TOPPMØTE: Dette berømte bildet ble tatt av overvåkningspolitiet i Wien 20. august 1983 og viser embetsmannen Arne Treholt i hemmelige samtaler med de russiske KGB-agentene Gennadij Titov og Aleksandr Lopatin. Foto: PST/Scanpix ,

Dette er Treholt-saken

Like før sommerferien i 1985 ble embetsmannen Arne Treholt (73) dømt til 20 års fengsel for landssvik og spionasje – en dom 73-åringen fortsatt mener er feil.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Hvis jeg hadde vært spion, ville jeg ha følt skyld. Erkjennelsen av at jeg ikke var det ga meg styrke til å slåss mot en dom jeg mener er bygd på fordommer, kald krig og subjektiv tro, uttalte Treholt til VG Helg i 2013.

Straffesaken mot 73-åringen er norgeshistoriens mest omtalte spionsak.

Treholt-bløffen: Les historien om agent-jukset og hør lydopptakene

– Men hvem er Arne Treholt?

BARN: Her er Arne Treholt (t.v.) avbildet med sammen broren Ainar på Brandbu i Oppland hvor familien bodde. Foto: MARIUS KNUTSEN ,

Arne Treholt ble født 13. desember 1946 på Brandbu i Oppland og var sønnen til den tidligere landbruksministeren Thorstein Treholt (Ap).

I ungdomsårene flyttet han til Oslo for å studere, deriblant sosialøkonomi, politisk historie og statsvitenskap ved Universitetet i Oslo.

I løpet av sitt voksne liv har han arbeidet som journalist, embetsmann, politiker i Arbeiderpartiet og drevet forretninger. Treholt har vært gift tre ganger og har én sønn.

Kommentar: Derfor publiserer VG lydopptakene

– Når ble Treholt tatt?

20. januar 1984 ble embetsmannen Arne Treholt pågrepet av politiet ved Oslo lufthavn Fornebu og siktet for spionasje. Treholt var på den tiden byråsjef i presse- og kulturavdelingen og fungerende pressetalsmann i Utenriksdepartementet (UD).

«Byråsjef Arne Treholt? Dette er politiinspektør Ørnulf Tofte i Overvåkningspolitiet. De er pågrepet for spionasje til fordel for Sovjetunionen. Vennligst kom med oss.».

(Artikkelen fortsetter under bildet...)

TATT: Her går Arne Treholt mot inngangen på Oslo lufthavn Fornebu 20. januar 1984. Kort tid senere blir han pågrepet av politiet. Foto: PST ,

Treholt var på vei til Wien for å møte den utviste KGB-agenten Gennadij Titov og hadde 65 graderte dokumenter i kofferten. De hemmelige tjenestene mente han var en av KGBs viktigste spioner i Vesten.

– Hva mente Treholt om anklagene?

I det første politiavhøret erkjente Treholt at han hadde gitt sovjetiske representanter graderte dokumenter i bytte mot penger. Han forklarte at årsaken var at han hadde havnet i en slags orgie på en privatfest og at det ble tatt komprimerende bilder som russerne brukte som pressmiddel.

Treholt trakk senere tilståelsen og har hele tiden nektet for at han var spion for russerne. Han har også nektet for å ha gitt høyt gradert informasjon til dem.

– Hvilken kontakt hadde Treholt med Sovjetunionen og KGB-agenter?

KGB-KONTAKT: Russeren Evgenij Beljaev. Foto: PST ,

Allerede i 1967 ble Treholt introdusert for KGBs Evgenij Beljajev på et cocktailselskap. I løpet av det neste året møttes de to minst åtte ganger.

I 1971 ble Treholt introdusert for Beljajevs KGB-kollega Genadij Titov. Siden den gang har Treholt og Titov vært venner.

– Når ble Politiets overvåkningstjeneste (POT) kjent med Treholts kontakt med russerne?

I 1979 hadde POT kun registrert kontakten mellom Arne Treholt og KGB, men de hemmelige tjenestene valgte å engasjere amerikanske FBI. Dette året møtte også Treholt den russiske KGB-agenten Vladimir Sjisjin.

I likhet med Treholt skulle KGB-agenten også til FN og ble Treholts kontakt i New York hvor nordmannen var ambassaderåd med ansvar for økonomisk utvikling ved den norske FN-delegasjonen.

I 1981 flyttet amerikanske FBI-agenter inn i naboleiligheten til Arne Treholt i New York. Politiet mente embetsmannen mottok store pengesummer for sine tjenester overfor KGB samme år.

To år senere – i 1983 – ble Arne Treholt byråsjef i presse- og kulturavdelingen og fungerende pressetalsmann i Utenriksdepartementet (UD). Dette året gjennomførte POT-etterforskere to hemmelige ransakinger av Treholts leilighet i Oslo og fant blant annet pengebevis som senere viste seg å være avgjørende for Treholts fremtid, ifølge spiondommen.

(Artikkelen fortsetter under bildet...)

FUNNET: POT-etterforskere tok bilder av to hemmelige ransakinger av Treholts leilighet i Oslo i 1983. Over 30.000 dollar ble funnet i spionens attachékoffert, ifølge dommen. Foto: PST ,

Retten mente pengene som ble funnet – over 30.000 dollar – stammet fra en KGB-agent og irakisk etterretning.

– Når ble rettssaken avholdt?

Rettssaken mot Arne Treholt ble avholdt i Eidsivating lagmannsrett 25. februar 1985. Dommen falt 20. juni samme år. I løpet av dette året ga Treholt også ut sin første bok «Alene» hvor han skrev om tiden etter arrestasjonen.

– Hva var hovedbevisene?

Møter med KGB-agenter, kontakt med irakisk etterretning, dokumentoverleveringer og penger var blant bevisene som førte til domfellelsen.

TILTALT: Arne Treholt under rettssaken i Eidsivating lagmannsrett i 1985. Foto: DAG BÆVERFJORD ,

Retten fastslår blant annet at ni dokumenter som Treholt overleverte til KGB var til skade for rikets sikkerhet – deriblant et referat fra samtaler mellom daværende statssekretær Johan Jørgen Holst og viseutenriksminister Eagleburger i New York 21. september 1981.

– Hva ble dommen?

Treholt fikk lovens strengeste straff og ble dømt til 20 års ubetinget fengsel for spionasje til fordel for Sovjetunionen og Irak. I dommen slås det fast at Treholt har mottatt betaling for å ha gitt informasjon.

Les også: Her er Treholt-dommen fra 1985

– Ble dommen anket?

Ja. Arne Treholt anket til Høyesterett, men han trakk saken.

– Hvor lenge sonet han?

Etter pågripelsen satt Treholt først i varetekt på politihuset i Oslo, så ble han overført til kvinneavdelingen i Drammen kretsfengsel. Da spiondommen falt ble Treholt overført til Ila fengsel.

FIKK BESØK: Arne Treholt fikk blant annet besøk av faren sin Thorstein Treholt ved Ila fengsel. Foto: DAG BÆVERFJORD ,

22. juni 1986 hadde Treholt lagt planer om å organisere en flukt fra Ila landsfengsel. Planene ble avslørt og den spiondømte embetsmannen ble overført til Ullersmo landsfengsel. Før løslatelsen utga han boken «Avdeling K» om livet i fengsel.

– Det første halve året var vanskeligst. Det å være avstengt fra menneskene jeg var glad i, sove med åpen dør og lyset på, vakter som fulgte med når jeg snudde meg i sengen eller gikk på do. Det krøp under huden på meg, og jeg var på sammenbruddets rand, har Treholt uttalt til VG Helg i 2013.

– Når ble Treholt løslatt?

Arne Treholt ble løslatt 3. juli 1992 av helsegrunner etter å ha blitt benådet av Kongen i statsråd. Han hadde da sonet 8,5 år av straffen på 20 års fengsel.

FORFATTER: Arne Treholt har utgitt tre bøker om livet i fengsel. Foto: TOM-EGIL JENSEN ,

– Hva gjorde Treholt etter soning?

Treholt sto på bar bakke og hadde en betydelig gjeld. På et tidspunkt mottok han en halv million kroner av en anonym giver, noe som gjorde det mulig for ham å flytte til Moskva hvor han startet et firma sammen med en tidligere KGB-general.

I 1997 startet Treholt og tre andre partnere investeringsselskapet RIM Investment Management hvor han selv ble administrerende direktør. Treholt har i lengre perioder vært bosatt på Kypros.

I 2004 utga han sin tredje bok, selvbiografien «Gråsoner», hvor han også skildrer livet i fengsel.

I 2006 ble det kjent at Treholt var alvorlig syk etter en blodforgiftning, og han ble flyttet i respirator fra Kypros til Norge. Treholt overlevde sykdommen og uttalte at han ville fortsette kampen for å få saken sin gjenopptatt.

OPPTATT: Her er Arne Treholt avbildet på kontoret på Kypros i 2010. Den spiondømte forretningsmannen har uttalt at jobb gir ham et meningsfullt liv. Foto: JØRGEN BRAASTAD ,

– Da jeg ble løslatt i 1992, måtte jeg begynne på nytt. Jeg prøvde meg igjen som journalist, men det ble for vanskelig med min bakgrunn. I stedet oppmuntret venner meg til å bli forretningsmann. Det førte meg til Hellas, Abu Dhabi i Emiratene, Russland og Kypros. Nå er jeg 70 år (journ.anm. intervjuet i 2013) og mest opptatt av å holde meg i fysisk god form og leve et meningsfullt liv. Det, for meg, er å jobbe.

– Har saken blitt vurdert gjenopptatt?

Siden 1988 har Treholt forsøkt å få gjenopptatt straffesaken fire ganger – men samtlige forsøk har blitt avslått, senest i juni 2011.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder