PRESSER IKKE: Islamsk Råd Norge avviser at de presser forretninger til å skaffe seg serftifiseringsbevis om at de selger halal-kjøtt. (Illustrasjonsbilde) Foto: Bob Strong Reuters

Islamsk Råd: Anklages for halal-kjøpepress

Islamsk Råd Norge (IRN) anklages for å presse forretninger til å kjøpe halalsertifisering. Organisasjonen avviser anklagene på det sterkeste.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det melder NTB.

Mohammed Namik eier halalslakteriet Grønlandstorg kjøtt på Grønland i Oslo. Han selger kun halalkjøtt, men uten sertifisering fra IRN. Han forteller til at han ikke vil betale en årlig avgift på 6.700 kroner som binder ham til kun å handle kjøtt fra IRN-godkjente leverandører.

– Det kom kunder som sa at vi ikke selger halalkjøtt fordi vi ikke har IRNs halalsertifikat. At IRN ikke har godkjent oss, betyr ikke at vi ikke selger halalprodukter. Vi kjøper gjennom Nortura, som er IRN-sertifisert, sier Namik til NRK.

Millioninntekt

Andre forretninger forteller til NRK at de har opplevd kunder som høylytt sier at de ikke selger halalkjøtt fordi de ikke er IRN-sertifiserte.

Generalsekretær Mehtab Afsar i IRN avviser at organisasjonen presser forretningene.

– Vi ønsker ikke å oppføre oss på den måten. Dette er bare anklager, som jeg håper at de vil trekke tilbake, sier Afsar til NRK.

Organisasjonen har årlig rundt en million kroner i inntekter fra halalsertifisering.

LEST DENNE?: Fant svinekjøtt i halalprodukter

Praksisen er problematisk, mener innkjøpsdirektør Morten Karlsen i arbeidsgiver- og næringsorganisasjonen NHO Reiseliv.

– Dette kan vi ikke si er innenfor norsk regelverk. Et halalprodukt kan være halal selv om IRN ikke har godkjent det, sier Karlsen til NRK.

NHO Reiseliv mener at IRNs sertifiseringsordning kan bidra til dyrere varer og lavere driftsmarginer.

– Jeg synes det er ute av kontroll. Her er det de samme som setter opp kriteriene for sertifisering, gjennomfører sertifiseringen og kontrollerer. Det mener vi er uheldig. sier Karlsen.

Mehtab Afsar understreker at halalsertifiseringen er frivillig.

– Dette er en avtale som er fremforhandlet mellom to parter. Vi sertifiserer og de ønsker å bli sertifisert. Det er ingen tvang, sier Afsar.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder