I år som i fjor skal kongeparet på påskeferie til hytta i Sikkilsdalen. Kong Harald og dronning Sonja dro fredag med tog fra Oslo S. Foto: Gorm Kallestad , NTB scanpix

Kongeparet kjører hardt på påsketradisjoner

Kong Harald og dronning Sonja dro fredag til samme påskeferiemål som i fjor. De reiste med samme tog, fra samme plattform, tilsynelatende iført akkurat samme klær som i 2015.

  • NTB
Publisert:

Både kongeparet og kronprinsfamilien har planer om ski og fjellferie i årets påske, i likhet med svært mange nordmenn. Nordmenn liker tradisjoner, og kongeparet var iført samme klær som i fjor da de fredag ettermiddag ankom plattform 19 på Oslo S, slik de pleier når de reiser på påskeferie til Sikkilsdalen.

De skrittet opp den samme røde løperen og inn på sin faste togvogn. Kong Harald med samme boblejakke som i fjor, hvit skjorte, brune bukser og mørke skinnsko Dronning Sonja hadde på seg samme kåpe og tilsynelatende samme bukse som i 2015 og 2013, muligens samme sko også.

Les også: Nå er kronprinsen millitær fallskjermhopper

– Kongeparet skal feire påsken i Sikkilsdalen som vanlig, bekrefter kommunikasjonssjef Marianne Hagen ved Slottet til NTB.

Slottet kommenterer ikke om kongeparet skal ha med seg gjester i ferien, ei heller den repeterte hyttegarderoben, utover at kongehuset er moderne og opptatt av miljø, inkludert gjenbruk.

Birkebeiner

Også kronprinsparet har planer om hytteferie, de skal i så fall til Uvdal, der de har egen hytte. Men først skal kronprins Haakon spenne på seg skiene.

Barna spør: Er det gøy å være konge?

Etter å ha gått sitt første Birkebeinerrenn i fjor, stiller kronprins Haakon til start igjen i Rena lørdag, i likhet med kollegaen kronprins Frederik av Danmark og hertuginne Kates søster, Pippa Middleton. De to siste har tidligere år gått Vasaloppet.

Kronprins Haakon gikk Birkebeinerrennet i fjor og gjentar bedriften i år. Her passerer han Midtfjellet på Sjusjøen. Foto: Heiko Junge , NTB scanpix

I fjor fullførte kronprins Haakon de 54 kilometerne på 3.36.12 og ble nummer 440 i klassen 40 – 44 år. Han hadde da støtte fra familien langs løypa, der dronning Sonja, kronprinsesse Mette-Marit og barna stilte opp. Slottet ønsker ikke å kommentere om de skal heie fram kronprinsen i år også, i det som er blitt omtalt som en kronprinsduell mellom ham og danskenes tronarving.

Bokmektig

Kronprinsesse Mette-Marit står ikke på startlista lørdag, selv om kronprinsen under ungdoms-OL kommenterte til Aftenposten at «til å være fra Sørlandet er hun god til å gå på ski». Da er hun kanskje hakket hvassere når det gjelder en annen påskeaktivitet: Boklesing.

Nylig havnet kronprinsessen, selverklært bokorm, på lista over bokbransjens 25 mektigste i Norge, basert på hennes engasjement for lesing og bøker, og hun tvitret lykkelig etterpå:

– Aldri har jeg blitt så glad for å være på 21. plass. Hurra!

Les også: Folkets varme takk til kongeparet

Uansett aktiviteter og plasseringer er det behov for å lade batteriene for kongefamilien. Alle, og særlig kongen, har i vinter stått på tribunene og fulgt VM i skiskyting i Oslo, verdenscupen i langrenn i Holmenkollen, NM på ski i Tromsø og Ungdoms-OL på Lillehammer.

Etter påsken skal kongeparet blant annet på statsbesøk til Italia med tett program. Det skjer i uke 14. Kong Harald og dronning Sonja skal til Roma og Milano, der italiensk-norsk samarbeid om det grønne skiftet og norsk motenæring er blant temaene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder