FULL STOPP: ID-kort med bilde kreves av alle som vil ta toget fra Kastrup i retning Sverige. Det danske jernbaneselskapet risikerer store bøter om noen slippes igjennom uten gyldig ID. Foto: Johan Nilsson , TT/NTB scanpix

Derfor vil Anundsen ha økt grensekontroll

Politiet har stoppet 16 personer siden november

Politiets tette kontroll av ferjene fra Danmark, Tyskland og Sverige har bare hindret 16 personer adgang til Norge siden november. Likevel forsvarer justisminister Anders Anundsen (Frp) den ekstraordinære norske grensekontrollen.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det er i øyeblikket ikke mulig å reise uten pass eller ID gjennom Nord-Europa. Få timer etter at Sverige innførte ID-kontroll av alle reisende fra Danmark mandag morgen, iversatte danskene utvidet grensekontroll mot Tyskland.

Norge har innført midlertidig grensekontroll frem til 15.januar for alle som kommer med ferjene fra Tyskland, Danmark og Sverige.

Politidirektoratet opplyser nå til VG at de har stoppet 16 personer som ikke hadde lovlig adgang til Norge fra disse ferjene.

– Det var viktig å ta kontroll over hvem som kommer inn til Norge, og at vi ikke fikk nye snarveier til Norger da svenskene innførte ID-kontroll mot Danmark. I tillegg til de som politiet har stoppet, er en rekke personer nektet ombordstigning i ferjene av transportørene, sier justisminister Anders Anundsen til VG.

Store spørsmålstegn

Regjeringen får nå kritikk fra en ledende dansk forsker på Schengen-problematikken. I den danske avisen Politiken sier Gerd Battrup, forsker ved det danske instituttet for grenseregionforskning, at det kan settes store spørsmålstegn ved den norske grensekontrollen:

– Er den indre sikkerhet i et av verdens rikeste land i overhengende fare, fordi de har mottatt cirka 30 000 flyktninger i fjor, spør Battrup.

Anders Anundsen svarer slik på kritikken fra den danske forskeren:

– Det er ingen tvil om at asyltilstrømningen gjennom høsten var en potensiell trussel mot ro og orden. Det er heller ingen tvil om at vi har fått bedre kontroll nå, og at ankomstbildet er annerledes. Vi er godt hjulpet av den svenske grensekontrollen. Men den store testen kommer til våren. Da må vi være tett på og vi må hele tiden vurdere om kontrollen skal tas opp eller ned, sier justisministeren.

Grensekontroll er en unntaksregel i Schengen-reglene som Norge har sluttet seg til. I en akutt situasjon kan landene innføre grensekontroll som et unntak fra hovedreglen om fri ferdsel over de indre grensene i Europa. Men den må være midlertidig, og begrunnet.

Godtok Norges begrunnelse

En talskvinne for EU-kommisjonen sier til VG tirsdag at EU har akseptert Norges begrunnelse for å innføre grensekontroll da den ble meldt inn i november.

Siden har altså 16 personer blitt stoppet i Norge, og ytterligere 120 passasjerer er nektet å gå ombord i Color Line's ferjer, av 140 000 reisende totalt siden slutten av november.

Ifølge Jan Eirik Thomassen, seksjonssjef for grensekontroll i Politidirektoratet, har de nye grensehindrene ført til en betydelig redusert asyltilstrømning til Norge de siste ukene.

– Vi tror at den svenske grensekontrollen har hatt effekt for Norges del, ved at antallet asylankomster har gått kraftig ned, sier Thomassen til VG.

Fem land har grensekontroll

I øyeblikket har fem land innført midlertidig grensekontroll av hensyn til landets sikkerhet. Det gjelder Østerike og Tyskland, i tillegg til Norge, Sverige og Danmark.

Mandag morgen stengte Sverige muligheten for å reise uhindret fra Danmark med tog og ferje. Reisende med tog fra København mot Sverige over Øresundbroen, må nå forlate toget på Kastrup og passere gjennom ID-kontroll.

Ifølge Aftonbladet får regjeringen i Sverige kritikk for å ha startet en europeiske dominoeffekt av stengte grenser.

Den danske statsministeren Lars Løkke Rasmussen har også kritisert den svenske beslutningen og kalt den et stort tilbakesteg for forholdet mellom landene.

Men allerede klokken 12 mandag fulgte Danmark etter og innførte midlertidig grensekontroll for reisende fra Tyskland.

NTB meldte mandag kveld at det var fullt kaos på togstasjonen i København, og at flere tog ble innstilt på grunn av ID-kontrollene.

Passfrihet i fare

Nå advarer den tyske regjeringen mot at passfriheten i det grenseløse indre markedet i Europa kan stå for fall. Martin Schaefer, talsmann for det tyske Utenriksdepartementet, sier at friheten til å reise uten pass mellom Schengen-landene, er i alvorlig fare.

Tyskland etterlyser nå en varig løsning med at man søker asyl i det første Schengen-landet man kommer til, og at søkerne deretter fordeles mellom landene.

Tidlig i november, da antallet asylsøkere til Sverige nærmet seg 145 000, slo svenskene bremsene på og innførte grensekontroll mot Danmark. Nå fra nyttår er det i praksis umulig å komme fra fra Sverige til Danmark uten å bli ID-kontrollert.

– Politiet vurderer det slik at grensekontrollen har hatt en forebyggende effekt på antallet asylankomster. De siste ukene har antallet asylsøkere til Norge gått kraftig ned, sier Jan Eirik Thomassen i Politidirektoratet.

Her kan du lese EUs egen oversikt over land som har innført grensekontroll siden 2006.

Kan bli forlenget

Anders Anundsen vil ikke utelukke at Norge forlenger unntaksreglen om grensekontroll når dagens regjeringsvedtak utløper 15.januar:

– I dag er det ikke mulig å svare på hva vi gjør etter 15.januar. Vi har dialog med naboene i Norden, og vi vet at EU-kommisjonen har et våkent øye på medlemslandenes praksitsering av denne unntaksregelen. Målet er å komme tilbake til situasjoenen med åpne grenser innenfor Schengen, men det avhenger ikke minst om man får kontroll over yttergrensene. Det blir store temaer på møter i EU både i januar og februar, sier Anundsen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder