør bli mulig for bedrifter å permittere folk lenger. Målet er at de da slipper å si opp folk, før økonomien etterhvert snur til det bedre.

** Opplæring: Støre ønsker mer ressurser til opplæring og utdanning av folk som har mistet jobben, samt til flyktninger.

Les også: Slik blir nordmenns økonomi i tiden fremover

– Felles for disse alle er at de trenger opplæring. Det er viktig at vi ikke setter disse gruppene opp mot hverandre, sier han.

– Hva konkret vil du gjøre for dem? Hvordan skal opplæringen foregå annerledes enn i dag?

– Vi må tilpasse opplæringen mer til bedriftene og offentlig sektors faktiske behov. Vi trenger et system der bedrifter og utdanningsinstitusjonene samarbeider tettere om kompetansebehovene i arbeidsstyrken. Her må det tenkes nytt, sier Støre.

Les også: Dette er LO-lederens ledighetskrav til regjeringen

Støre om Solbergs tiltak

Ap-lederen mener statsminister Solberg ikke ser ut til å ta alvoret innover seg.

Han minner om Erna Solbergs uttalelse til VG under toppmøtet i Davos, der hun blant annet uttalte at «i prosent er ledigheten i Norge fortsatt lav», med henvisning til at den registrerte ledigheten er på tre prosent, mens Støre viser til AKU-tallene som også tar opp i seg ledige som ikke har registrert seg som ledig hos NAV – som er på 4,6 prosent.

– Jeg er helt uenig. 4,6 prosent er høyt for Norge. Og prosenttall sier ingenting om mennesker. Vi er nær 130.000 ledige – det høyeste tallet på 23 år. Og tallet øker. For disse menneskene er det liten trøst at prosenten er høyere i andre land. Vi må tørre å kalle dette en krise, sier Støre.

– Solberg sier at hvis man tror dette løser seg ved å pøse på med penger, så tar man feil?

– Erna burde være varsom med på påstå at vi pøser på med penger. Hun har selv satt norgesrekord i bruk av oljepenger, og hun bruker dem uklokt, på usosiale skattekutt. Vi pøser ikke ut penger på skattekutt, men vil bruke mer på treffsikre tiltak som skaper aktivitet i norsk økonomi.

Kommentar: Utsikter svarte som olje

– Velkommen etter, Støre

Solberg er ikke overvettes imponert over Støres tiltakspakke:

– Tre av fire gjennomføres nå ettersom budsjettet og tiltakspakken rulles ut, så her må jeg ønske Støre velkommen etter, sier hun.

– Det er bra at Støre mener at vi må bekjempe ledigheten. Det er ikke mange månedene siden Støre mente en langt mindre tiltakspakke var tilstrekkelig, og han kritiserte regjeringen i harde ordelag for å bruke finanspolitikken for kraftig mot ledigheten.

Les også

 1. NHO: Flere vil ha håndverkere enn folk med mastergrader

  Mens annenhver NHO-bedrift tror de kommer til å ansette personer med fagkompetanse innen håndverk de neste fem…
 2. Heftig duell om den stigende ledigheten: LO-lederen: Dere beveger dere i sirup

  Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) og LO-leder Gerd Kristiansen satte seg ned for å søke felles innsats mot…
 3. Fem menn forteller om livet som ledig: Småbarnsfar (27): Det er fortvilende

  STAVANGER (VG) Fem menn i sin beste alder sitter og lytter til LO-leder Gerd Kristiansen.
 4. DNB: Over 25.000 oljejobber blåst bort

  Med de siste kuttene i Olje-Norge, viser tallene til DNB Markets at over 25.000 oljejobber er forduftet.
 5. Bankene bader i milliarder: LO-lederen: - Sett ned renten

  Overskuddet til norske banker første halvår var 25…

Flere artikler

 1. Slik vil han snu arbeidsledigheten: Her er Støres kriseplan for Norge

 2. Erna: Ledigheten er lav
  Jonas: Nei, den er høy!

 3. Måtte si opp 300 ansatte i oljeserviceselskapet: – 2015 var tøft. 2016 kommer til å bli BEINTØFT

 4. Varsler etterkrigstidens høyeste ledighet neste år

 5. Legger frem nye tall fra statsbudsjettet: Solberg: Nå må selv Støre avlyse krisen

Fra andre aviser

 1. Regjeringen bruker 27 milliarder kroner - får hard kritikk

  Bergens Tidende
 2. De blåblå bruker mindre mot ledigheten enn de rødgrønne

  Fædrelandsvennen
 3. Fikk hakeslepp av pakken mot ledighet

  Bergens Tidende
 4. Vil legge press på regjeringen

  Bergens Tidende
 5. Hold krisepraten for Dem selv!

  Bergens Tidende
 6. Tredje krisepakke møter kritikk

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder