Supporter-slåsskamp avslørt på mobilvideo - flere dømt til bøter

BERGEN (VG) Under et masseslagsmål mellom Brann- og Vålerenga-supportere ble det filmet med en mobil. Politiet fant videoen som ble mistet i kampens hete.

Videobildene viser to grupper med unge menn – kledd i sort – som under taktfaste kamprop nærmest marsjerer mot hverandre på en skoleplass. Så går de rett i tottene på hverandre med slag og spark.

Videoen ble vist fram i Bergen tingrett torsdag i forrige uke, og ble først omtalt av lokalavisen BA.

12 av mennene er nå dømt til å betale 30.000 kroner i bot hver. En av de tiltalte mennene ble frifunnet, da retten mente at det var tvil om hvorvidt han faktisk deltok i slagsmålet.

Ikke første gang: Her slåss Brann og Vålerenga-supportere i 2009

Sparker og slår

Slagsmålet fant sted på Ortun skole i Fyllingsdalen foran kampen mellom Brann og Vålerenga 24. mai 2014.

Politiet ble tilkalt og rykket mannsterkt ut da de ble varslet om den voldsomme slåssingen, og arresterte 21 personer. I utgangspunktet skal det ha vært om lag 40 unge menn som barket sammen i to omganger. Masseslagsmålet var over da politiet kom til stedet - men igjen lå en telefon med et innhold som etterlot liten tvil om hva som faktisk hadde skjedd.

– Vi fant mobiltelefonen, og identifiserte både eieren og etter hvert alle de som var pågrepet. Videoopptaket gir grunnlag for bøteleggingen av den enkelte deltager. Alt kan skje under slike sammenstøt, vi ser at noen kanskje ikke har så god greie på å slåss og ikke vet hva de gir seg ut på, mens andre har det – og da kan det bli farlig, sier politiadvokat Jan Christian Alvheim ved Hordaland politidistrikt til VG.

Av videobildene som Bergen tingrett har lagt stor vekt på i sin dom, går det fram at karene går mot hverandre – og til dels sparker, dels slår og starter brytekamp. I en pause kan man se flere av kamphanene halte. Bergen tingrett slår fast at masseslagsmålet var avtalt.

Les også: VGs omtale av slagsmålet i 2014

Flere har erkjent straffskyld

Åtte av de 21 arresterte har etter hvert godtatt forelegg på 30.000 for ordensforstyrrelse på offentlig sted.

De 13 øvrige fikk saken avgjort i Bergen tingrett nå – etter at ni av dem har erkjent straffskyld, uten å godta botens størrelse. To av mennene erkjente ikke straffskyld.

Aktor påsto bøter på mellom 20.000 og 30.000 kroner – men retten skar gjennom og ga alle sammen 30.000,- i bot – med unntak av mannen som ble frifunnet fordi han ikke deltok i slåssingen.

Særlig alvorlig

I sin dom finner tingretten det særlig alvorlig at slåssingen fremstår som organisert og avtalt.

– Slik retten ser det tilsier aktivitetens karakter at slike kamper arrangeres på jevnlig basis, med tilhørende risiko for at aktiviteten vil fortsette i fremtiden. Retten finner videre at det er uheldig at dette miljøet kobles til fotballag og supportermiljøer, som er arenaer og miljøer som i utgangspunktet skal være positivt ladet og som tiltrekker seg barn og unge. Retten oppfatter også slike miljøer som et samfunnsmessig problem, idet det krever mye politiressurser i forbindelse med fotballkamper etc., heter det i dommen.

Hadde flaks

– Det er først og fremst farepotensialet som er straffskjerpende i denne saken. De involverte møter riktignok nok opp frivillig for å ta del i dette, men ikke alle er like tøffe, og når det først braker løs, så kan det gå riktig ille. Vi har ikke opplysninger om at noen ble alvorlig skadet i dette tilfellet, men det skyldes utelukkende flaks. Det finnes mange eksempler på at ett enkelt slag kan få svært alvorlige, og ganger også fatale, følger, sier Alvheim.

Les også: Full slåsskamp etter opprykkskamp i Skottland

– På et mer overordnet plan er dette aktivitet som absolutt ikke skal finne sted i det offentlige rom, og som det av den grunn er svært viktig å slå hardt ned på. Når slike oppgjør skjer på steder hvor også andre personer ferdes, vil det alltid foreligge en risiko for at utenforstående kan bli direkte rammet. Mange av de involverte kan dessuten betegnes som gjengangere ved at de er kjent for politiet for lignende forhold fra før, noe som tilsier at bøtenivået må være høyt for at man skal oppnå den ønskede preventive effekten, sier Alvheim.

For høyt nivå

Forsvarer for de 13 tiltalte, advokat Reidar Steinsvik, mener at retten har benyttet et for høyt utgangspunkt når den har fastsatt bøtene:

– I utgangspunktet er dette et lovbrudd som det gis 10 000 kroner i bot for, sier han.

Han mener også at retten ikke har tatt hensyn til at saken har ligget hos politiet i et helt år uten at noe skjedde med den, og at flere av dem som nå er domfelt, også har fått andre straffereaksjoner for andre forhold i mellomtiden. Slåsskampen var også lagt til et avgrenset sted, og det er avgjort regler for hvordan det skal slåss. Dette skal tas hensyn til, påpeker han.

– Det kan ligge en anke i luften, men jeg må diskutere dette med mine klienter.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder