20150914. Kommune- og fylkestingsvalg 2015. Valgvake Høyre Nikolai Astrup på Høyres valgvake på Ekebergrestauranten. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: Heiko Junge NTB scanpix

Skattestriden i Høyre: Nikolai Astrup avlyser store skattekutt

Høyre-toppen Nikolai Astrup (37) mener Høyres velgere og rike onkler ikke kan forvente seg et betydelig lavere skattenivå fra 2017 om Høyre vinner valget.

Artikkelen er over tre år gammel

Hør Erna Solberg i podkasten «Skartveit»

Astrup, som med sin ligningsformue på over 257 millioner og inntekt i 2014 på over 10 millioner er Stortingets rikeste mann, er ikke veldig sulten på nye store skattekutt etter tre år med borgerlig regjering.

Ikke imponerende: Se hva regjeringen klarte å levere etter å ha jobbet med skattereform i ett år

– Jeg mener at «bedre skatt» nå er viktigere enn «lavere skatt», sier Astrup, og legger til:

– Så vil selvsagt et bedre skattesystem kunne slå ut i både høyere og lavere enkeltskatter, men det viktigste nå er - etter min mening - å lage et skattesystem som er best mulig for å sikre norske arbeidsplasser, verdiskapningen i Norge og de nye arbeidsplassene vi skal leve av i fremtiden.

Høyres skattekutt i år: 5 kroner dagen til folk flest - 2100 kroner til de 1000 rikeste

Ingen automatikk

Astrup, som er nestleder i Høyres programkomité og leder av Oslo Høyre, gir dermed sin fulle støtte til komiteens leder, kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

LITT SKATTEMETT: Leder av programkomiteen i Høyre, kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen. Foto: Trond Solberg VG

18. mars gikk Isaksen ut i Klassekampen og manet til skattero i Høyre.

– Skattelette må også veies opp mot andre tiltak. Det er ikke slik at skattelette har forrang foran alle andre prioriteringer, som skole, forskning, samferdsel og helse, sa Isaksen til Klassekampen.

– Jeg er helt enig med Torbjørn. Det er ingen automatikk i at Høyre skal gå til valg på store skattelettelser i 2017. Det kommer blant annet an på utfallet av forhandlingene om skattereform som pågår på Stortinget nå. Etter neste års stortingsvalg er det sannsynligvis ikke handlingsrom til å redusere skatter som ikke på kort sikt bidrar til vekst i økonomien. Det betyr at vi må prioritere hardere, og det betyr også at vi må diskutere om det er riktig av oss å prioritere å kutte i skattenivået fremfor andre oppgaver.

Ap-Jonas: Erna tar fra de fattige og gir til de rike

– Høyres velgere kan ikke forvente seg store skattekutt fra 2017?

– Vi må ha med oss at med skattereform, fire års borgerlig styre og grønn skattereform sannsynligvis vil ha gjennomført store endringer i skattesystemet og skattenivået allerede. Samtidig vil Høyre gå til valg på at det samlede skattenivået skal ned. Spørsmålet er hvor mye, sier Astrup.

STATSMINISTER: Erna Solberg, her under en pressefrokost i Høyres hus. Foto: Vegard Wivestad Grøtt NTB scanpix

Erna enig med gutta

Også statsminister Erna Solberg sier at skattelettelser ikke har forrang foran andre viktige saker. Til NRKs radioprogram Politisk kvarter, sa hun i dag tidlig at når regjeringen er opptatt av skattelettelser så er det for at det skal fungere i en økonomi som skal omstille seg.

– Men det er flere ting som er viktige for den omstillingen. For eksempel skole, forskning, innovasjon og andre rammebetingelser, men skattelettelser er på noen områder en del av dette, sa Solberg.

Hun er også opptatt av «bedre skatt»:

– Vi må fjerne den skatten som bidrar til at vi ikke får en fungerende økonomi, og vi skal sørge for at folk får en litt lettere hverdag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder