Fem gravide i Norge har fått påvist zika-virus

Advarer gravide mot å reise til Latin-Amerika

Forventer flere smittede

Totalt tolv personer i Norge har testet positivt på det myggbårne zika-viruset som herjer i Latin-Amerika, ifølge Folkehelseinstituttet.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Zika-viruset, som har sammenheng med underutviklet hjerne hos fostre og nevrologiske lidelser som Guillain-Barré, har bredt seg til 45 land. Nærmest hele Sør- og Mellom-Amerika er blitt rammet etter at det første utbruddet på kontinentet startet i fjor. Men også Europa er berørt, med 360 personer som har testet positivt.

Bakgrunn: Dette er zika-viruset

222 nordmenn som har besøkt de rammede landene, har tatt zika-testen hos Folkehelseinstituttet (FHI). Tidligere har FHI gått ut med at tre er blitt smittet av zika, hvorav to av dem er gravide.

I dag kom oppdaterte testresultater:

** 222 personer er blitt testet i perioden 25. februar til 11. april i år. Av disse er 142 kvinner, og 80 er menn.

** To menn har akutt zika-virus, noe som betyr at viruset er pågående og finnes i blodet. Tilstanden deres skal være nokså god.

Så du? VG ble med den brasilianske hæren ut på myggjakt

** Ti har fått påvist zika i antistoffer i blodet. Fem av dem er gravide. Det er knyttet usikkerhet til funnene, for testene sier ingenting om når de hadde viruset. Man vet dermed ikke om kvinnene fikk det før eller under graviditeten. De gravide får nå oppfølging hos fostermedisinske sentre. Dersom fosteret får påvist underutviklet hjerne, såkalt mikrokefali, er det likevel ingenting man kan gjøre for å endre tilstanden.

Les også: Disse mytene om zika-viruset skaper forvirring

FHI opprettholder rådet sitt om at gravide ikke bør reise til Mellom- og Sør-Amerika.

Flere tester er underveis, og tallet på smittede i Norge kan øke.

– Vi forventer flere positive tester, sier Line Vold, avdelingsdirektør for smittevern i FHI til VG.

NYE TALL: Folkehelseinstituttet holdt en pressebrief om zika-viruset onsdag morgen. Smitteverndirektør John-Arne Røttingen (fra venstre), Line Vold, Tone Brun og Sverre Harbo (Helsedirektoratet). Foto: NTB scanpix

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder