Lever med hyppige drapstrusler og trakassering

Politiet: Vi har god dialog med henne

ETTERLYSER SIKKERHET: Amal Aden frykter at hun taper sin frihet til å ytre seg, fordi politiledelsen ikke beskytter henne bedre – stikk i strid med statsminister Erna Solbergs forsikringer om beskyttelse av ytringsfriheten. Foto:Trond Solberg,VG

Amal Aden: Politiet har bedt meg dempe meg

Samfunnsdebattanten Amal Aden (31) sier at politiet gjentatte ganger har bedt henne om å dempe seg i det offentlige rom, ligge lavt, og ikke provosere så kraftig i sine offentlige ytringer.

 • Alf Bjarne Johnsen
 • Trond Solberg

Artikkelen er over fem år gammel

I januar sa statsminister Erna Solberg (H) at ytringsfriheten ville bli større og selvsensuren mindre etter terrorangrepet mot satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris.

Amal Aden deler ikke statsministerens analyse. Nå går hun ut i VG og krever at politiet beskytter henne bedre, slik at hun kan fortsette å skrive bøker, besøke skoler og delta i offentlige debatter.

– Jeg har barn på 12 år. Jeg har fått beskjed, også av venner og av dem som truer, om at dersom jeg skal oppleve at de fyller 13, bør jeg skifte jobb og slutte å provosere. Men det kan jeg bare si, at jeg vil aldri godta en slik beskjed. Hvis ikke politiet kan beskytte meg, så er de fine festtalene om ytringsfrihet bare festtaler, sier Amal Aden til VG, etter nok en uke med drøye trusler og trakassering.

Bananskall i ansiktet

– Jeg blir spyttet på og ropt etter. Da jeg gikk av bussen i Oslo sentrum for få dager siden, kastet en burkakledd kvinne et bananskall rett i ansiktet på meg. Jeg vet at truslene kan bli blodig alvor for meg, jeg er tidligere blitt slått ned, og jeg opplever stadig oftere at møter jeg skal delta i, blir avlyst, legger hun til.

Med full støtte fra Knut Olav Åmås, direktør i Stiftelsen Fritt Ord, ber hun politiledelsen og regjeringen ta affære og sørge for at hun får den beskyttelsen hun trenger fra politiet for å fortsette sin foredragsvirksomhet og sin profil som samfunnsdebattant.

Kritiserer ikke religionen

– Jeg har ikke karikaturtegnet profeten Muhammed, og jeg kritiserer ikke religionen islam. Men jeg kritiserer den patriarkalske strukturen i de muslimske miljøene, formynderiet og mangel på frihet. Noen opplever åpenbart denne kritikken som like alvorlig som å tegne profeten.

– Hvorfor er du så utsatt, tror du?

– Jeg får beskjed om at utseendet mitt i seg selv er provoserende. Det korte håret og hudfargen. Og så er jeg lesbisk. Ja vel, men jeg kan ikke trues til å ha en annen seksuell legning, sier Amal Aden.

19. januar, uken etter terrorangrepet i Paris, sa statsminister Erna Solberg (H) i en tale at ytringsfriheten vil stå sterkere etter terroren i Paris:

«Det ser vi også av debatten her hjemme. Praten med naboen over hagegjerdet, eller med kollegaen ved kaffemaskinen, trenger ikke noe vern. Det er provoserende ytringer som trenger et vern. Hvis vi ikke forstår det nå, så blir begrepet ytringsfrihet uten innhold», sa statsministeren.

Her kan du lese hele talen (ekstern lenke)

Hverken Amal Aden eller Knut Olav Åmås kan bekrefte at ytringsfriheten er sterkere i Norge etter angrepene i Paris og København.

Snarere tvert imot:

SVÆRT BEKYMRET: Knut Olav Åmås, direktør i Stiftelsen Fritt Ord. Foto:Fredrik Varfjell,NTB scanpix

– Jeg er svært bekymret, sier Knut Olav Åmås til VG.

– Det er mye frykt og trusler nå, Og jeg er bekymret for hva det vil føre til av avlysninger og innskrenket ytringsfrihet.

Debatter dyttes inn på bakrommet

– Jeg ser klare tendenser til at dette går ut over ytringsfriheten, og at viktige debatter blir dyttet inn på lukkede bakrom. Vi har flere eksempler på at også kontroversielle utstillinger blir krympet i åpningstid og omfang, og det fører til at langt færre får se dem, sier Fritt Ord-direktøren.

Både Åmås og Aden er krystallklare når de skal plassere ansvaret for denne situasjonen:

– Politiledelsen og de politiske myndighetene må ta situasjonen på alvor i praksis. De må stille til rådighet det som skal til av ressurser for at Amal og andre fortsatt kan delta i samfunnsdebatten, sier Åmås.

Søvnløse netter

– De samme myndighetene som sier at ytringer må forsvares, ber meg ligge lavt. Livet mitt er et mareritt, jeg har søvnløse netter og jeg er bekymret for meg selv og barna mine. Men jeg føler at jeg ikke kan gi opp, spesielt ikke av hensynet til jentene som opplever at deres frihet blir undertrykt i religionens navn, sier Amal Aden.

I februar skrev hun en kronikk i VG hvor hun uttrykte bekymring for sin egen sikkerhet.

Hun presiserer at hun samarbeider godt med de tjenestemennene i politiet som hun til daglig har kontakt med, men føler at de har for små ressurser til å tilby henne ytterligere beskyttelse.

Måtte rømme fra hotellet

Like før jul var Amal Aden i Kvam i Hordaland for å holde foredrag og møter på skolene. På hotellet ble hun oppsøkt av personer som kommed så alvorlige trusler at hun kontaktet politiet og måtte rømme fra hotellet. Møtene på flere skoler i Hardanger neste dag ble avlyst.

– De som truet meg, hadde tilkalt forsterkninger fra Bergen. Jeg ble ikke fysisk skadd, men det var en vond påminnelse om hvilken risiko jeg løper ved å opptre offentlig, sier hun.

LES MER:Tiltalt etter trusler

Amal Aden viser fram voldsalarmen som hun alltid har på seg:

– Politiet sier til meg at de ikke kan passe på meg hele tiden. De ber meg avlyse, spør hvorfor jeg ikke kan dempe meg litt og en pause. Jeg kan ikke ta taxi alene, og må betale for mitt eget vakthold når jeg reiser mellom møter i Oslo. Det er vel ikke i tråd med beskjeden om at det er provoserende ytringer som trenger beskyttelse, spør hun.

De mest brennbare debattene

Ifølge Knut Olav Åmås er det en liten gruppe personer som opplever det samme som Amal Aden, og som har behov for økt beskyttelse.

– Det er rundt et dusin mennesker som opplever dette spesielt sterkt, og hetsen ser ut til å ramme minoritetsstemmene, spesielt kvinner, særlig hardt Det er debattene om religion, kultur, integrering, innvandring kjønn og legning som åpenbart er de mest brennbare temaene, sier Åmås.

– Disse menneskene tar en betydelig personlig risiko. Det har aldri vært mer nødvendig enn nå å beskytte dem og sikre deres ytringsfrihet, legger han til.

75 skolebesøk

I 2014 besøkte Amal Aden rundt 75 skoler. Det kan bli betydelig færre i år:

– En gruppe skoleledere har nå tatt kontakt og avlyst en skoleturné jeg skulle ha gjennomført i vår. Dette er min viktigste inntektskilde. Jeg mister inntekter på grunn av selvsensur, og de bryter kontrakter, men de sier at de ikke har noe annet valg fordi tonen i debatten er blitt så hatefull. Da spør jeg: Hvor er det blitt av viljen til å beskytte ytringsfriheten, sier Amal Aden.

Politiet: Vi har god dialog

GOD DIALOG: Vi ønsker å verne om både den enkeltes sikkerhet og ytringsfrihet, sier politiinspektør Einar Harald Aas. Foto:Frode Hansen,VG

Politiinspektør Einar Harald Aas ved Seksjon for organisert kriminalitet skriver i en e-post til VG at Oslo politidistrikt har en god dialog med Amal Aden. Dette innebærer både veiledning og aktive tiltak.

Aas svarer ikke direkte på Adens uttalelser om at politiet skal ha bedt henne dempe seg, men skriver dette i en kommentar:

«Vi er opptatt av at hun og andre nettopp skal få ytre seg. Vi ønsker å verne om både den enkeltes sikkerhet og ytringsfrihet, og bruker ofte relativt store ressurser på å legge til rette for og verne om retten til å ytre seg trygt. Sikkerhetstiltak kan gjerne bli iverksatt nettopp for å sikre at en trusselutsatt kan delta i den offentlige debatten.»

Bevisstgjøre den som utsettes for trusler

Aas legger til at «personen og politiet må i fellesskap bli enige om hvilke sikkerhetstiltak som kan og bør iverksettes. I slike samtaler vil politiet også forsøke å bevisstgjøre den trusselutsatte om hvordan vedkommende bør og kan forholde seg, men det er helt opp til den enkelte om man velger å ta imot politiets anbefalinger.»

Politiet i Oslo behandler svært mange trusselsaker hvert år, og har kompetanse på å veilede etter mange års erfaring med å håndtere slike saker, opplyser han.

«Vi har brukt og bruker betydelige ressurser hvert år både på å trygge personer og å sikre arrangementer», skriver Einar Harald Aas.

VG har også forelagt intervjuet for statsminister Erna Solberg (H), som ikke hadde anledning til å kommentere det fredag.

PS: Artikkelforfatteren er leder i Pressens Faglige Utvalg, der Amal Aden er medlem på vegne av allmennheten.

Les også

 1. Amal Aden trekker seg fra kvinnepanel

  Forfatter og skribent Amal Aden trekker seg fra Kvinnepanelet i protest mot det hun mener er sommel fra…
 2. Forfatter Amal Aden: Ytringsfriheten er under press

  Siden jeg i 2008 ga ut min første bok «Se oss» har jeg levd med…
 3. Zola-prisen til Amal Aden

  Den norsk-somaliske forfatteren Amal Aden mottar Zola-prisen for 2010 onsdag kveld.
 4. Amal Aden anmeldte voldssak - henlagt

  I november i fjor skal forfatter Amal Aden ha blitt angrepet av to somaliske kvinner i Oslo sentrum.
 5. Amal Aden: - Jeg ble slått ned av to somaliske kvinner

  Forfatteren Amal Aden (30) ble påført kutt i hodet og fikk knust brillene sine da hun fredag morgen skal ha blitt…
 6. Amal Aden truet etter homoparade

  Den somalisk-norske aktivisten og forfatteren Amal Aden våknet søndag til 146 trusler og meldinger på telefonen, etter…
 7. Facebook, Twitter og YouTube slaktes i rapport: - Tar ikke netthets mot kvinner på alvor

  Facebook, Twitter og YouTube slaktes i en rapport for ikke å ta netthets mot kvinner på alvor.
 8. Rekordmange viste sin avsky mot terror

  PARIS/OSLO (VG) Hyppige og taktfaste klappsalver fra folkehavet skapte en gripende følelse av samhold i…

Mer om

 1. Politikk
 2. Terrorangrepet mot Charlie Hebdo
 3. Islam i Norge
 4. Solberg-regjeringen

Flere artikler

 1. Pluss content

  Samfunnsdebatant Amal Aden: Politiet ba meg dempe meg

 2. Tydelig beskjed fra regjeringen: Politiet må sikre Amal Aden's ytringsfrihet

 3. Hadia Tajik: Politiet skal beskytte ytringer

 4. Kjære Erna, gjør du nok for disse kvinnene?

 5. Forfatter Amal Aden: Ytringsfriheten er under press

Fra andre aviser

 1. Politiet ber samfunnsdebattant dempe seg

  Fædrelandsvennen
 2. Politiet skal ha bedt samfunnsdebattant dempe seg

  Aftenposten
 3. Når taushet blir trygghet

  Aftenposten
 4. Amal Aden loves mer sikkerhet etter avisuttalelser

  Fædrelandsvennen
 5. Livet er ikke risikofritt | Randi Rosenqvist

  Aftenposten
 6. Kronikk: Dialog er forenlig med konfrontasjoner, strid og kritikk | Jonas Gahr Støre

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder