Italiensk politi: Krekars norske støttespiller ville ha våpen og radio

ROMA/LONDON/OSLO (VG) Nordmannen ville at den italienske hovedmannen i Krekars terrornettverk skulle
skaffe til veie våpen, ifølge etterforskningsdokumenter.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

I går ettermiddag ble mulla Krekar varetektsfengslet for tre uker i Oslo tingrett. 58-åringen er siktet for terrorforbund og kreves utlevert av italienske myndigheter. Totalt ble 17 personer pågrepet under torsdagens omfattende, felleseuropeiske antiterroraksjon.

Krekar er utpekt som lederen i Rawti Shax, et terrornettverk som skal ha forbindelse til al-Qaida gjennom den kurdiske organisasjonen Ansar al-Islam. Mullaen har selv bedyret sin uskyld i saken – og forsvareren hans, Brynjar Meling, mener at italiensk politi legger frem tvilsomme påstander.

Bakgrunn: Mulla Krekar pågrepet i storstilt antiterroraksjon i Europa

Dokumenter: Nordmann ville ha våpen

VG har fått tilgang til dokumenter fra italienske etterforskningsmyndigheter, hvor terrornettverket Rawti Shax og dets involverte legges frem i detalj.

I dokumentene beskrives en 38-åring bosatt i Fredrikstad som en sentral skikkelse i terrornettverket. 38-åringen var blant dem som ble pågrepet torsdag, og ble varetektsfengslet i to uker.

38-åringen skal blant annet ha hatt tett kontakt med lederen av den italienske Rawti Shax-cellen, som også utpekes som den formelle talsmannen for organisasjonen etter mulla Krekars forrige arrestasjon.

I en samtale mellom de to via videochat-programmet Paltalk, som italiensk politi overvåket, skal 38-åringen spesifikt ha bedt den italienskbosatte kontakten «om å skaffe ham to pistoler og en radio, som skal brukes i en planlagt voldsom aksjon i Nederland.»

Kontakten i Italia bekrefter straks at han skal forsøke å skaffe dette, ifølge etterforskningsdokumentene.

Forsvareren til 38-åringen, Truls Dramer, stiller seg uforstående til informasjonen fra italienske etterforskningsmyndigheter.

– Jeg synes det virker rart. Opplysningene er helt nye og ukjente for meg, så jeg kan derfor ikke kommentere dem med annet enn at det høres utrolig ut, sier Dramer til VG.

Les også: Politisk lettelse etter Krekar-pågripelse

Brukte fotball som kodespråk

De siktede skal ifølge italiensk antiterrorpoliti ha brukt kryptiske setninger og terminologi knyttet til fotball som kodeord under samtaler de har hatt over blant annet Skype og Paltalk, to internettjenester for videokonferanser.

Politiet har, ifølge dokumentene VG har fått tilgang til, også hørt på flere av samtalene Krekar har hatt med medlemmene i organisasjonen, hvor «det har blitt klart at mulla Krekar har nær og sterk kontroll over medlemmene. Krekar passer på økonomien, og han fortsetter å si sin mening om jihad, som han mener er den eneste veien for å nå målet, å styrte regjeringen i Kurdistan», kommer det frem i dokumentene.

Kommentar: Farvel, Krekar!

Rekrutterer fremmedkrigere

Italias antiterror-sjef Franco Roberti sier til VG at italiensk politi har overvåket gruppens aktivitet på nettet i flere år.

– Da vi forsto at gruppen kunne kobles til mulla Krekar tok vi kontakt med norsk politi for å innlede et samarbeid. I begynnelsen trodde vi dette var en veldig løs gruppe, men vi forsto ganske raskt at dette var et meget velorganisert nettverk med forgreninger til en rekke europeiske land, sier Roberti.

Gruppens mål var å rekruttere fremmedkrigere til kamp i Syria og Irak, konkluderer italiensk politi.

– Vi vet at gruppen er ansvarlig for å ha sendt flere personer fra Europa til Syria. Noen av dem har også kommet tilbake til Europa, og siden reist mellom flere ulike europeiske land.

– Hvorfor gikk dere til aksjon akkurat nå – var det en akutt trussel om en nært forestående aksjon?

– Det viktigste med anti-terrorarbeid er å forhindre at noe skjer. Vår oppgave er å stoppe folk som kan utgjøre en trussel. Faren med sosiale medier er at når noen kaster frem en tanke om å gjennomføre et slikt angrep, kan andre i nettverket gjøre alvor av det. Det kan skje veldig raskt.

Roberti forteller at det har vært jevnlige møter mellom politiet i de ulike landene som har vært involvert for å utveksle informasjon. Særlig den siste måneden har det vært flere møter.

– Har mulla Krekar vært lederen i dette nettverket?

– Absolutt.

– Hvordan har mulla Krekar kunnet drive denne kommunikasjonen med resten av gruppen mens han har sittet i fengsel?

– Det må du nesten spørre norsk politi om, men det er vel nærliggende å tro at de har latt han drive denne kommunikasjonen for å kunne samle bevis i saken, sier Roberti til VG.

Forevist Robertis påstander vil seniorrådgiver Siv Alsén i PST kun siteres på følgende:

– Han har ikke hatt tilgang til internett eller telefon på cella. Men han har jo kommunisert i fengselet. Det er muligheter til å kommunisere i fengsel.

Les også: Italiensk politi: Dette var Krekar-nettverkets terrorplaner

Meling: – Mer og mer interessant

AVVENTER: Mulla Krekars advokat Brynjar Meling velger å vente med å kommentere påstandene fra italiensk politi om at deres norske kolleger må ha latt klienten kommunisere for å samle bevis. Foto: Mattis Sandblad , VG

Krekars forsvarer, Brynjar Meling, har følgende å si til påstandene om at norsk politi har latt Krekar kommunisere for å samle bevis.

– Vi får avvente og se. Dette blir mer og mer interessant å høre på.

Når det gjelder opplysningene i dokumentene, reagerer Meling først og fremst på at pressen har fått tilgang til dem.

– Her ber politiet i Norge om at fengsling skal foregå for lukkede dører, og kaster pressen ut av hensyn til etterforskningen til italiensk politi. Så velger italiensk politi å gi informasjon ikke til politiet, men til norsk presse, sier Meling.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder