IKKE MULIG: Karla Linhave Siverts og mannen Thorleif Linhave Bamle har fått den tunge beskjeden om at Karla ikke er aktuell for immunterapi. Foto: Terje Bringedal VG

Kreftsyke Karla (28) kan ikke få immunterapi likevel

Immunterapi var det siste håpet kokkestjernen Karla Linhave Siverts og mannen klamret seg til. Nå har de fått vite at hun er for dårlig til å kunne gjennomgå behandlingen.

Det er den triste beskjeden hun og ektemannen Thorleif Linhave Bamle (36) fikk på onsdag. De fikk også vite at sannsynligheten for at immunterapi ville virket på hennes krefttype, er liten.

Det er satt i gang en storstilt innsamling for å dekke kostnadene for en slik behandling som det offentlige, i Karlas tilfelle, ikke dekker.

Les også: Kreftsyke Karla: Håper på et mirakel (krever innlogging)

– Forferdelig

– For oss er det helt forferdelig. Det var det siste håpet, men vi har vært klare hele veien i forbindelse med kronerullingen at vi ikke hadde noen garanti for at det blir noe av, sier Thorleif til VG.

Samtidig trøster ekteparet seg med at det ikke hadde hjulpet å begynne å tenke i retning immunterapi tidligere.

– Det handler om den krefttypen Karla har, sier 36-åringen.

Karla begynte nylig på sin fjerde cellegiftkur for å begrense spredningen av eggstokkreften som ble oppdaget i forbindelse med at datteren Juno (2,5) kom til verden med keisersnitt.

– Det er ikke noe verktøy igjen i verktøykassen, men hvis den funker kjøper vi oss noe tid, sier Thorleif.

LEGAT: Nå skal Kokke-Karlas legat opprettes for å hjelpe andre familier som er i en lignende situasjon som Karla og Thorleif, samt unge kokker som kan søke om stipend. Men alt det formelle er ikke i boks ennå. Bildet er tatt i slutten av april. Foto: Terje Bringedal VG

Les også: Tone (60) betaler 300.000 for egen medisin - må gi 60.000 i moms til staten

Hvis immunterapi var aktuelt, var meningen at Karla skulle få dette på private Aleris i Oslo. Prislappen kunne fort kommet på over en million kroner.

Immunterapi er dokumentert effektiv på føflekkreft, lungekreft og nyrekreft.

– Sannsynligheten for at krefttypen Karla har responderer på denne typen behandling er svært liten. En evt behandling vil ikke ha noen effekt før det er gått rundt tre måneder, og det er derfor et krav at pasienten er i noenlunde god form. Det er Karla dessverre ikke. Immunterapi er med andre ord ikke lengre et alternativ for Karla. Dette er nedslående beskjeder for familien, skriver Karlas fetter, Espen Hådi-Siverts på Facebook «En gruppe for Karla og håpet» som han startet i begynnelsen av april.

Les også: Her er norsk kreftforskning i verdensklasse

Eggstokkreften som kjøkkensjefen på restaurant «Smalhans» på St. Hanshaugen i Oslo har, minner nemlig mer om tarmkreft.

– Pengene som skulle brukes på immunterapi vil, som opplyst, gå til å sikre den nærmeste tiden for familien. Opp i all fortvilelsen over kreften, gir det Karla en stor trygghet å vite at Juno og Thorleif ikke vil stå på bar bakke i tiden som kommer. At hun ikke behøver å bekymre seg for dette oppe i alt det andre er hun takknemlig for, skriver Hådi-Siverts videre.

Les også: Bygda hjalp Monika (37) med å betale for medisinen

Kokke-Karlas legat

Senere denne måneden skal det holdes et stort arrangement på Sentralen i Oslo hvor pengene skulle gå til å dekke behandlingen som ikke lenger er aktuell.

Nå skal pengene fra dette arrangementet og det som måtte komme inn fra nå av, gå til et legat som skal opprettes i Karlas navn og ånd.

– Nå får vi bare håpe at familien får mest mulig tid sammen, sier Espen Hådi-Siverts til VG.

Les også: Nytt dataprogram kan avsløre kreft (krever innlogging)

Formålet med legatet er å hjelpe andre som havner i samme situasjon, samt opprette et stipend for kokker.

– Vi trenger litt mer tid på å organisere oss. Men vi vil lage noe som står igjen etter Karla. Pengene skal gå videre og bli brukt til noe positivt i hennes ånd, sier Thorleif.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder