PÅ VEI TIL NABOKOMMUNEN: Biltrafikk på Båtsfjordfjellet mellom de potensielt sammenslåtte kommunene, Båtsfjord og Berlevåg på en vanlig vinterdag. Men innbyggerne vil fortsatt ha to kommuner. Foto: Inge Wahl

Ikke det helt store engasjementet i Båtsfjord - 9,7 prosent avga stemme

...og nesten alle stemte mot kommune-sammenslåing

Det vil være feil å påstå at folk gikk mann av huse for å stemme for- og mot kommunesammenslåing i Båtsfjord. 9,7 prosent av de stemmeberettigede avga stemme.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Jeg vil faktisk si at det nesten er slik at resultatet ikke burde ha vært offentliggjort, det blir nesten bare til forvirring, sier professor og valgforsker Frank Aarebrot ved Universitetet i Bergen til NRK Finnmark.

Han har aldri sett på maken til manglende engasjement. For valgdeltakelsen i Finnmarkskommunen med 1749 stemmeberettigede er høyst sannsynlig lavmål og norsk bunnrekord.

Les også: Klar tale fra mini-kommunen Modalen - 95 prosent nei

170 stemte

Det betyr rett og slett at 170 båtsfjordinger tok seg bryet verdt med å avgi stemme. 125 av disse (73 prosent) stemte nei til å slå seg sammen med nabokommunen.

– Det betyr at noen ihuga neifolk har deltatt, og resten har vært likegyldig, sier Aarebrot.

TYNN AVSTEMNING: Professor Frank Aarebrot mener folkeavstemningen i Båtsfjord nærmest burde vært holdt skjult for folk. Foto: Hallgeir Vågenes VG

Ordfører Geir Knutsen (Ap) er ingen stolt mann dagen etter «folkeavstemningen».

– En fremmøteprosent på bare 9,7 er alt for dårlig. Det illustrerer likevel det elendige engasjementet rundt regjeringens sammenslåings-reform, sier Knutsen til VG.

Nei på Sørlandet: Vil ikke slå seg sammen med Kristiansand

Han mener regjeringen ikke på noen måte har klart å få innbyggerne i Båtsfjord og veldig mange andre kommuner til å tenne på kommunereformen.

Stemme-premie?

– Du burde nesten ha delt ut premie til de 170 sjelene som kom og avga stemme?

– Nei, det var det regjeringen som burde ha gjort. Det er de som sitter på gulerøttene for å få folk til å engasjere seg, svarer ordfører Knutsen i Båtsfjord.

Han minner om at det er ni mil fra kommunesenteret i Båtsfjord via den krevende fjellovergangen på Båtsfjordfjellet til kommunesenteret i Berlevåg, som er sammenslåingsalternativet.

– Berlevågs befolkning sa også nei, så her skal du virkelig være ihuga ja-mann eller - kvinne for å tro på en sammenslåing, flirer ordføreren.

Svar-alternativene var begripelige for de fleste; ja eller nei til kommunesammenslåing.

125 svarte nei, 43 ja. Dessuten havnet det to blanke stemmer i valgurnen.

Selv om svært få avga stemme, er ikke ordføreren i tvil om at resultatet stemmer godt med folkemeningen.

Han har lenge følt at det er en nei-vind som rår, ifølge lokalavisen iFinnmark.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder