BÅT PÅ KJØPET: Hvis du kjøper huset til Ådne Kvalbein, så følger båten med på kjøpet. Han vil tenke kreativt i et kriserammet boligmarked. Foto: Erlend A. Lorentzen/ Dalane Tidende

Kreativ boligselger i kriserammet boligmarked: Tilbyr båt på kjøpet for å selge huset

Noen gir bort gressklipperen når de selger hus. Ådne Kvalbein gir bort en båt til den som slår til på huset hans.

Publisert:

Båten ligger og dupper i naustet, nede ved sjøkanten ved huset han selger, og det er bare å vri om nøkkelen så er man på sjøen, forteller Ådne Kvalbein til lokalavisen Dalane Tidende.

Huset ligger i Eigersund, som er sterk preget av oljekrisen.

Han fikk ideen da han selv kjøpte huset for noen år siden, og tenkte at her kan man ikke bo uten å ha båt. Løsningen ble en båt til 300.000 kroner. Båten er av merket Yamarin 64 DC fra 2008 med en bensinmotor på 150 hestekrefter.

Nå gir han den bort til førstemann som betaler ønsket sum for huset hans, rundt seks millioner kroner.

Det å gi bort båten er for Kvalbein kort og godt et kreativ grep i et marked som går tregt for tiden. Da han la ut huset for salg i høst, var det nemlig ingen som kom på visning. Heller ikke på den neste visningen var det noen som dukket opp.

– Hvilke reaksjoner har du fått i dag etter at saken sto i lokalavisen?

– Jeg har fått mange positive meldinger både på sms og Facebook. Folk synes dette er kreativt, sier Kvalbein til VG.

– Har det meldt seg noen kjøpere?

– Jeg har ikke hørt noe, men alt går via megler. Det blir spennende å se om dette gir noen uttelling.

Selge bolig i 2016? Dette må du sjekke (krever innlogging)

VGTV: Bruker lettkledde modeller for å selge bolig

NULL PÅ VISNING: På de to første visningen kom det ikke et menneske for å se denne millionvillaen i Eigersund. Selger Ådne Kvalbein gir nå bort en båt til førstemann som betaler ønsket pris for huset. Foto: Erlend A. Lorentzen/ Dalane Tidende

Boligkrise

VG har tidligere omtalt at boligsalget i regionen går tregt, mye på grunn av krisen i oljeindustrien.

– Her ser du salgsplakat på salgsplakat. Opp mot 10–15 hus til salgs i et område som ikke er spesielt stort, sa eiendomsmegler i DNB Johnny Nicolai Olsen til VG i artikkelen.

Han pekte utover Litla Langevann, et boligområde med utsikt over Eigersund med hus som ikke engang var ferdigbygget.

– Jeg har jobbet som eiendomsmegler i 18 år. Noen lokale kriser har vi hatt, men jeg har aldri stått overfor noe lignende som det vi står midt oppe i akkurat nå, sa megler hos Eiendomsmegler 1, Sverre C. Bertelsen til VG tidligere denne måneden.

Nordmenn sliter: Har 500 kroner igjen når regningene er betalt

Ond sirkel

Ledigheten i Eigersund har steget med 130 prosent på ett år. Hver fjerde ledige er under 30 år.

Til Dalane Tidende sier megleren på huset til Ådne Kvalbein at huset til 6,5 millioner kroner ikke er i målgruppen til førstegangsetablererne som er hardt rammet av arbeidsledigheten. Men alt henger sammen med alt.

– Når unge ikke får kjøpt leilighet i Langevann, får ikke de som eier der solgt seg ut for å oppgradere til ene- eller tomannsbolig. De som selger en tomannsbolig, får ikke solgt den for å kjøpe noe større. Sånn fortsetter det i en ond sirkel, sier Johnny Nicolai Olsen i DNB Eiendom Egersund til lokalavisen.

Hus- og båtselger Ådne Kvalbein er uansett optimistisk. Selv om han vil selge boligen sin for å komme nærmere jobb og familie i Stavanger, så har han god tid.

– Cluet er å lage en pakke, skape blest. Jeg ofrer båten, som jeg i utgangspunktet ikke hadde tenkt å selge. Den fuglen som bare sitter på gjerdet, finner seg ikke noen makk, sier husselgeren.

Les også: I denne byen er hver fjerde ledige under 30 år

Dramatisk fall

PRISEN MÅ NED: - Som regel må prisen ned når man ikke får folk på visning, sier Carl O. Geving, administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund. Foto: Cf-wesenberg

Markedet i Eigersund har blitt markant dårligere den siste tiden som følge av den sterke økningen i arbeidsledighet.

– Det har vært en dramatisk oppbremsing, sier Carl O Geving, administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund til VG.

Han sier at det fra tid til annen hender at folk gir noen ekstra fordeler til kjøpere.

– Det er nok vanligere å la gressklipperen følge med, enn båten. Men med god beliggenhet nær sjøen og eget båthus, kan jo selger håpe på match med en kjøper som drømmer om hus og båtliv i akkurat dette området.

– Er det lurt å gjøre slike grep for å lokke kjøpere?

– Generelt er det slik at pris styres av forholdet mellom tilbud og etterspørsel. Vanligvis må prisen ned i et vanskelig marked for at kjøperne skal komme, men hvis selgeren har god tid, så kan han vente til markedet bedrer seg.

– Hva skal til for at markedet bedrer seg i Eigersund-området nå?

– Arbeidsledigheten må ned. Høy ledighet har store økonomiske ringvirkninger, og boligmarkedet er veldig følsomt for markante fall folks kjøpekraft.

Les også: Nabolag tømmes for folk

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder