FM-nettet slukkes i 2017

Regjeringen har bestemt seg for å slukke det nasjonale FM-nettet i 2017. Men lokalradioenes skjebne henger fortsatt i lufta.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

De riksdekkende radiokanalene vil slukke FM-senderne i region etter region i løpet av 2017, med Nordland først ut 11. januar. Samtidig må de store, kommersielle lokalradioene avslutte sine FM-sendinger i de største byene, opplyser kulturminister Thorhild Widvey (H).

LES OGSÅ:Nordmenn kjøpte en halv million «dødsdømte» FM-radioer

Kulturministeren er likevel åpen for at mindre lokalradioer skal kunne fortsette å sende på FM en stund til. En stortingsmelding om lokalradioenes framtid legges fram i løpet av april.

– Vi må finne overgangsordninger. Det er det denne stortingsmeldingen kommer til å inneholde, sier Widvey til NTB.

Ønsker utsettelse

Lokalradioene har bedt om å få fortsette på FM-nettet i fem til sju år til. De vil også at det skal utvikles støtteordninger for de mindre lokalradioene som ikke har råd til å ta overgangen til et digitalt DAB-nett. Samtidig har de bedt om en automatisk fornyelse av FM-lisensene de har fra før.

Svein Larsen, styreleder i Norsk lokalradioforbund, venter spent på den nye stortingsmeldingen.

2017: Kulturminister Thorhild Widvey mener digitalisering gir radiolytterne et mer mangfoldig tilbud. Foto:Terje Pedersen,NTB scanpix

– Så langt har opplegget vært at det er veldig få av lokalradioene som skal slukkes. Men hva som står i den meldingen, og hva regjeringen bestemmer seg for, vet vi ikke, sier han.

De 110 lokalradioene i Norsk lokalradioforbund håper de skal få vite mer om egen FM-framtid når Widvey åpner forbundets landskonferanse i Oslo kommende fredag.

Flere kanaler enn før

Ifølge Widvey vil digitaliseringen styrke mediemangfoldet i Norge. Hun tror på flere kanaler og økt konkurranse.

– I FM-nettet er det bare plass til fem riksdekkende kanaler, mens på DAB vil lytterne velge mellom 22 riksdekkende kanaler i dag, og det er plass til ytterligere 20, så det vil mangedoble mulighetene, sier hun.

Larsen mener på sin side at de riksdekkende kanalene – NRK, P4 og Radio Norge – har for mye makt.

– Det blir ikke mediemangfold i betydningen flere mediehus eller flere eiere. Det betyr bare at de store aktørene får flere kanaler. Hvis lokalradioen skal overleve, må den ha noen konkurransefordeler, og den viktigste er å kunne forsette på FM, sier Larsen til NTB.

Han mener konkurransehensyn tilsier at samtlige lokalradioer bør få fortsette å sende på FM.

– De tre store aktørene, som representerer 96 prosent av radiolyttingen, vil at flest mulig av lokalradioene skal slukkes, slik at de kan opprettholde sin markedsandel, hevder han.

Dyrt FM-nett

FM-nettet er i dag dyrt å holde i live for de store aktørene. Kostnadene per rikskanal er åtte ganger høyere enn i DAB-nettet, og P4, Radio Norge og NRK bruker i dag store ressurser til dobbeltdistribusjon. Widvey anslår at de vil spare over 200 millioner kroner i året på å slukke FM-nettet.

– Dobbeltdistribusjon av FM og DAB er veldig dyrt i Norge på grunn av de topografiske forholdene vi har, påpeker hun.

Stortinget besluttet i 2011 at FM-nettet i Norge skulle stenges i 2017 på to vilkår: DAB-dekningen over hele landet skal da være like god som FM-dekningen i 2011, og 50 prosent av de daglige radiolytterne skal ha tatt i bruk DAB-radioer i 2015. Ellers skulle stengningen utsettes til 2019.

– Kriteriene er innfridd. Det har både Medietilsynet og Nasjonal kommunikasjonsmyndighet bekreftet, sier kulturministeren.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder