RISIKO: – Vi så at overvekt over lang tid fører til økt risiko for hjertesvikt, sier indremedisiner Bjørn Mørkdal. Foto: Illustrasjonsfoto: NakoPhotography / Shutterstock / NTB

Tung som ung kan gi hjertesvikt som slank voksen

Hvis du veier mye i unge år, får du økt risiko for hjertesvikt. Selv om du blir en slank voksen senere i livet.

Publisert:

Og fyker vekten opp og ned som en jo-jo, er det absolutt ikke bra for blodpumpa.

Det viser en ny norsk studie publisert i det anerkjente tidsskriftet Journal of internal medicine og omtalt av Gemini.no som presenterer forskningsnytt fra NTNU og SINTEF.

– Vi så at overvekt over lang tid fører til økt risiko for hjertesvikt, mens overvekt senere i livet er forbundet med risiko for hjerteinfarkt. Vekten du har som yngre har mest å si for hjertesvikt, antageligvis fordi det gir en større påkjenning for hjertet, sier indremedisiner Bjørn Mørkedal, en av medforfatterne av artikkelen, til VG.

Studien omfatter hele 26.000 trøndere som ble fulgt over 30 år i den store Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT).

Les også: Massiv økning i fedme blant norske menn

45 prosent høyere risiko

Selv lettere overvekt over 30 år, det vil si en Body Mass Index (BMI) fra 25-27,5, økte risikoen for hjertesvikt med hele 45 prosent.

– Man kan tenke seg at overvekt over lang tid vil medføre stress på hjertet fordi det må pumpe blodet ut i langt mer kroppsvev, sier Mørkedal som jobber ved Sykehuset i Vestfold.

I artikkelen, som også er ført i pennen av professor Imre Janszky ved NTNU, heter det at hvis dagens trend fortsetter, vil nesten 60 prosent av verdens befolkning ha en BMI som tilsvarer overvekt eller fedme innen 2030.

– Det er spesielt bekymringsfullt at forekomsten av fedme blant barn også har økt kraftig, heter det i artikkelen.

Husker du? Forskere: Mindre risiko for hjertesvikt hvis man drikker ofte

Risikoen for hjertesvikt var omtrent doblet ved vedvarende fedme (BMI 30-35) og rundt firedoblet ved snitt-BMI høyere enn 35 over 30 år.

Da hadde man tatt høyde for alder, røyking, fysisk aktivitet og sosioøkonomiske forhold.

Risikoen for hjerteinfarkt var 17 prosent høyere for personer som var lett overvektige (snitt-BMI på 25-27,5) over 30 år mens de sykelig overvektige med BMI over 35 hadde hele 66 prosent økt risiko.

Fått med deg? Norsk studie: Halvert risiko for hjerteinfarkt

Det positive er at vektnedgang ser ut til å hjelpe for redusere risikoen for infarkt, men den samme effekten ser man altså ikke når det gjelder hjertesvikt.

Det er ikke høy BMI direkte som gir hjerteinfarkt, men overvekt og fedme øker risikoen for høyt blodtrykk, høyt blodsukker og ugunstige fettstoffer i blodet, skriver Gemini.

Jo-jo slanking

Dårlig nytt for mange som prøver å slanke seg, men ikke lykkes og fyker opp igjen når slankekuren er gjennomført, er at dette ser ut til å ta på hjertet.

– Både vektøkning og nedgang var forbundet med risiko, forteller Mørkedal.

– Så jo-jo slanking er verst?

– Ja, nettopp, sier Mørkedal.

Han legger til at de ikke vet om vektnedgangen hos de som var med i undersøkelsen var villet eller om den var resultat at sykdom, som for eksempel kreft.

– Det ser ut som om jo-jo slanking er negativt, både når det gjelder hjertesvikt og infarkt, sier Mørkedal.

Les også: Blodprøve kan varsle hjertesvikt

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder