KUTTESTOPP: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen, her under et Høyre-arrangement på Kanalplassen i Arendal torsdag. Foto: Terje Bendiksby NTB scanpix

Høyre om!: Høyre-Torbjørn freder formuesskatten

ARENDAL (VG) Høyre-statsråd Torbjørn Røe Isaksen mener Høyre ikke lenger skal love å fjerne formuesskatten og sier partiets løfter om store milliard-skattekutt er over etter skatteforliket.

Artikkelen er over tre år gammel

– Vi har nå hatt 12 år hvor skattene har gått ned eller stått stille. Derfor kommer vi ikke til å foreslå like store skattelettelser i neste periode, sier Isaksen til VG.

Isaksen, som i helgen snakket ut om hvorfor han nå er på vei ut av norsk politikk, leder Høyres programkomité. Komiteen skal lage forslaget til Høyres partiprogram for den neste stortingsperioden, etter valget om ett år.

Torbjørn Røe Isaksen: Derfor skal jeg ut av politikken

Han varsler at partiet som har profilert seg sterkt på at de vil fjerne formuesskatten og love solide skattekutt ikke lenger skal gi slike løfter til velgerne.

– De skattereduksjonene som gis skal trygge arbeidsplasser. Det viktigste i neste periode er skatteforliket som reduserer selskapsskatten og personskatten, men det kommer også til å bli videre reduksjoner i formuesskatten i neste periode. Men utover dette er det ikke rom for å love andre store skattelettelser, sier Isaksen. Foran valget i 2013 snudde Høyre fra å love at formuesskatten skulle fjernes innen fire år, til å love at formuesskatten «på sikt» skulle fjernes, sier Isaksen.

Dropper løftet

Nå vil ikke Høyres programkomité lenger gi et løfte om å fjerne den kontroversielle skatten. Istedenfor er løftet nå redusert kun til å gjelde formuesskatten på såkalt arbeidende kapital.

For ett år siden: De rike får 2100 kr dagen av Erna og Siv. Folk flest får 5 kroner.

– Vi må prioritere den delen av formuesskatten som er viktigst for verdiskapingen, og det er såkalt arbeidende kapital. Vår vurdering er at vi ikke vil klare å fjerne formuesskatten i neste periode, og da bør vi heller ikke skrive det i programmet. Jeg mener fortsatt at formuesskatten er skadelig for norsk eierskap.

– Etter det første statsbudsjettet med store kutt i formuesskatten falt dere bratt på målingene.

– Vi var uerfarne, også tror jeg det handlet mer om noen av kuttforslagene enn om reduksjon av formuesskatten, som vi jo gikk til valg på, sier Høyre-statsråden.

Saken fortsetter under bildet

SKATTEKUTTER: Statsminister Erna Solberg (H) under sin partiledertale på Kanalplassen i Arendal torsdag. Foto: Terje Bendiksby NTB scanpix

Samtidig skal Høyre heller ikke love omfattende kutt i skattenivået, sier Isaksen. Siden stortingsvalget i 2013 har Høyre/Frp-regjeringen kuttet skattenivået med 18,5 milliarder kroner.

Høyre fikk ikke nok: Varsler ny skattefest for de superrike

– For Høyre bør det bli like viktig i neste periode at vi jobber for å bedre innretningen på skattene og ikke bare kutte i nivået. Vi går inn i en tiårsperiode hvor vi ikke har råd til lansere nye, kostbare velferdsreformer – som for eksempel gratis tannlege. Det er like viktig med bedre skatt enn mindre skatt, sier Isaksen.

Maner til oljepenge-ro

Han mener Høyre må finne tilbake til den tiden hvor partiet var høylytte kritikere av stor offentlig pengebruk.

– Vi kan bruke mer oljepenger i år hvor det går dårlig for norsk økonomi. Men vi kan ikke fortsette år etter år å bruke stadig mer oljepenger. De pengene trenger vi når eldrebølgen slår inn for fullt. Det er en utrolig kortsiktig og dårlig løsning. Vi i Høyre må finne frem til vår indre Kåre Willoch, som snakket om moderasjon i offentlig pengebruk. Vi må alle lære oss å si mer nei, sier Isaksen.

Under arbeidet med å lage Høyres nye partiprogram sier Isaksen at han har en klar retning.

Etter skatteforliket: Jonas i skattestrupen på Erna

– Jeg mener at Høyres fremtid ligger i å være et pragmatisk konservativt folkeparti. Veien til makt for Høyre ligger i en moderat, sentrum/høyre-profil. Jeg mener at Høyre ikke har klart å utnytte hele vårt potensial. Vi har tidligere ikke klart å knekke koden for hvordan vi blir et bredt folkeparti med høy oppslutning over tid, sier han, men legger til at neste valg kan endre på dette.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder