SKLED AV VEIEN: Denne skolebussen på vei fra Voss sentrum til Bulken på fylkesvei 311 skled av veien i morgentimene torsdag. Foto: Geir Geitle Avisa Hordaland

Glatte veier: Har du ikke piggdekk? Da burde du lå bilen stå

Det meldes om svært glatte veier over store deler av landet torsdag.

Silje Løvstad Thjømøe
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– Vi har observert underkjølt regn i Agder, Telemark, Vestfold og Buskerud. Nå er nedbøren på vei inn til Oslo, så her vil det i løpet av formiddagen nok bli svært glatte veier, sier vakthavende meteorolog Kristian Gislefoss til VG.

Meteorologisk institutt har sendt ut OBS-varselet for Oppland, Hedmark, Buskerud, Akershus, Oslo, Østfold, Vestfold, Telemark, Aust-Agder og Vest-Agder.

Statens Vegvesen advarte i morgentimene torsdag på Twitter om svært glatte veier.

Vestfold kollektivtrafikk opplyser til NRK torsdag morgen at alle busser i fylket er innstilt, bortsett fra i Sande og på hovedveiene i Tønsberg og Horten.

Bussene blir stående til det er forsvarlig å kjøre igjen.

Politiet i Telemark skriver følgende på Twitter: «Det regner nå mer og det er speilglatt på vegene. De som ikke har piggdekk må la bilen stå».

– Helt såpeglatte veier

Ved Voss skled en skolebuss av veien like etter klokken 08.00. En syvåring måtte berges ut av bussen, som stod i fare for å velte. Avisa Hordaland er på stedet, og melder at veien har et tynt lag med is

– Det er helt såpeglatte veier her, og det var heller ikke saltet. Bussen har bare sklidd rett av veien, sier avisens redaktør Geir Geitle til VG.

OPPRYDNING: En bil havnet på taket ved Vinterbro i Akershus. Det er rapportert om mye vann i veien. Foto: tore kristiansen VG

Ved Vinterbro i Akershus ble det kø i 12-tiden da en bil havnet på taket.

– Det er slaps på veien, riktignok godt saltet på E6, men glatt på småveiene. Det er kraftig regn og minusgrader her, forteller VGs reporter på stedet, Harald Vikøyr.

En bilfører var bevisst da politiet kom til stedet, opplyser politiet.

Ifølge Gislefoss vil det være glatte veier oppover mot Mjøsa.

– Slik det ser ut nå kan vi nok forvente oss underkjølt regn helt opp til Lillehammer, og veiene vil nok være glatte helt opp til fjellområdene på Østlandet, sier han.

Som politiet sier Gislefoss at de som bor på Østlandet og ikke har piggdekk, burde vurdere å la bilen stå.

– Man burde absolutt kjøre forsiktig, for det kan bli veldig glatt. Jeg ville også latt være å kjøre i dag hvis man ikke må.

– Regnet fryser med en gang det treffer bakken, så det er ikke lett å se at veiene er glatte.

To biler av veien på samme sted

ULYKKE NUMMER EN: På vei til en annen ulykke kom politiet over denne bilen som lå i grøfta ved Slitu i Østfold. Foto: Freddie Larsen

Også politiet i Follo har mye å gjøre torsdag morgen og formiddag.

Like etter klokken 09.30 fikk de melding om en bil som hadde sklidd av veien og havnet på siden ved Slituveien mellom Trøgstad og Slitu.

Men på vei til den nevnte ulykken kommer politiet over en annen bil, som også ligger på siden – langs samme vei.

– Den overrumpler oss litt, i og med at ulykken ikke er meldt. Det er ikke snakk om personskader, så derfor kjører vi videre til neste sted, sier operasjonsleder i Follo-politiet, Kari Monsen til VG.

Rundt en kilometer lenger øst ligger den første bilen på siden. Den har sklidd rett av veibanen og havnet på et jorde.

– Fører ble tatt med for en sjekk, men det så ut til å gå bra med personen. Det er glatt veibane i området, så vi oppforderer alle til å kjøre etter forholdene, sier Monsen.

ULYKKE NUMMER TO: En kilometer lenger øst hadde en annen bil sklidd av veien. Foto: Freddie Larsen

Flere biler trenger bilberging

Like etter klokken 09.00 melder politiet i Telemark at det er kaos mellom Bø og Lunde, og at mange biler trenger bilberging på det glatte føre.

VELTET: En trailer veltet og sørget for at W16 ble stengt ved Vossestrand i natt. Foto: Privat

På E16 ved Vossestrand mellom Voss og Vinje ble veien i natt stengt etter at en trailer hadde veltet. Politiet opplyser til VG at de dro fra stedet rundt klokken 07.00. Føreren er uskadd men opplyser av vogntoget skled som følge av glatte veier.

Også i Trøndelag fører glatte veier til problemer i morgentimene. Dette skrev politiet i Sør-Trøndelag på Twitter:

«Melder at det er svært glatt på flere veger i Sør-Trøndelag. Flere trailere står. Underkjølt regn mellom Oppdal og Fagerhaug», før de fulgte opp med:

«Mens patruljen er på stedet kommer et nytt vogntog og sklir inn i det første. Veldig glatt på stedet.»

Ifølge Gislefoss vil veiene kun være glatte torsdag.

– Det ser ut til at det underkjølte regnet vil gi seg i løpet av ettermiddagen og kvelden. Det er litt vanskelig å si når det vil avta, i Oslo er det kanskje borte innen rushtiden.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder