Oslo tingrett, Oslo tinghus. Eksteriør. C. J. Hambros plass 4. FOTO: ESPEN SJØLINGSTAD HOEN, VG Foto: Espen Sjølingstad Hoen VG

17 års fengsel for å ha mishandlet baby til døde

Første drapsdom etter filleristing av baby i Norge

En 30 år gammel mann dømmes til 17 års fengsel for å ha mishandlet sin ti uker gamle sønn til døde. Moren (32) frifinnes.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Dommen falt i Oslo tingrett onsdag, melder NTB.

Dette er den første gang en voksen er dømt for drap etter å ha filleristet en baby i Norge, bekreftet aktor, statsadvokat Jan Eivind Norheim ved Oslo statsadvokatembeter.

Den domfelte faren anket saken på stedet.

Mannen ble opprinnelig siktet for drap da politiet fikk obduksjonsrapporten i 2015. Senere mente riksadvokaten at det kun var dekning for en tiltale for legemsbeskadigelse med døden til følge, og slik kom saken til retten i desember i fjor.

- Men i løpet av straffesaken fremmet jeg påstand om drap under særdeles skjerpende omstendigheter, og om 18 års fengsel for dette, sier Norheim.

Retten var enig med ham, og endte med en straffutmåling på 17 år.

Mishandlet over flere uker

Mishandlingen skal ha skjedd gjentatte ganger over flere uker i foreldreparets hjem i Oslo. Gutten ble brakt til Akershus universitetssykehus 17. desember 2014, og han døde tre dager senere.

Les også: Jeg var en god far

Gutten var blitt påført flere ribbeinsbrudd, netthinneløsning, brudd i hodeskallen og flere blødninger i hjernen.

Begge foreldrene nektet straffskyld under rettssaken i desember.

Mor ba ham stoppe

Guttens far var tiltalt for å ha påført gutten skadene, mens moren skal ha vært vitne til volden uten å gjøre noe for å forhindre det. Selv om moren ikke meldte ifra, skal hun flere ganger ha bedt faren om å stoppe og gjort ham oppmerksom på at gutten kunne bli skadet eller dø av skadene.

Hun skal blant annet ha googlet «shaken baby» for å vise søkeresultatene til faren.

Sykehuset reagerte

Det var sykehuset som sendte en bekymringsmelding til politiet om skadene. Det førte til at foreldrene ble pågrepet og siktet for legemsbeskadigelse.

I midten av september 2015 ble siktelsen utvidet for dem begge til å gjelde drap eller medvirkning til drap, og paret ble varetektsfengslet. Da paret ble tiltalt i sommer, var det nedjustert til legemsbeskadigelse med døden til følge mot en forsvarsløs person.

I løpet av straffesaken ble tiltalen likevel endret til å omhandle drap.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder