POSEKAMP: Frps nestleder Per Sandberg og Venstres leder Trine Skei Grande krangler fortsatt om hvem som har ansvaret for poseavgiften på 1,25 milliarder i året. Foto:Heiko Junge,NTB scanpix

Per Sandberg om posedebatten: Trine lyver

«Løgn, panikk og fossroing.» Frp-slugger Per Sandberg kaster seg inn i posekampen med uvanlig sterke ord.

Pål Ertzaas
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

En svært irritert Per Sandberg går nå rett i strupen på Venstre-leder Trine Skei Grande:

– Trine LYVER når hun sier finansministeren har spilt dette inn i forhandlingene, skriver Sandberg i en engasjert SMS til VG der han presiserer at dette er ment for sitering.

Han sikter blant annet til Trine Skei Grandes påstand i NRK og i VG, der hun sier at plastposeavgiften kom fra finansminister Siv Jensen (Frp) og regjeringspartiene.

POSE-FAR? Frp-nestleder Per Sandberg mener Venstre får skylde på ham om de selv ikke vil ta ansvaret for poseavgiften de hadde i sitt alternative statsbudsjett. Foto:Jørgen Braastad,VG

– Saken er enkel: Regjeringen eller Siv har ALDRI foreslått eller spilt inn poseavgiften. Det er Venstre og KrF som har spilt dette inn, da de slo fast at deres alternative budsjett var KRAVENE før forhandlingene startet.

Etter seks uker der regjeringen har fått kritikk for å ta fra de fattige for å gi til de rike, ble det fredag oppnådd budsjettenighet. Selv om det meste av kuttet i formuesskatten for de superrike består, er det nå andre som må betale regningen. Nå skal alle som vil ta med seg varer hjem i en helt vanlig plast- eller papirpose betale 1,50 i avgift pr pose, i tillegg til prisen butikken tar for posen.

1,25 milliarder i poseavgifter

Slik skal landets posehandlende forbrukere bidra med 1,25 milliarder årlig til Siv spleiselag som sikrer dekning til skattelettene i statsbudsjettet.

Men selv om både KrF og Venstre foreslo poseavgift i sine alternative statsbudsjett i år, nekter de altså å ta ansvaret for poseavgiften.

Det imponerer ikke Frp-nestlederen:

– Det er Venstre og KrF som har spilt dette inn, da de slo fast at deres alternative budsjett var KRAVENE før forhandlingene startet. Venstre foreslår i sitt alternative budsjett 1 kr. og KrF 1,50 kr., skriver Sandberg.

Venstre-leder Trine Skei Grande var i går kveld ikke tilgjengelig for å kommentere løgn-påstanden fra samarbeidspartiets nestleder. Venstre foreslo poseavgift i sitt alternative statsbudsjett, men i Venstres notat over konkrete krav til forhandlingen er ikke poseavgift nevnt hverken under miljøtiltak eller andre områder.

Ikke særlig miljøfarlig

POSE-MOR? Venstre-leder Trine Skei Grande foreslo poseavgift, men visstnok ikke så sterkt at hun vil ha æren/skylda for at det faktisk blir innført. Foto:Audun Braastad,NTB scanpix

Det er heller ikke klart om det er et miljøtiltak. I en utredning Miljødirektoratet foretok i 2008 med bistand fra Norconsult, er konklusjonen følgende: Plastposer et lite miljøproblem. De slår fast at «bæreposer av plast ikke bør fjernes fra markedet. Rundt 80 prosent av plastbæreposene brukes til håndtering av avfall og svært få poser havner i naturen.»

Frps parlamentariske leder Harald Tom Nesvik nekter å ta poseansvaret: «Vi har aldri hatt denne type inndekning i noen alternative budsjetter. Det har KrF, Venstre og Høyre hatt. Utover det har jeg ingen kommentar», skriver Nesvik.

Da forhandlingene hardnet til var det Per Sandberg selv som spilte inn poseavgiften. det bekrefter han lørdag kveld:

- At jeg i referansegruppen trakk frem inndekninger som Venstre og KrF selv hadde foreslått var jo tvingende nødvendig. Hvis Trine i sin iver etter å rømme fra egne forslag og politikk leter etter andre å legge skylden på, må hun velge noen i Stortinget. Eksempelvis MEG, sier Sandberg.

VG fikk lørdag kveld ikke svar fra KrF eller Høyre på spørsmål om hvem de mener tok initiativet til poseavgiften som alle må betale fra neste år.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder