FORNØYD: – Skal vi ha troverdighet ved valget i 2017 så må vi levere på forsvar og ikke bare gi løfter som en annen regjering må innfri, sier Frps forsvarspolitiske talsperson, Christian Tybring-Gjedde. Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix

Forsvarsopprøret i Frp vant fram

Fremskrittspartiet vil trappe opp investeringene i Forsvaret med 2 prosent av BNP innen 2024 og vil ha et eget investeringsfond for Forsvaret.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det går fram av en resolusjon som redaksjonskomiteen i partiet la fram lørdag. Den tar til orde for gradvis økning fra og med neste års statsbudsjett.

Resolusjonen skal behandles på landsmøtet søndag.

– Dette er et klart budskap til finansminister og statsminister at disse pengene må man finne, om man finner dem med kutt, det er å håpe, hvis ikke må man finne det på annet vis. Man må prioritere annerledes, sier Christian Tybring-Gjedde til NTB.

– Vi er svært fornøyd med at vi har fått fullt gjennomslag, istemmer Per-Willy Amundsen.

Følger Høyre: Landsmøtet krever to prosent fra Erna

Troverdighet i valgkampen

Tybring-Gjedde sier det er viktig at opptrappingen starter allerede med høstens budsjett.

– Skal vi ha troverdighet ved valget i 2017 så må vi levere på forsvar og ikke bare gi løfter som en annen regjering må innfri, sier han til NTB.

Stortingsrepresentanten fra Oslo har vært en av dem som har tatt til orde for at regjeringen må prioritere Forsvaret høyere. I sin landsmøtetale kom han med en rekke forslag til kutt, som han mener kan finansiere dette, blant annet å droppe kontantstøtten, redusere sykelønna og kutte i bistandsbudsjettet.

Frp-leder og finansminister Siv Jensen ville ikke kommentere saken overfor NTB lørdag ettermiddag.

Slagsvold Vedum ikke overbevist: – Tidenes velgerbløff

Nytt forsvarsfond

Ifølge resolusjonen skal det brukes 180 milliarder kroner på Forsvaret de neste 20 årene. Det skal også vurderes å opprette et eget infrastrukturfond for Forsvaret, slik at investeringene ikke er en del av den ordinære budsjettbehandlingen. Tybring-Gjedde sier pengene kan hentes ut av oljefondet.

Han trekker også fram et punkt om at Norges suverenitetshevdelse i nord skal styrkes.

Frp-resolusjonen skiller seg fra Høyres landsmøteuttalelse fordi den setter en frist for å nå 2-prosentmålet, målet som Norge sluttet seg til i NATO.

Flere fylkeslag hadde foreslått resolusjoner om styrking av Forsvaret, og forslaget som nå har utarbeidet på bakgrunn av disse, er ventet å få tilslutning under søndagens behandling.

Erna til NATO-Jens ifjor: – Når ikke to prosent-målet

Overbyr forsvarssjefen

Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen har slått fast at Forsvarets økonomi i dag ikke er bærekraftig og mener det trengs 175 milliarder kroner de neste 20 årene. Det er lavere enn det Frp nå går inn for.

Slik blir det nye Forsvaret: Hvis forsvarssjefen får bestemme

– Det nøkterne forsvaret som jeg anbefalte i det fagmilitære rådet ligger under 2 prosent. Skulle man bevilge 2 prosent, bør man kunne løse de utfordringene jeg har pekt på, sa Bruun-Hanssen til NTB nylig.

Ifølge Dagens Næringsliv har forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) lagt opp til å kutte 1.500 stillinger og legge ned ni militærbaser i den nye langtidsplanen for Forsvaret. Avisen skrev også at denne planen hadde fått tilslutning i regjeringen.

VG mener: – Forsvaret må styrkes

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder