GÅR AV: Ifølge NTB kommer både justisminister Anders Anundsen og olje- og energiminister Tord Lien til å gå av. Foto: HELGE MIKALSEN og FRODE HANSEN VG

NTB: Anundsen og Lien ferdige som statsråder

Både Anders Anundsen og Tord Lien skal ifølge NTB selv ha uttrykt et ønske om å tre tilbake.

Artikkelen er over tre år gammel

Per-Willy Amundsen og Terje Søviknes skal ifølge NTB være erstatterne.

Endringene skal etter planen bli offentliggjort i forbindelse med statsråd førstkommende tirsdag klokken 16.

Etter det NTB erfarer skal justis- og beredskapsminister Anders Anundsen bli erstattet av Per-Willy Amundsen, som i dag er statssekretær i Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

VG har ikke fått bekreftet at Amundsen skal ta over for Anundsen som justis- og beredskapsminister. VG vet derfor ikke om dette blir tilfellet.

Os-ordfører Terje Søviknes blir Liens etterfølger som statsråd i Olje- og energidepartementet, etter det NTB kjenner til.

DN skriver at planen kan endre seg før tirsdagens statsråd.

Hvorvidt det også ligger an til endringer i regjeringslaget til Høyre den nærmeste tiden, er ifølge NTB ikke kjent.

Men NRK melder at det trolig blir flere endringer i regjeringen.

Ifølge VGs kilder skal Tord Lien ha fått ny jobb som leder av NHOs regionkontor i Sør-Trøndelag.

Kritikk

Anundsen har flere ganger i sin periode som statsråd fått kritikk, og særlig i saken om asylbarna blåste det rundt justisministeren. Anundsen ønsket å sende lengeværende asylbarn ut av landet, og saken fikk enorm oppmerksomhet der blant annet de rødgrønne valgte å legge ned mistillitsforslag mot han.

Opposisjonen samlet seg likevel om sterk kritikk av statsråden gjennom et såkalt daddelvedtak – den sterkeste kritikk Stortinget kan uttrykke uten å gripe til mistillit.

Dette kom i etterkant av at regjeringen i april kom til enighet om asylbarnsaken, der Venstre og KrF fikk gjennomslag for flere av sine krav om å hente hjem flere asylbarn.

Noen dager senere måtte han forklare seg etter at riksrevisjonen påpekte flere alvorlige svakheter i departementets samordning og styring av arbeidet med samfunnssikkerhet og -beredskap.

Anundsen måtte også tåle en del kritikk da han senere samme år laget ut en kontroversiell «skrytevideo» på Justisdepartementets regning.

Les om låten der Karpe Diem angriper Anders Anundsen: «Din feiging»

Comeback

Olje- og energiminister Tord Lien har i likhet med Anundsen vært statsråd i hele Solberg-regjeringens levetid. Han erstattes av mangeårig Os-ordfører Terje Søviknes, som dermed får sitt definitive comeback i rikspolitikken.

Både Anundsen og Lien skal etter det NTB forstår selv ha uttrykt ønske om å tre tilbake.

NRKs politiske kommentator Magnus Takvam sier det er grunn til å tro Lien på at han selv ønsket seg ut.

– Jeg har fått høre at han har fått en ny jobb i Trøndelag og han har lenge vært opptatt av å få mer tid med familien, sier Takvam.

– Dette kan vi ikke kommentere, så vi henviser til statsministerens kontor, sier pressevakt Andreas Skjøld-Lorange ved justisdepartementet.

Les også: Her går Sylvi Listhaug for langt

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder