VISSTE IKKE: Bankansatte, Luxembourg-topper og medlemmer i konsernledelsen hadde tilgang på informasjon om DNBs skatteparadishjelp, men konsernsjef Rune Bjerke sier han aldri ble informert. Foto: Mattis Sandblad VG

Flere DNB-topper i styret i omstridt Luxembourg-selskap

DNB-sjef Rune Bjerke hadde Luxembourg-folk rundt seg i mange år - insisterer på at han aldri ble informert.

Gjennom mange år hadde flere styreledere i det omstridte Luxembourg-selskapet plass i konsernledelsen i DNB.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

VG kan i dag vise at to andre sentrale ledere i DNB trekkes inn i skatteparadis-saken:

** Åsmund Skår satt som styremedlem i DNB Luxembourg i 2005 da arbeidet med skatteparadispakkene ble forberedt i DNB Luxembourg. Han satt samtidig i konsernledelsen, som ansvarlig for Personmarked.

** Jarle Mortensen var styreleder i DNB Luxembourg i 2009 og var også deler av perioden medlem av konsernledelsen i DNB, under Rune Bjerke, som ble DNB-sjef i 2007.

Næringsminister Monica Mæland ba tirsdag om nye svar om DNBs hjelp til å opprette selskap i skatteparadis til sine kunder.

Ikke funnet spor

Rune Bjerke insisterer på at han aldri ble informert om at hans bank satt opp postboksselskap i skatteparadiset Seychellene for sine kunder. I sin tale mandag slo også Bjerke fast at konsernsjefen ikke har hatt denne kjennskapen.

Men i mandagens redegjørelse er dette omtalt med en formulering som gir en viktig nyanse: I stedet for å si at konsernledelsen ikke var informert, skriver styret at de ikke har «funnet spor av at informasjon om etablering av selskaper i lavskattland har vært løftet opp til konsernsjef, konsernledermøter eller styremøter».

Formulering åpner for at medlemmer i konsernledelsen kjente til at DNB Luxembourg har laget selskaper i skatteparadis – men at de ikke formelt behandlet dette i styret.

Men samtidig er det nå klart at både bankansatte i DNB, styremedlemmer i DNB Luxembourg og internrevisjonen kjente til skatteparadis-tilbudet fra Norges største bank.

Ingen i DNB

Mandag kveld kunne VG vise at Terje Turnes er en som i mange år har hatt sentrale verv både i Luxembourg og senere har sittet i konsernledelsen som konserndirektør for risikostyring.

Den samme Turnes var i flere år, fra 3. november 2005 til 17. mars 2011, styremedlem i nettopp DNB Luxembourg. Det siste året var han også styreleder. Han hadde dermed tilgang på informasjon om Seychellene-prosjektet. I februar 2015 kom Turnes inn i konsernledelsen.

Men Turnes var ikke den eneste i kretsen rundt Rune Bjerke som hadde sentrale posisjoner i DNB Luxembourg:

Fra 3. februar 2005 – til Turnes overtok, satt Åsmund Skår som styremedlem i DNB Luxembourg. Han satt samtidig i konsernledelsen, som ansvarlig for Personmarked.

Skår var deretter ute av Luxembourg-selskapet i noen år, før han i desember 2007 overtok som styreleder i selskapet.

Deretter satt han i 15 måneder som både styreleder i Luxembourg-delen, og som en av toppene i konsernledelsen.

VG har ikke kommet i kontakt med Skår.

Les også: Må vurdere Bjerkes stilling!

Han sluttet i konsernledelsen i mars 2009 for å bli sjef for DNBs kontor i Houston, USA. Da overtok Jarle Mortensen jobben som leder for nettopp Personmarkedet.

Han kom fra Postbanken, som da hadde blitt fusjonert inn i DNB.

Mortensen taus

Bare dager senere overtok Mortensen også som styreleder for Luxembourg-kontoret, ifølge redegjørelsen fra DNB mandag. Dermed beholdt DNBs konsernledelse en direkte kontakt med datterselskapet. Mortensen ønsket tirsdag ettermiddag ikke å kommentere hvordan han håndterte informasjonen om at banken opprettet selskaper i skatteparadiset Seychellene:

– Hei, dette er fra VG. Jeg ringer deg fordi du jo var styreleder en periode i DNB Luxembourg.

– Jeg har lest det, ja.

– Konsernsjef Rune Bjerke sa på sin pressekonferanse at de som hadde kjennskap til det som hadde skjedd selv måtte få forklare seg om sin kjennskap. Derfor lurer jeg på hva du har kjent til omkring etablering av selskaper i skatteparadiser.

– Jeg har ingen kommentarer til det.

– Hvordan formidlet du informasjonen videre internt?

– Jeg har ingen kommentarer til dette, du må høre med kommunikasjonsavdelingen i DNB om, sier Mortensen.

Turnes ønsker ikke å la seg intervjue om saken av VG tirsdag.

I en tidligere versjon av denne saken kom det ikke tydelig frem at Turnes kom inn i konsernledelsen først i februar 2015, altså fire år etter at han trådte ut av styret i Luxembourg. VG har gjort endringer i det gjeldende avsnittet som følge av dette.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder