Utdanningsdirektoratet: - Synes ikke det var verdt det

MOBBING: Det finnes ikke i dag nasjonale tall på hvor mange enkeltvedtak som fattes i mobbesaker på norske skoler. Illustrasjonsfoto: ESPEN BRAATA Foto:Espen Braata,Braata, Espen

Ingen har oversikt over mobbevedtak

Ingen vet hvor mange mobbevedtak som fattes i norske skoler.
Utdanningsdirektoratet sier de ikke har sett nytten av å hente inn disse opplysningene.

 • Maria Mikkelsen
 • Synnøve Åsebø

Artikkelen er over fem år gammel

Til tross for at 17.000 barn sier de blir mobbet to-tre ganger i måneden eller oftere, finnes det ingen statistikk over hvordan disse sakene håndteres av skolene.

Opplæringsloven slår fast at skolene skal fatte enkeltvedtak i mobbesaker. Men ingen vet hvor mange elever som får disse rettighetene oppfylt.

– Avgjørende

Unicef Norge mener man på den måten går glipp av vesentlig informasjon.

– Det er avgjørende opplysninger for å se hvordan skolene følger opp mobbingen i praksis. I dag aner man ikke noe om det, sier juridisk rådgiver i Unicef Norge, Ivar Stokkereit.

En formell mobbesak skal beskrive hva skolen skal gjøre for at eleven skal få det bedre. I vedtaket finnes også informasjon om at man har rett til å klage på skolens oppfølging.

– Enkeltvedtakene blir utgangspunktet for hvilke tiltak som iverksettes, og definerer hvilke rettigheter som utløses, sier Stokkereit.

– Kost-nytte

Utdanningsdirektoratet sier til VG at de kunne bedt om tallene i sin årlige statistikkinnsamling – men at de ikke har prioritert det.

– Vi gjorde en vurdering for to eller tre år siden. Da synes vi ikke det var verdt det, sier direktør for statistikkavdelingen, Kjetil Digre, og utdyper:

– Vi tok en kost-nyttevurdering, der kostnaden for skoleeier å samle inn disse opplysningene ble vurdert som større enn den konkrete nytten vi sentralt har av å sitte på disse opplysningene.

– Hva er kostnaden i denne sammenhengen?

– Det er tilretteleggingen, å systematisere det slik at vi sentralt får gode data som vi kan bruke. Vi må vite konkret hva vi skal bruke det til, og vi må vite at det er verdt å be skoleeier om dette.

– Men dette er en vurdering vi må ta på ny, gitt oppmerksomheten dette har fått den siste tiden, sier Digre, og viser blant annet til VGs historie om Odin.

"Alvorlig trussel"

Skolelederforbundet stiller seg uforstående til at tallene vanskelig å innhente.

– Jeg kan ikke forestille meg at dette skulle være veldig krevende. Enten har man fattet enkeltvedtak, eller så har man ikke det. Det vil jeg tro at skolens ledelse eller administrasjon vil ha en oversikt over, sier forbundsleder Solveig Dahl.

Utdanningsdirektoratets vurdering er gjort til tross for at direktoratet selv har definert mangelen på mobbevedtak som «bekymringsfullt».

PROFESSOR: Thomas Nordahl ved Høgskolen i Hedmark mener en oversikt over mobbesaker bør komme på plass snarest. Foto: LINE MØLLER Foto:Line Møller,VG

I evalueringen etter et nasjonalt mobbetilsyn slår de fast at: «brudd på forvaltningsrettslige krav til saksbehandlingen er en alvorlig trussel mot elevenes rettssikkerhet.».

– Jeg mener dette burde komme på plass. En slik oversikt er også med på å understreke – overfor skoleledere og eiere – at mobbing er et fenomen som vi ønsker å bli bedre på. Det vil også være et sterkt signal fra norske myndigheter om dette innføres, sier professor i pedagogikk, Thomas Nordahl.

– Feier noe under teppet

Leder i Foreldreutvalget for grunnopplæringen (FUG), Elisabeth Gundersen, sier det først og fremst er arbeidet som gjøres på hver enkelt skole som er avgjørende:

– Det jeg først tenker er at byråkrati ikke er løsningen for å stoppe mobbing. På den andre siden så finnes det skoler som ikke har noen enkeltvedtak i mobbesaker, og det kan være et varsel om at de feier noe under teppet, sier Gundersen.

– Det er svært viktig at skolen fatter enkeltvedtak, for det er et viktig grunnlag for at fylkesmannen kan gå inn og se på saken. Og så er det skolen og kommunen som skal sørge for at det formelle er på plass, ikke foreldrene.

Det var forrige lørdag at Odins foreldre fortalte om følelsen av ikke å bli hørt av de to skolene sønnen ble mobbet på. Søndag klokken 16 arrangeres det et fakkeltog mot mobbing i Oslo, der kunnskapsministeren og Odins mamma er blant dem som skal holde en appell.

– Det er godt å se at folk tenker på Odin og at de er villige til å være med på å handle, sa Katrine Olsen Gillerdalen til VG fredag.

Les også

 1. Elever som mobbes: 17.000
  Antall mobbeklager: 126

  Omtrent 17.000 barn og unge sier at de blir mobbet på skolen. Men de som skal passe på at skolene gjør jobben…
 2. 9 mobbeofre forteller: – Vondt å snakke om det jeg opplevde

  De ble mobbet i klasserommet, i friminuttene og på skoleveien. De har opplevd netthets, trakassering, blitt…
 3. Odins mamma holder appell under fakkeltog

  Katrine Olsen Gillerdalen oppfordrer alle som har mulighet til å møte opp på søndagens fakkeltog mot mobbing.
 4. Odins mamma om responsen: - Det betyr alt for meg

  AURSKOG (VG) De valgte å være åpne om sønnens død. Odins mamma håper i fremtiden å kunne snakke om mobbing til lærere og…
 5. Skole-statsråder om mobbing: - Vi har mislyktes

  ARENDAL (VG) Øystein Djupedal mener hverken han eller andre norske kunnskapsministre har lyktes i kampen mot mobbing.

Mer om

 1. Mobbing

Flere artikler

 1. Derfor skal Odin-saken granskes

 2. Elever som mobbes: 17.000
  Antall mobbeklager: 126

 3. Rektor kjent skyldig for ikke å ha grepet inn mot mobbingen av Stian

 4. Fylkesmannen mener Odins skole brøt loven

 5. Straff løser ikke alle problemer

 6. Pluss content

  Straff løser ikke alle problemer

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder